Kolesterolün İyi ve Kötü Öyküsü

Es_se

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
25.367
Tepki
22.495
Puan
113
Yaş
40
Konum
istanbul
Soru: Şu anda 220 olan kolesterolümü 200’e indirmeye çabalıyorum. Patates gevreğinin tüm marka ve türlerinin paketlerini inceledim ve hayretle gördüm ki kolesterol seviyeleri sıfır!? Patates gevreğindeki yağ bir şekilde kolesterole dönüşür mü? Kötü kolesterolü düşürmek ve iyi kolesterolü yükseltmek için hangi besinleri almamızı tavsiye edersiniz?

Cevap: SIFIR kolesterol seviyesinde beslenseniz dahi, vücudunuz doğal olarak kolesterol üretir. Çünkü, özellikle hormonların üretimi başta olmak üzere, çoğu bedensel işlevler için hayatî bir moleküldür. Medyada yer alan bazı yayınlarda bizi çok korkutan bir şey var: kan damarlarındaki kolesterolün yok edilmesinden bahsediliyor; oysa böyle bir şey olursa, damarlar daralır ve böylece damarlardan akan kan miktarı azalır. (Bu durum, “atherosclerosis” denilen sürecin bir bölümüdür.) Kolesterol kalp krizi için bir indikatör olsa da, ama tek başına
Tetikleyici değildir; daha ziyade otomobilinizdeki hız göstergesinin 100’ü işaret etmesi gibidir… yani, otomobiliniz çok hızlı gidiyodur, ama bu sürat kazanın başlı başına sebebi değildir.

Kolesterol çok kötü huylu, habis bir moleküldür. Aslında, yağ benzeri özellikler taşıyan bir alkoldür. Vücudun hormonal ve öbür işlevleri için HAYATÎ önem taşır. Kolesterolsüz vücut çalışmaz. Bu yüzden de, besin yoluyla almasanız dahi, vücut onu üretir. Genellikle, beyinde, dokularda, safrada, kanda, sinir zarlarında, karaciğerde, böbreklerde ve adrenal bezlerinde bulunur. Gerçekte, vücudun tüm hücreleri kolesterol üretir, tüm hücrelerin zar hâsıl eden yapıları kolesterol kullanır. Aslında, kötü kolesterolün özelliklerini ortaya koyan ünlü Framingham etüdü bile, 160’ın altındaki düşük kolesterol seviyelerinin kalp krizi riskini arttırdığını göstermiştir. Sözün özü, düşük kolesterol bile her zaman iyi değildir, beri yandan da yüksek kolesterol seviyeleri de kalp krizi taşır.

Kalbe ve kalp damarlarına âit hastalıkların en iyi indikatörleri serum trigiliserid ile serum homosistendir. Her iki serumun da artık, kalp ve damar hastalıkları ile kolesterolden daha yakından ilgili olduğu keşfedildi. Her sekiz kişiden yedisi, kolesterol de içeren yüksek protein diyeti uygulayarak trigiliserid seviyelerini düşürüyorlar.Ve, bu kişilerin üçte ikisi kolesterol düzeylerini düşürüyorlar. Serum homosisten düzeyleri de folik asit, B-12 vitamini ve B-6 vitamini kullanarak çabucak düşürülebilir.

Böyle olmakla birlikte, Cholestin kullanarak, kolesterol seviyenizi güven içinde ve yan etkiler olmaksızın düşürebilirsiniz. Cholestin doğal bir ürün, diyet için kullanılan bitkisel bir tamamlayıcı; çoğu marketlerde kolayca bulunuyor. (Pharmanex adlı bir firmanın mamulü.)

Çoğu kişi, şeker, beyaz un (ve undan yapılan her şey), patates nişastası (özellikle, yağda kızartılmış patates kızartması ve patates cipsleri) ve öbür rafine edilmiş nişastalı maddelerden uzak durunca, kolesterol sorununu halletme yolunda iyi bir başlangıç yaptığına inanır. Çünkü, bu besinlerden aldığımız şeker, ânında enerji ile yakılıp harcanmamışsa, yağa dönüşür. Bu yağlar da, kolesterol yapımına yardım eder, ve böylece Amerikalılar’ın en az üçte ikisi için, kolesterollü besin almasalar da, kolesterol seviyelerinin yükselmesine yol açar. (Ben kendi çalışmalarımda, bunun böyle olduğunu gördüm; 10.000 hasta üzerinde değerlendirmeler yapan Robert Atkins de aynı sonuçlara vardı. Elbette, insanlara yüksek proteinli diyetler önermiyorum, fakat sadece kolesterolü kesmenin da fazla basit bir yaklaşım olduğu açık.)

Son bir yorum ekleyeyim: Yumurtalar, yumurtanın sarısı da, iyidir. (Aksini “ispat eden” araştırma çırpılmış yumurtalarla yapılmıştı.) Yumurtayı, sarısı bozulmadan pişirin, omletlerden ve menemen benzeri sahanda yumurtalardan kaçının. Çünkü, pişirme esnasında ısınan ve havaya ekspoze olan kolesterol formunu değiştirir (okside olur) ve bambaşka bir moleküle dönüşür, ki bundan uzak durmak gerekir.

Sağlıkla kalın,
A.N.Spreen, M.D.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst