Kıtlıktan doğan efsane

rüzgar gülü

Daimi Üye
Katılım
20 Şubat 2009
Mesajlar
10.973
Tepki
10.147
Puan
113
Yaş
43
Konum
istanbul
Bugün Dünya Nutella Günü. 1942'de üretilen Nutella'da fındık kullanıldı çünkü II. Dünya Savaşı nedeniyle çikolata zor bulunuyordu. Pasta ustası Pietro Ferrero çikolata tadında olan ama ondan altı kat daha ucuza satılan fındık kremasını yarattı

Fındık kreması Nutella'nın tüm dünyada müptelaları olduğunu biliyoruz. Kim bilir kaç kişiden "Bir oturuşta bir kavanozu kaşıklayarak bitirdim" cümlesini duymuşuzdur. İşte o hayranlardan binlercesi bugün beşinci kez Dünya Nutella Günü'nü kutluyor.
Şubatın ilk haftasında internette Nutella severler birbirleriyle Nutellalı tarifleri, fotoğraf kolajlarını ve eğlenceli mısraları paylaşıyor. Nutella her ne kadar kahvaltıyla ve ekmekle özdeşleşse de NutellaDay.com sitesinde yayımlanan 400'den fazla Nutellalı tarif de (buna kokteyller, dondurmalar ve pizzalar da dahil) kendi Nutellalı lezzetini yaratmak isteyenlere yol gösteriyor.
Bu kutlamanın, Nutella'nın yaratıcısı İtalyan Ferrero firmasıyla hiçbir ilgisi yok. Bu girişimi 2007'de başlatanlar İtalya'da yaşayan Amerikan yazarlar Sara Rosso ve Michelle Fabio.
Rosso, Nutella Günü etkinliğinin duyulmasından sonra Google'da Nutella hakkında arama yapanların sayısının iki katına çıktığını söylüyor: "Dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan Nutella fanatiklerinden Dünya Nutella Günü partileri vereceklerine dair mesajlar alıyoruz. Kutlamalara başlamadan önce yine Google'da 'Nutellalı tarifler' diye arama yapılmamış bile. Şimdi bizim sitemiz Nutellalı tariflerde dünyada bir numaralı kaynak."
Facebook'ta kurulan WorldNutellaDay grubuna şu an 17 bin kişi -bu rakam giderek yükseliyor- üye. Üyelerin yüzde 75'i kadın. Yüzde 68'i ise 18-44 yaş aralığında.

Bakkallar ekmek üstü fındık kreması satıyordu
Nutella'nın mucidi İtalyan pasta ustası Pietro Ferrero. II. Dünya Savaşı sırasında yaşanan kıtlıktan çikolatanın ana maddesi kakao da nasibini alınca Ferrero'nun kurtarıcı malzemesi fındık oluyor. Ferrero 1942'de Nutella'nın ilk halini üretiyor, adını da "pasta giandujot" koyuyor. Giandujot, İtalya'da düzenlenen karnavallarda yer alan ünlü bir karakterin ismi. Giandujot somun halinde, yaldızlı alüminyum folyoya sarılarak satışa çıkarılıyor. Anneler kahvaltıda çocuklarının ekmeklerinin üzerine bu folyodan keserek dilimledikleri giandujot parçalarını sürüyor. Ferrero, giandujot'ı kavanoza sokuyor, adını yeniliyor: Supercrema. Supercrema'nın bu kadar hızlı popülerleşmesinin nedeni fiyatı. Çünkü çikolata tadında ama ondan altı kat daha ucuza satılıyor. Bakkallar da supercrema "fırtınasına" ayak uyduruyor. Evinden elinde ekmek dilimiyle gelen çocuklara ufak bir ücret karşılığında supercrema sürüyorlar. İngilizce'de fındık anlamına gelen nut'tan türetilen Nutella 1964'te şimdiki adını alıyor.

"En çok Nutella tüketen ülkelerdeniz"
Türkiye Ferrero'da grup marka müdürü olan Emre Gölcük, Nutella hakkında bilgi verdi:

* Nutella'nın formülü her ülkede aynı mı?
Çok gizli tutulan bir formülü var ve her ülkenin aynı formülü kullanması zorunlu.

* Tüm dünyada yılda kaç kavanoz tüketiliyor?
Tüm dünyada tüketilen Nutella kavanozlarını yan yana koyduğunuzda dünyanın çevresini üç kez dolaşabiliyor. 2010'da toplam 600 milyon kavanoz tüketildi.

* Nutella'nın en çok sattığı ülkeler hangileri?
İtalya, Fransa, Almanya ve Türkiye.

* Türkiye'de en çok kimler alıyor Nutella'yı?
Nutella yaklaşık 10 yıldır Türkiye'de satışta. Tüketim en çok ailelerde gerçekleşiyor. Ağırlıklı olarak da çocuklu aileler satın alıyor.

Dünya Nutella Günü sitesinden tarifler
Nutella kokteyli
Malzemeler
1 bardak dolusu buz
120 cl süt
2 kaşık Nutella
30-ml Baileys
30-ml votka

Hazırlanışı: Tüm malzemeyi krema kıvamına gelene kadar blendırdan geçirdikten sonra bardağa dökebilirsiniz.

Nutellalı Brownie
Malzemeler
120 ml Nutella
1 büyük yumurta
5 yemek kaşığı un
75 gram doğranmış fındık

Hazırlanışı: Fırını 350 dereceye getirin. 12 adet kağıt ya da folyo muffin kalıbınızı tezgaha dizin. Orta büyüklükteki bir kapta Nutella ve yumurtayı yumuşak kremsi bir hal alana kadar karıştırın. Ardından üzerine unu ilave edip karıştırmaya devam edin. Muffin kalıplarının 4'te 3'ünü dolduracak şekilde kaşıkla karışımı kalıplara doldurup üzerine doğranmış fındıkları serpin. Yaklaşık 11-12 dakika pişirin. Muffinlerin doğru kıvama geldiğini anlamak için onlara kürdan batırabilirsiniz. Fırını kapattıktan sonra muffin'leri soğumaları için tezgahta bekletin. Hemen servis edin.
 

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
40
Konum
Almanya
nutellanin üstüne tanimam vallah cocuklarimda degisik marka yemiyorlar
hikayesi cok ilgincmis gercekten:tskler:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst