Kırıklarda ilk yardım nasıl yapılır?

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Kemiklerimiz kırılmaya müsait bir yapıda olduklarından dolayı bir kazaya maruz kalındığında yada sert bir darbe aldığımız zaman kırılırlar. Kırık meydana gelen bölgede dokular zedelenebilir, damarlar zarar görebilir ve kişi dayanılmaz bir ağrı hisseder. Bu sorunun bir an evvel çaresine bakılmazsa, başka problemlerin görülmesine de neden olur.
kiriklarda_ilk_yardim.jpg


Hızlı ve doğru bir şekilde hastaya uygulanan ilk müdahale ile sorunların üstesinden gelmek mümkündür. Kırıklarda önemli problemlerin önüne geçmek için nasıl bir ilk yardım uygulanması gerektiğini bu makalemizde anlatıyoruz. Böylece hem kendinize hem de çevrenizdeki herhangi birine nasıl davranmanız gerektiğini öğrenmiş olursunuz.
Kırık nasıl anlaşılır?
Kırık iki şekilde meydana gelir.
Açık kırık : Kırılmış olan kemik parçası eğer ki cildi delmiş ve dışarıya çıkmışsa, buna açık kırık denir. Bu kırık çeşidinde kemiği dışarıda gözle görebiliriz.
Kapalı kırık: Kırılmış olan kemik parçası cildi delmemiş ve dışarıya çıkmamış ise, buna da kapalı kırık denir. Kapalı kırıkta kemik içeridedir.
Kırıklarda ilk müdahale uygulamak için, öncelikle kişinin kemiğinin kırılıp kırılmadığını nasıl anlayacağımıza değinelim.
1. Eğer ki düşme yada darbe sırasında çıtırdı türünde bir ses meydana gelmiş ise,
2. Kişi o bölgeyi hareket ettiremiyor ise,
3. Kırıktan şüphelenen bölgede şişme yada şekil bozukluğu var ise ilk müdahale uygulanabilir. Aksi durumlarda hiçbir şekilde kişiye dokunmamak gerekir.

Kırklarda ilk yardım



  • Öncelikle bir yeri kırılan kişi sakileştirilmelidir. Çünkü telaşla istenmeyen sonuçlara neden olabilir.
  • Kesinlikle hareket etmemesi sağlanmalıdır.
  • Oturmasına yada kalmasına izin verilmemelidir. Aksi taktirde yan dokulara yada damarlar zarar görebilir.
  • Açık kırıklarda meydana gelen kanama durdurulmalıdır. O bölgeye temiz bir bez ile baskı uygulanmalıdır.
  • Açık kırıklarda dışarı çıkan kemik kesinlikle içeri sokulmamalı ve hiçbir şekilde o kemiğe müdahale edilmemelidir.
  • Eğer ki kırık boyun bölgesinde meydan agelmiş ise kesinlikle müdahale etmemeli ve sağlık ekiplerini beklemelisiniz. Çünkü bu bölgede meydana gelen kırıklar hayati tehlike taşır.
  • Boyun kırığı vakalarında yanlış taşıma ve yanlış hareket ettirme oldukça kötü durumlara yol açabilir. Boyun kırığı şüphesi varsa sağlıık ekibi beklenmelidir.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst