Kireç Kaymağı nedir?Ne işe Yarar?

sıladayım

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
15.208
Tepki
27.374
Puan
113
Konum
trabzon
Kireç Kaymağı nedir? Ne işe yarar?

Mutfaklarımızda reçel yaparken, kayısı ve çilek gibi bazı meyvelerin yumşaklığından dolayı, pişerken şekillerinin bozulmasını istemeyiz. Bu bakımdan kireç kaymağı, isteğimizi olabildiğince yerine getirir. Aynı zamanda kabak tatlısı yaparken, kabak dilimlerinin kıtır görüntüsünün parlak ve şeffaf olmasını kireç kaymağı sağlar. Bunun yanında karpuz, patlıcan, incir reçellerinin yapımında da kireç kaymağı kullanılır. Her bir meyvenin reçel yapımında ayrı ayrı yöntemler kullanılıyor olsa bile, kireç kaymağı bu işler için vardır. Kireç kaymağı kullanılarak yapılan reçellerin içerisinde bulunan meyveler sert ve parlak görünüm de olurlar.

Kireç Kaymağı Nedir?
Bir kap içerisinde sönmemiş taş kirecin, 1/4 oranında su ile karıştırıldıktan sonra, 5-6 saat süre ile dinlendirilip, kap içerisinde bulunan berrak su'ya kireç kaymağı denir. 1/4 oranı ne anlama gelir: 1 Ölçek kireç, 4 Ölçek su ile karıştırılacak anlamına gelir.

Kireç Kaymağı Hazırlama,

Malzemeler:
1 Kg. Sönmemiş Taş Kireç
4 Kg. Su

Nasıl Hazırlanır?
Uygun bir kap içerisine, "plastik veya cam kap olabilir" 4 kg. su konulacak ve üzerine 1 Kg. kireç ilave edilecek. Karışım, bir kepçe veya kaşıkla bir güzel karıştırılacak. Bu karışım kabı içerisinde 5-6 saat bulunduğu yerde bekletilecek. Süre sonunda kireç, kabın tabanına çökecek ve üzerinde berrak su ve üst tabakasında kaymak oluşacak. Bu berrak su kireç kaymağıdır. Bu karışıma üç kez su ilave ederek, üç kez kireç kaymağı elde edebilirsiniz. Sonrası, karışımı yenilemeniz gerekir.

Not:
Sönmemiş taş kireci, piyasa da bulmanız oldukça güçtür. Onun yerine, nalburlarda satılan toz kireç aynı işi görür. Eğer bir kavanoz reçel yapmak isterseniz, 250 gr. toz kireçle 1 kg. su'yu karıştırarak kireç kaymağı elde edersiniz. O da sizin işinizi fazlasıyle görür.

Kireç Kaymağı Nasıl Kullanılır?
Kireç kaymağını kabı içerisinden alırken, dipte bulunan kireç tortusunu kaldırmamanız gerekir. Kireç kaymağına kireç karışırsa, kireç kaymağına yatırdığınız meyve'yi yakar, meyveniz siyahlaşır. Onun için kireç kaymağını alırken, suyu bullandırmamaya dikkat etmelisiniz. Tatlı veya reçelini yapacağımız meyveler, gerekli hazırlıkları yapıldıktan sonra, uygun bir kap içerisine alınır. Üzerini kapayıncaya kadar kireç kaymağı dökülür ve 4 saat dinlendirilir. Süre sonunda meyveler bol su ile en az 4-5 defa yıkandıktan sonra kullanıma alınır. Anlattıklarım, yaşadığım deneyimlerimdir. Sizler de bu ön bilgi ile, deneme yanılma yöntemini kullanarak, mutfaklarınızda güzel reçel ve kabak tatlısı yapabilirsiniz.


netten alıntıdır
 

*Hülya*

Daimi Üye
Katılım
19 Kasım 2008
Mesajlar
4.965
Tepki
6.519
Puan
113
Konum
Oradan
kireç kaymağını turşu yaparken kullanırız
kelek turşusu denir burda
eğer bu suya yatırmazsık erir dayanmaz
 

ferah

Daimi Üye
Katılım
2 Ocak 2010
Mesajlar
6.145
Tepki
9.347
Puan
113
Konum
izmir
bende duyarım hep kireç kaymağını ,hiç kullanmadım .zararı var mı acaba kireçten oluyor ya o bakımdan....
 

*Hülya*

Daimi Üye
Katılım
19 Kasım 2008
Mesajlar
4.965
Tepki
6.519
Puan
113
Konum
Oradan
bende duyarım hep kireç kaymağını ,hiç kullanmadım .zararı var mı acaba kireçten oluyor ya o bakımdan....

yok hiç bir zararı bildiğim kadıyla eskilerden kalma bir yöntem
eriyeceğini düşünüdüğümüz ürünleri bu suda 1 gece bekletirsek erimeden saklayabiliyoruz
 
OP
sıladayım

sıladayım

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
15.208
Tepki
27.374
Puan
113
Konum
trabzon
Turşudadamı kullanıyorlar bak bunu bilmiyordum hülyammm:sila:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst