Kim keyifli doğum yapmak istemez

Oruc

Daimi Üye
Katılım
17 Temmuz 2008
Mesajlar
2.598
Tepki
2.379
Puan
113
Yaş
48
Konum
izmir
Kim keyifli doğum yapmak istemez

Halk arasında 'ağrısız doğum' olarak bilinen epiduralli doğum, gittikçe yaygınlaşıyor. Anne sadece belden aşağısı uyuşturulduğu için doğumda şakınlarıyla da söyleşebiliyor

Halk arasında 'ağrısız doğum' olarak bilinen epiduralli doğum, gittikçe yaygınlaşıyor. Epidural anestezi ile yapılan doğumlarda, genel anesteziyle yapılanın aksine annenin sadece belden aşağısı uyuşturuluyor. Böylece anne adayı, bebeğinin dünyaya gelişini doktorlarla sohbet ederek gözlemleyebiliyor.

İki hafta önce ikinci çocuğunu dünyaya getiren yazar Elif Şafak da 'epiduralli sezaryen'i tercih etti. Doğum esnasında hiç acı çekmeyen ve ameliyatını izleyen Şafak, bu yöntemi tüm kadınlara tavsiye ediyor.

“düpedüz şahitlik ediyorsunuz bir mucizeye. İnsan denilen mucizenin dehre gelişine. Nasıl mı? Üzerinizde bir perde, bedeninizin yarısı uyuşmuş, kalan yarısı ise alarm halinde. Bilinciniz yerinde, ameliyat esnasında yapılan her şeyi duyumsuyorsunuz, ağrı veya acı hariç. Gözlerinizi çevirdiğiniz noktada lambalar ve doktorların yüzleri. İşte öyle bir anda gördüğünüz insanların güler yüzlü olması, size uzun uzun, ince ince özenle her şeyi anlatmaları, bilgi vermeleri o kadar önemli ki. Bu vaziyette bebeğin doğumuna şahitlik ediyor, ameliyatın hem nesnesi hem de aynı zamanda bir aktörü oluveriyorsunuz. Doktor ameliyatı sürdürürken bir yandan sohbet ediyoruz. Tuhaf bir duygu bu. Kesilip biçilirken felsefeden, edebiyattan, sanattan, tarihten konuşmak. ..eşsiz bir tecrübeymiş bir kadının doğum anına tanıklık edebilmesi. Sessiz bir kamera kesilip her şeyi dakika dakika izleyebilmesi. Derken, adeta kendiliğinden, bir başka boyuttan gelircesine bir ağlama sesi. Perdenin öteki yanından uzatıveriyorlar bebeği. Ve size düşen tek bir şey var öyle bir anda, yapabileceğiniz tek bir şey: Katıla katıla, şükrede şükrede ağlamak.” İki hafta önce ikinci çocuğunu dünyaya getiren Elif Şafak, doğum sırasında yaşadıklarını bu şekilde aktardı okurlarına. İlk doğumu, genel anestezili sezaryen uygulanarak gerçekleştirilen Şafak, bu kez epidural anestezili sezaryeni tercih etti. Biz de bilmeyenler için epidural anestezili sezaryen doğumu araştırdık. Doğum şekilleri, normal ve sezaryen olmak üzere ikiye ayrılıyor. Sezaryenle doğum da iki şekilde uygulanıyor. Birincisi, genel anestezi; ikincisi, epidural anestezi. Genel anestezide hasta tamamen bilincini kaybediyor. Epidural anestezi ise lokal, yani bölgesel olarak yapılıyor. Belden aşağı yapıldığı için hasta, sadece bu bölgeyi hissetmiyor. Bilinç kaybı olmadığı için de doğum anını an be an, doktorlarla sohbet ederek gözlemleyebiliyor. Ancak bu anestezi şeklinde bel omurlar söz konusu olduğu için halk arasında yanlış bir korku da egemen.

Öncelikle normal doğumu öneriyoruz

Memorial Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Banu Göker Özdemir, bel omurları deyince insanların aklına ‘Sinirler harap olur mu, felç olur muyum?’ gibi soruların gelmesinin normal olduğunu, fakat bu endişelerin gereksiz olduğunu söylüyor. Epidural anestezide en önemli unsurun anesteziyi yapacak kişinin bu konuda eğitim almış ehil bir doktor olması gerektiğini ifade eden Özdemir, doktorun epidural anestezi yapılabilecek ile yapılamayacak hastayı çok iyi ayırt etmesi gerektiğini belirtiyor.

Epidural anestezi kimlere uygulanıyor?

Özdemir, sezaryenle doğum yapmasına karar verilen hastanın epiduralli doğuma uygun olup olmadığının doğum öncesinde kontrol edildiğini söylüyor. Doğum öncesinde muayene edilen hastaların anatomik ve fizyolojik bir probleminin, bel omurlarında sorunlarının olup olmadığı, anestezi yapılacak bölgede bir enfeksiyon olup olmadığı, kanama veya pıhtılaşmayla ilgili bir bozukluk olup olmadığı tespit ediliyor. Muayenelerden pozitif sonuçla çıkarsa doktorlar ‘Epidural anestezi uygulanabilir’ diyor. Bundan sonrası doğumu yapacak hastaya kalıyor. Hastanın bu konuda bilinçli ve istekli olması gerektiğini anlatan Banu Göker Özdemir, “Sonuçta epidural anesteziye hazırlıklı olmayabilir. O anı yaşamak tamam güzel de, sonuçta cerrahın sesini duyuyorsunuz, ne yapıldığını biliyorsunuz. Hasta ameliyatı görmüyor; ama ne yapıldığını biliyor. Bir cerrahın makası ver, neşteri ver demesi hastayı heyecanlandırabiliyor.” diyor. Epiduralli doğumun sosyal ve fizikî olarak pek çok avantajı bulunuyor. Banu Göker Özdemir epiduralli doğumun avantajlarını şöyle anlatıyor: “Bir kere hasta uyumuyor, bilinç kaybı olmuyor, dolayısıyla uyanıp uyanmama gibi bir sorunu yok. Belin anestezi yapılan bölgesine bir kateter (ince bir boru) koyma imkanımız olduğu için hastanın doğum sonrasında uzunca bir süre oradan ağrı kesici alma şansı var. Hastaya bir pompa veriyoruz, hasta ağrısı oldukça o pompaya basıyor ve oradan anestezi yapılan bölgeye ağrı kesici verilebiliyor. Bu da doğum sonrası sancılarını daha hafif atlatmasına vesile oluyor. Tıbbî yönünün dışında sosyal yönü de var. Epidural anestezi olan hasta uyumuyor, bebeğinin doğduğunu görebiliyor, doğar-doğmaz bebek anne yanına verilebiliyor, hatta koşullar uygunsa baba da doğuma alınabiliyor. Bu tür durum ve duygular da müsait olduğu için daha tercih edilebilir bir yöntem olarak sunulabiliyor.”

Op. Dr. Banu Göker Özdemir şu noktaya dikkat çekiyor: “Hastanın eğer sezaryen olması gerekiyorsa epidural sezaryen gerçekten önerilebilir. Fakat buradan, bizim hastalara her koşulda epiduralli sezaryeni önerdiğimiz, sonucu çıkmasın! Biz öncelikle normal doğum öneriyoruz. Ama ters giden bir durum varsa, bebeğin normal doğmasında anneyi ya da bebeği sıkıntıya sokacak bir durum varsa ve sezaryen yapılması gerekiyorsa tercihen epiduralli doğumu öneriyoruz.”


Epidural anestezi normal doğumda da uygulanabiliyor

Normal doğumda hasta sancılarını çeker ve doğuma alınırdı. Şimdi epidural anestezi ilerledi. Hastaya yine aynı şekilde belinden bir kateter takılıyor, bölgeyi uyuşturma şeklinde değil de, sadece ağrısını almak yönünde bir yöntem uygulanarak ağrısız normal doğum yapması sağlanıyor. Konforlu bir doğum anlayacağınız. Ağrı, sancı yok. Epidural anenjezik dediğimiz ağrı kesici verilen hasta ağrılarını hissetmiyor. Dolayısıyla çok rahat, kendi açısından da çok keyifli bir doğum yapabiliyor. Önerdiğimiz bir yöntem. Hem normal doğum yapıyorsunuz hem de ağrı hissetmiyorsunuz...
 

lilaa

Aktif Üye
Katılım
18 Temmuz 2008
Mesajlar
167
Tepki
154
Puan
43
Yaş
47
Konum
istanbul
bende normal doğum yaptım Epidural anestezi ile sancı cekmeden doğum daha kolay olur tabi ama bütce meselesi işte
 
Katılım
11 Temmuz 2008
Mesajlar
8.210
Tepki
8.216
Puan
113
Konum
istanbul
sağlıkta maddiyat asla aramam maddı yonden düşünmedım bunu normal doğumun daha sağlıklı olabıleceğini ve epiduraldakı riski göze alamadığım için tercihimdir.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst