Kıl dönmesi nedir? Neden olur?

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Uzun süre masa başında çalışanlar ile araba kullananlar, dikkat! Kıl dönmesi sorunuyla karşılaşabilirsiniz.

Kıl dönmesi veya kıl batmasının verdiği acı ile sizi kahrederken hiç kimselere anlatamazsınız bazen derdinizi. Kıl dönmesi nedir? Kimlerde görülür? Vücudun hangi bölgesinde olur? Nedenleri nelerdir ve nasıl tedavi edilir? Pudra.com, kıl dönmesi konusunu araştırdı: Kıl dönmesi hakkında merak ettiklerinizi uzmantv’ye konuşan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Nihat Bengisu veriyor…

Kıl dönmesi nedir?

Kılların, özellikle kaba etlerin arasındaki oluk içine; sürtünme, kaykılarak oturma sonucu açılan küçük deliklerden içeriye girmesi ve deri altına giren kılların orada enfeksiyon, apse, akıntı, kaşıntı ve pis kokulu ıslaklıklara, çamaşırın kirlenmesine neden olduğu kronik bir enfeksiyon hastalığıdır. Kesinlikle doğuştan değil, sonradan olma bir hastalıktır.

Kıl dönmesi kimlerde görülür?

15-30 yaş arası, kilolu, biraz fazla terleyen gençlerde görülür. Gençlerde hormonal denge cildi olumsuz yönde etkiler ve ciltlerinde akne gibi hastalıklar yapılanır. Kıl dönmesi, uzun süre araba kullananlarda da sık görülür. Artık insanların boyları eskiye oranla daha uzun olduğundan, mevcut araba standartlarına göre uzun geldikleri için, kaykılarak oturmak zorunda kalıyorlar. Dolayısıyla uzun süre araba kullananlar kıl dönmesi hastalığına adaydırlar.

Kıl dönmesi vücudun hangi bölgelerinde görülür?

Vakaların yüzde 95’inde kuyruk sokumu bölgesinde, iki kaba et arasında görülür. Yüzde 5’lik vakada, göbekte ve daha nadiren de koltuk altı gibi kıvrım yerlerinde görülebilir. Ama koltukaltı ve kasık bölgesinde görülen kıl dönmeleri, ter yollarının enfekte olmasından kaynaklanır. Buralarda ter bezlerindeki iltihaplardan dolayı oluşan fistürlerin içine sonradan kıl girmesi sonucu olay daha komplike hale gelir ve bu vakalar, cerrahi müdahale esnasında kıl dönmesi olarak yorumlanabilir. Ama bunlar aslında pis kokulu salgı bezi enfeksiyonlarıdır.

Kıl dönmesinin nedenleri nelerdir?

En önemli nedeni uzun süre kaykılarak oturmaktır. Bu, bilgisayar kullanıcılarının çok fazla tercih ettikleri bir oturma biçimidir. Bu durumda kişi kuyruk kemiğinin üzerine doğrudan oturur ve kuyruk kemiğinin önündeki cilt, sert zemin nedeniyle ezilir. Ayrıca, bu pozisyondayken kaba etler iki tarafa doğru gerilir. İki kaba etin tam orta hattında ciddi bir gerilme oluşur. Gerilen cildin üzerinde minik minik delikler açılır. Bu deliklerden aslında vücudumuzun her yerinde trilyonlarca vardır. Deliklerden kıllar, ter akıntıları çıkar; hava, su girer. İşte bu deliklerin bazıları aşırı gerilme sonucu biraz daha büyür. “Pit” denilen minik delikler, önce çöküntü şeklinde meydana gelir ve bu deliklerden içeriye tesadüfen kıllar içeri girebilir. Önce ayva tüyü denilen sarı tüyler, bunlarla birlikte içeriye bakteriler girer ve cilt altında enfeksiyon, yani apse ve akıntı meydana getirir.

Kıl dönmesi tedavisinde hangi yöntemler kullanılır?

Tedavi yöntemlerinin en başında 150 yıldır başarıyla uygulanan radikal cerrahi vardır. Kıl dönmesi olan bölgede, iri bir baklava dilimi biçiminde hastalıklı noktalar dahil olmak üzere, sağlıklı bazı dokularla birlikte kemiğe kadarki yumuşak dokular alınır.

Bunun tekniği zamanla değiştirilmiştir. Mesela alındıktan sonra bölgenin doğrudan dikilerek kapatılması durumunda sorun çıkabilir düşüncesiyle, özellikle hastalığın nüksetmesini önlemek için 2,5 ay gibi bir sürede bu yer kapatılır. Buna açık tedavi denir.

Son zamanlarda en çok uygulanan yöntem ise eşkenar dörtgen şeklinde kaba etten bir kalın deri alınıp o bölgenin kapatılmasıdır.

Alıntıdır!
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst