Keşfedilmeyi bekleyen jeolojik harikalar

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.293
Tepki
83.530
Puan
113
Konum
İstanbul
fft20_mf1138415.Jpeg


Keşfedilmeyi bekleyen jeolojik harikalar

Pamukkale(Türkiye)

Pamukkale turistlerin akın ettiği ancak tüm dünya tarafından tam olarak tanınmamış bir doğal güzellik. Bu jeolojik harika aynı zamanda eski şehir Hierapolis’in de bulunduğu alan ve yüzyıllar boyunca birlikte yaşamışlar. Aslına bakılırsa eski şehrin mezarlarından bazıları da bugünkü manzaranın bir parçası halinde. Bu alan travertenler ve sıcak su kaynaklarından oluşuyor. Bu kaynaklar kalsiyum karbonat açısından çok zengin ve bu nedenle zamanla beyaz bir görünüm elde etmiş.

fft20_mf1138416.Jpeg


Mount Erebus’taki Buz Kuleleri(Antarktika)

Mount Erebus dünyadaki en büyük aktif yanardağlardan yalnızca biri. Deniz seviyesinden 4km. yükseklikteki bu dağın zirvesinde sürekli aktif bir lav gölü bulunuyor. Erebus’tan çıkan sıcak volkanik gazlar çatlaklar boyunca ilerleyerek zirveyi çevreleyen bölgede buz mağaraları oluşturuyor.


fft20_mf1138417.Jpeg


Fly Gayzeri (Nevada, ABD)

Sanki başka bir gezegenden alınmış gibi görünmüyorlar mı? Fly Gayzeri 1916 yılında bölgede su arayanların keşfettiği jeotermal bir kaynak. Bu gayzer özel bir arazide bulunduğundan izniniz yoksa ancak uzak bir mesafeden görebiliyorsunuz.

fft20_mf1138418.Jpeg



Kasha Katuwe Çadır Kayaları (New Mexico, ABD)

New Mexico’da bulunan çadır kayalıkları volkanik aktiviteler sonrasında kayaların erozyona uğramasıyla meydana gelmiş Peri Bacaları benzeri oluşumlardır. Tarihleri 6–7 milyon yıl öncesine dayanmaktadır.

fft20_mf1138419.Jpeg


Ay vadisi( Arjantin)


“Ischigualasto” Arjantin’de bulunur ve “ayın konulduğu yer” anlamına gelir. Rüzgâr erozyonu sonucunda oluşmuş ay benzeri kaya parçaları geniş bir vadi boyunca yayılmıştır. Eskiden oldukça verimli olan bu vadi günümüzde kurak bir araziye sahiptir.

fft20_mf1138420.Jpeg


Danxia Yer oluşumu (Çin)

Bu jeolojik fenomen Çin’in birkaç bölgesinde görülebilir. Bu oluşum kırmızımsı kum taşından meydana gelmiştir ve bir dizi dağdan zaman içerisinde erozyon yoluyla koparak bir araya gelmiştir.
Alıntıdır...
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst