Kdz Ereğli müzesi ve tarihi eserler

Kristen Stewart

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
47.857
Tepki
49.341
Puan
113
Yaş
39
Konum
Çıkmaz Sokak
Ereğli Müzesi, Halil Paşa Konağı olarak bilinen zemin+üç katlı, orta sofalı plan tipinde ve kagir olan bir yapı içinde hizmet vermektedir. Halil Paşa Konağı 19. yy. sonlarında kentin ileri gelenlerinden Halil Paşa Karamahmutoğlu tarafından yaptırılmıştır.
Eski bir kilisenin temeli üzerine inşa edilen konakta Roma dönemine ait binalardan toplanan Şapolyen (devşirme) malzeme özellikle cephe süslemesinde kullanılmıştır.

Bir dönem ortaokul ve Kız Meslek Lisesi olarak kullanılmıştır. Daha sonra sahipsiz kalan konak bu dönemde bir hayli tahribata uğramıştır. 1989 yılında Kültür Bakanlığı’na tahsis edilen konak 10 yıl süren restorasyon çalışmasından sonra 01.08.1998 tarihinden itibaren hizmete açılmıştır. Ereğli’de müze ise ilk defa 1988 yılında Atatürk Kültür Merkezi’nde hizmete girmiştir. 10 yıl burada hizmet veren Müze Müdürlüğü, günümüzde tarihi Halil Paşa Konağı içinde hizmet vermektedir.

2007 yılının ağustos ayında teşhir tanzim çalışmaları nedeniyle ziyarete kapatılan müze, yoğun çalışmalardan sonra 06.07.2008 tarihinde ziyarete açılmıştır.

Zemin katında Ereğli ve çevresinden toplanan Grek, Roma, Bizans dönemlerine tarihlenen mermer mezar stelleri,cam kaplar, takılar, İlimiz Filyos Beldesinde yer alan Filyos antik kenti kazısı buluntuları, Yassıkaya Mağarası kazısı buluntuları, Grek Roma ve Bizans dönemlerine ait sikkeler teşhir edilmektedir.

Birinci katında idari hizmetlerin yürütülmesi ile ilgili büroların yanı sıra, pişmiş toprak amphoralar teşhir edilmektedir.

İkinci katta çeşitli erkek ve kadın giysileri ile yöreye özgü bir dokuma olan “Elpek” kumaşı ve ipliği dokuma aletleri,mendil,bohça,örtü gibi dokuma türleri, silahlar,takılar,mühürler,tütünle ilgili eşyalar,tespih,saat,mutfak eşyaları,ölçü ve tartı aletleri,Abbasi,Emevi, Sasani, Artuklu, Selçuklu ve Osmanlı sikke koleksiyonları,yazma eserler,yazma baskı kalıpları ve haritalardan oluşan yöresel etnografik eserler sergilenmektedir.

Üçüncü kat ise, Dönemine uygun döşenmiş müze-ev niteliğindedir.Geleneksel Ereğli ev düzenlemesine uygun olan katta sırasıyla oturma odası,misafir odası günlük oda ve yatak odası bulunmaktadır.

Müze bahçesinde ise Grek,RomaBizans ve Osmanlı Dönemine ait sütun başları,mezar stelleri,mezar taşları,sütun gövde ve kaideleri,çeşitli mimari parçalar,lahitler ve ünlü pandomim sanatçısı Krispos’un mezar anıtı sergilenmektedir.
2008 yılı toplam eser sayısı 7484 dür.

Bu eserlerden 2202 adeti arkeolojik,4695 adeti sikke, 587 adeti ise etnografik nitelikteki eserlerdir.
Kdz. Ereğli Müzesi pazartesi hariç her gün mesai saatleri dahilinde ziyarete açıktır.



Kdz.Ereğli Müze Müdürlüğü’nün Faaliyetleri:

Zonguldak’ta başka bir müze olmamasından dolayı Zonguldak Merkez ve bağlı ilçelerdeki rutin müze faaliyetleri Müze Müdürlüğümüzce yapılmaktadır.Bunun yanı sıra 2006 ve 2007 yıllarında Ereğli Müze Müdürlüğü Başkanlığında Antik Teion Kenti (Filyos) kazıları yapılmıştır. Antik Teion Kenti (Filyos) kazısı 2008 yılında Trakya Üniversitesi’ne devredilmiştir. 2008 yılında Müze Müdürlüğü başkanlığında Kadıoğlu Köyü Mozaik Kurtarma Kazısı yapılmıştır. Mozaik kurtarma kazısına 2009 yılında da devam edilecektir.
netten alıntı
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst