Kardeşini kıskanıyorsa...

niha55

Daimi Üye
Katılım
28 Temmuz 2008
Mesajlar
1.307
Tepki
1.156
Puan
113
Yaş
51
Konum
samsun
Kardeşini kıskanıyorsa...

Çocuğunuz kardeşini neden kıskanıyor, hiç düşündünüz mü? Çocuklarınıza farklı muamele gösteriyor, birini daha çok seviyor olabilir misiniz?

Alman Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikoloğu Özge Türk, kardeş kıskançlığının nedenini şöyle anlattı; "Kardeş kıskançlıklarının temelinde anne ve babanın ilgi ve sevgisinin bölünmesi korkusu yatıyor. Yani, anne ve babanın ilgi ve sevgisini artık yeni doğanla paylaşmak zorundadır. Ancak bu durumu kabul etmek büyük çocuk için o kadar da kolay değildir. Zira o ana kadar anne ve babanın ilgi odağı olan kişi kendi olmuştur."

Yaklaşımda dikkatli olmalıPsikolog Özge Türk, bu tip durumlarda anne ve babanın her iki kardeşe olan yaklaşımlarında çok dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Türk sözlerini şöyle sürdürdü; "Öncelikle her iki kardeş arasında mukayese yapmamak gerekir. Her çocuk farklı özelliklerde, farklı yeteneklerde, farklı bireylerdir. O zaman aralarında mukayese, ancak birbirleri arasında rekabete neden olur, başka bir işe yaramaz."

Sevgiyi eşit dağıtın
Anne ve baba her iki çocuğa da sevgilerini göstermelidirler. Bazen ebeveynler çocukları aralarında paylaşırlar. Örneğin, anne yeni doğanla, baba büyük çocukla ilgilenir. Bu tutum da doğru değil.

Türk’e göre bu durumda diğer çocuk artık anne ve babasının onu sevmediğini ve ilgilenmediğini düşünebilir.

Sevgi, ortak ve paylaşılabilen bir duygudur ve her iki ebeveyn de her iki çocukla ilgilenebilmedir.

Onu doğacak kardeşe hazırlayın
Yeni doğan dünyaya gelen bebekle ilgili büyük çocuğu bilgi verilmesi gerektiğine de değinen Psikolog Özge Türk, büyük çocuğun doğacak olan kardeşe hazırlanması gerektiğine değindi.

Psikolog Özge Türk, kardeş dünyaya geldikten sonra ise büyük çocuğa ufak sorumluluklar verilmesi gerektiğini söylüyor.

Özge Türk, her iki çocuğu alarak birlikte oyunlar oynamanın, hep birlikte bir yere gitmenin birlik ve beraber olma duygusunu pekiştirdiğini ve kardeşlerin takım ruhu hissetmelerini sağladığı üzerinde önemli duruyor.
 

sena

Yeni Üye
Katılım
22 Kasım 2008
Mesajlar
15
Tepki
17
Puan
3
Konum
bulgaristan
konu için teşekür ederim benim için önemli bilgilerdi
bu konuyu bütün anne ve babaların dikkat etmesi şart yoksa sonrasında geri dönülmez yalnışalr olabiliyor.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst