Karate-do

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Tanımı ve Tarihçesi :

Karate-Do, silah olarak çıplak ellerin ve ayakların kullanıldığı bir mücadele sanatıdır. Okinawa’da doğmuş ve Japonya’dan tüm dünyaya yayılmıştır.

Karate, Okinawa adasında yüzyıllardır çalışılmakla birlikte Japonya’ya girmesi 1920’li yıllarda, dünyaya yayılması ise ancak 1950’li yıllarda başlamıştır. Karate-Do’yu farklı kılan ‘Do’ yani felsefesidir. Karate-Do, Usta-Çırak ilişkisi içinde insanların vücutlarını çalıştırırken, karakterlerinin saldırgan ve kötü yönlerini temizler. Karate-Do nezaket, saygı ve disiplin üzerine kuruludur.

Bütün antrenmanları toplu halde Bayrağımızın selamlanmasıyla başlar ve Bayrağımızın selamlanmasıyla bitirilir. Karate-Do çalışmalarında aslolan sağlıklı vücuda sahip, disiplinli, saygılı, Bayrak ve Vatan sevgisini kalbinde taşıyan nesiller yetiştirmektir.

Stiller :

Japonya’da yayılmaya başladığı 1920-1930 yıllarında Karate-Do, çalışılan ustanın ya da dojonun (salonun) adıyla birlikte anılmaya başlanmıştır.

Bunun nedeni ise ustaların Karatede önem verdikleri noktaların ve öğretilerinin birbirlerinden farklı oluşudur. Bugün dünyada 80’in üzerinde karate stili çalışılmakla birlikte W.K.F. (Dünya Karate Federasyonu) 4 ana stili resmen tanımaktadır.

Bunlar:

o Shotokan

o Shito-Ryu

o Goju-Ryu

o Wado-Ryu’dur.

Ülkemizde W.K.F.’nin tanıdığı 4 stilin hepsinde de Karate çalışmaları yapılmaktadır.

Karate kata ve kumite olarak 2'ye ayrılır.

--Kata;hayali döğüş
--Kumite;karşılıklı döğüştür.

KUŞAK SIRALAMASI

Beyaz-Sarı-Turuncu-Yeşil-Mavi-Kahverengi-Siyah

Siyah kuşak alan sporcu 1. dan olmuş olur.
2 yıl bekleyip 2. danı alma hakkı kazanır sınavlara girer.
2.dandan sonra 3 yıl beklenir 3. dan sınavlarına girilir.
Kaçıncı dan alınacaksa o kadar yıl beklenir.

KARATE BRANŞINI YARARLARI


Karate'nin kamuoyunda bilinen en başta gelen faydası, bireylerin kendilerine yönelmiş bir fiziksel saldırı karşısında kendilerini silahsız olarak savunabilme yollarını öğretiyor olmasıdır. Karate teknikleri kişiye, vücudun tüm bölgelerini en etkin şekilde kullanarak kendisini savunma imkanı sağlar. Fakat Karate'nin yararları bunun çok ötesine uzanmaktadır.

Her yaş grubundan insanlar için Karate-do, günlük uğraşıları dışında kişilere yaratıcı, eğitici, güvenli ve üretken zaman harcama imkanını sağlar. Özellikle genç yaştakiler için Karate doğru çalışıldığında, vücut duruşunu geliştirmenin dışında, düşünme sürecine ilişkin becerileri de geliştirirler.

Kişi, zihinsel ve bedensel becerileri konusunda daha bilinçli olur ve kendine olan güveni artar.

Karate dikkati toplama yetisinin geliştirmesi ile bireyin bağımsızlığını ve kişisel bütünlüğünü fark etmesine yardımcı olur. Kişinin kendisine ve yaşıtlarına olan güvenini ve saygısını arttırır.

Bedensel ve zihinsel disiplin, sorumluluk duygusu gibi yeteneklerinin gelişmesini sağlar.

Yetişkinler için özellikle Karate-do çalışmaları stres azaltıcı hareketlerle bedensel ve zihinsel rahatlama imkanı sağlar.

Dayanıklılık, kas gücü ve bedensel kuvvetin azalmasına mani olur.

Kısaca Karate'nin ruhsal ve bedensel gelişime yönelik amaçları; doğru, ciddi ve disiplinli çalışmayı öğrenmek; zihinsel ve bedensel eğitim vasıtası ile güçlü ve canlı bir ruhsal enerjiye sahip olmak; saygınlık, nezaket, içtenlik ve samimiyeti geliştirmektir.

Karate-do takım sporlarından farklı olarak bireyin, kendi kendisini geliştirmesine odaklanmıştır. Yarışma maçlarının amacı, kişinin kendi açıklarını kapatması ve gerçekte başkalarına karşı değil kendisine karşı yarıştığının farkına varabilmesini sağlamaktır.

Kazanmak kadar kaybetmenin de öğrenilmesi gerekir, çünkü kazanmak da kaybetmek de aynı ölçüde önemlidir.


Not:Müsabakalarda mavi ve kırmızı kuşak kullanılır.








 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst