Kanser tedavisinde müzik

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.528
Puan
113
Konum
İstanbul
294904332266.jpg


Kanser tedavisinde müzik

Kanserle mücadelede; müzik de alternatif bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir. Ameliyat sırasında müzik dinletilen birçok hastanın daha az ağrı kesici kullandığı gözlenmiştir

Kanserin en eski tıbbi tedavi yöntemi olan cerrahi müdahale; kanser tanısında, kanserin yaygınlığını belirleme (yani evreleme) sürecinde ve kanserin tedavisinde halen kullanılan bir yöntemdir. Kanserli birçok kişiye değişik cerrahi yöntemler uygulanır. Bu yöntemlerden biri de kriyocerrahidir.

UMUT VERİCİ BİR YÖNTEM
Kriyocerrahi; kanser hücrelerini dondurmak ve yok etmek için son derece düşük sıcaklıkların kullanıldığı bir tekniktir. Kriyocerrahi çoğunlukla rahim ağzı kanseri ve deri tümörlerinin tedavisinde kullanılmaktadır ama yakın zamanda sağlanan teknolojik ilerlemeler bu metodun vücudun içinde (örneğin prostat ya da karaciğer) ortaya çıkan tümörlerde de kullanılmasını mümkün kılmıştır. Araştırmacılar bu tekniğin; bazı kemik tümörlerinde, beyin-omurilik tümörlerinde ve nefes borusunda küçük hücreli olmayan akciğer kanseriyle birlikte gelişebilecek tümörlerde etkili olup olmadığını da araştırmaktadır. Bazı araştırmacılar, kriyocerrahiyi; radyasyon, cerrahi ve hormon tedavisi gibi başka tedavilerle birlikte kullanmaktadır. Bu konuda alınan ilk sonuçlar umut verici olsa da, bu metodun uzun süreli etkilerini görmek için daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir.

DOKU HASAR GÖREBİLİR
İç organ tümörleri için kriyocerrahi kullanımı hâlâ deneme aşamasında olduğu için, birçok sigorta şirketi bu tedavi için ödeme yapmayı reddedecektir. Diğer bir dezavantaj da, cerrahlarla ilgili; bazen donmuş doku hasar görebilir. Örneğin prostat kanserinde, bu üretranın (idrarın içinden aktığı tüp) hasar görmesine neden olarak idrara çıkma güçlüğüne yol açabilir.

CERRAHİ SIRASINDA FAYDALI
Kanser tedavisi sırasında müzik de alternatif bir tedavi yöntemi olabilir. Genel anestezi altında gerçekleştirilen operasyon sırasında müziğin ya da terapötik telkinlerle kombinasyon halinde müziğin; histerektomi (rahim alma ameliyatı) hastalarının iyileşmesini destekleyip desteklemediğini belirlemek için bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmanın bulgularına göre; müziğin cerrahi sırasında bile faydalı etkileri olduğu gözlenmiştir.

SAĞLIKLI DOKULAR KORUNUR
Kriyocerrahi; konvansiyonel cerrahiye göre bazı avantajlar sağlar. Yalnızca dondurucu sondanın (kriyoprob) deri yoluyla yerleştirilmesi için küçük bir kesi gerektiren bir metottur. Sonuç olarak ağrı, kanama ve cerrahiyle ilgili diğer komplikasyonların meydana gelme riski minimum düzeye iner. Kriyocerrahi, diğer tedavilere göre daha ucuz olabilir ve hastanede yatma ve iyileşme süresi genellikle daha kısadır. Doktorlar kriyocerrahi tedavisinde sınırlı bir bölgeye odaklanabildiklerinden, çevredeki sağlıklı dokulara zarar vermekten kaçınmaları mümkün olmaktadır. Tedavi güvenle tekrarlanabilir ve konvansiyonel cerrahi; kemoterapi ve radyasyon gibi standart tedavilerle birlikte kullanılabilir.

DAHA ÇABUK İYİLEŞİYORLAR
Yapılan bir çalışmada, genel anestezi altında histerektomi uygulanan 90 hasta müziğe; terapötik telkinle kombinasyon halinde müziğe ya da ameliyathanedeki seslere maruz bırakılmıştır. Sonuçta; müziğe maruz bırakılan hastalar, daha az ağrı kesici ilaca ihtiyaç duymuştur. Müzik grubundaki hastalar cerrahiden sonraki ilk gün daha etkili bir analjezi (ağrı yitimi) yaşamış ve operasyonu takiben daha erken iyileşmiştir. Hastaneden taburcu edilirken, bu hastaların daha az yorgun olduğu gözlenmiştir. Gruplar arasında bulantı, kusma, bağırsak fonksiyonu, genel sağlık durumu ya da hastanede kalma süresi açısından herhangi bir farklılık gözlenmemiştir.

MyLife
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst