Kalıtımsal deri hastalıkları anne karnındayken saptanabiliyor

k.a.y.r.a.

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
3.284
Tepki
3.917
Puan
113
Konum
mutluluğun tam yanında :D
Dr. Mehmet Coşkun Acay, bebeklerde en sık görülen deri rahatsızlıkları ile ilgili bilgi verdi.

Çocuklarda en sık görülen cilt hastalıkları nelerdir?

Çocuklarda sık gözlenen deri hastalıkları arasında; deri kuruluğu (kserozis), saçlı deride kepeklenme (seboreik egzema), bebek bezi dermatiti (pişik), siğiller, atopik egzema (allerjik egzema), deri enfeksiyonları (impetigo kontagiosa gibi) ve temas egzeması sayılabilir.

Cilt hastalıklarına yol açan sebepler nelerdir?

Yukarıdaki örneklerden de anlaşılabileceği gibi, deri hastalıklarında çok çeşitli nedenler olabilir:

Sık yıkanma ve sabun kullanımının ciltte kuruluğu artırması. Allerjik egzemada, allerji duyduğunuz madde ile temas (ev tozu, hayvan tüyü v.b.) Temas egzemasında oyuncaklar, sabunlar, kimyasallar. Pişikte bölgenin iyi temizlenmemesi, havalandırılmaması, dışkı ve idrarla uzun süreli temas, uygun olmayan bebek bezi neden olabilir. Siğiller, molluskum kontagiosum ve impetigo bulaşıcı hastalıklardır. Ortak yaşam alanlarından bulaşabilir.

Kalıtımsal olarak çocuğa geçen cilt hastalıkları var mıdır?

Kalıtımsal geçişli çok sayıda deri hastalığı vardır. Sık rastlanılanlar arasında; psöriazis (sedef hastalığı), atopik egzema (allerjik egzema) sayılabilir. Çok nadir gözlenen sendromlarda, deri hastalıkları uzmanlarının izleminde kalmak önemlidir.

Ne zaman bir doktora başvurmak gerekir?

Deri hastalıklarının seyri, kişiye göre değişmektedir. Hastalığın ilk görüldüğü evrede doktora başvurmak gereklidir. Kullanacağınız krem veya ürün, deri döküntüsünü değiştirebilir, tanıyı zorlaştırarak, tedavinin gecikmesine yolaçabilir.

Hamileyken alınabilecek bir takım önlemlerle önüne geçmek mümkün müdür?

Kalıtımsal deri hastalıklarının bazılarının tanısı hamilelik sırasında konulabilmektedir. Ailenizde sık gözlenen bir hastalık mevcutsa, bunu kadın doğum uzmanınızla paylaşıp, bu yönde erken tanı yolları araştırılabilir.

Cilt hastalıklarını önlemek için bebek cilt bakımında nelere dikkat etmek gerekir?

• Doktorun önereceği ürünleri kullanılmalı.

• Banyoda uygun şampuan ve sonrasında uygun nemlendirici uygulanmalı.

• Sentetik olmayan giysileri tercih edilmeli.

• Allerji öyküsü olan çocuklarda, yakınmaların neyle, ne zaman ve hangi saatlerde arttığına dikkat edilmeli. Bu yolla nedenin saptanmasına yönelik ipuçları yakalnabilir ve nedenlerden uzak durulabilir. (ev tozu, hayvan tüyü, ot, çiçek teması v.b.)

• Herhangi bir vücut bölgesinde oluşan deri döküntüsü 2-3 gün değişmeden kalıyor, hatta yayılıyorsa bir deri hastalıkları uzmanı ile görüşülmeli.


alıntıdır
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst