Kafeinsiz Yöntem Tehlikeli Mi?

Es_se

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
25.367
Tepki
22.495
Puan
113
Yaş
40
Konum
istanbul
Soru: Son zamanlarda beslenmeme çok özen göstermekteyim. Özellikle kötü alışkanlıklarımdan kurtulmaya çalışıyorum. Doğal kafeinsiz içeceklerle kafeinsizleştirilenler arasındaki fark nedir? Teşekkürler

Cevap: Sevgili Meryem,
İçeceklerin kafeinsizleştirilmesi sırasında kullanılan kimyasallar hakkında endişe duyulması gerekenler vardır. Çünkü bu kimyasallar içeceği tam olarak kafeinsizleştirmezler yada zaman içinde etkilerini kaybederler ve böylelikle kahveyle fincanınıza girerler.

Kafeinsizleştirilme işleminde iki yöntem bulunmaktadır: biri genellikle metil kloritin kullanıldığı kimyasallarla, diğeri ise yüksek basınçlı sıcak suyla yapılır. ( dışarı atılan kafein hafif içeceklerin üretiminde kullanılmaktadır).

Kimyasal yöntem, yeşil kızarmamış fasulye üzerinde uygulanır. Kimyasal madde ortadan kaybolur sadece fasulyeler kızartılırken bir miktarı buharlaşır. Kahve tiryakilerinin bilmesi gereken kimyasal yöntemler uygulandığında doğal yöntemlere kıyasla kahve aroması daha fazla muhafaza edildiğidir.

İsviçre su yönteminde kimyasal madde kullanılmaz. Sıcak, yüksek basınçlı su ve mangal kömürü ile kahve çekirdekleri defalarca yıkanır ve kafeinden uzaklaştırılır.

Bu iki metodun hiçbirinde sağlık yönünden diğerine kıyasla avantaj bulunmamaktadır. Ancak felsefi nedenlerden dolayı hem kendi sağlığımız hem de dünyanın sağlığı için kimyasal ürünleri tercih etmememiz gerekir.
Daha sağlıklı ve besleyici bir yaşam için yürüttüğünüz çalışmalarda bol şans dilerim. Sorunuz için teşekkürler.

Sevgilerimle,

Sue Gilbert, M.S., Beslenme Uzmanı
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst