Kafein ve Sağlığımız

Es_se

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
25.367
Tepki
22.495
Puan
113
Yaş
40
Konum
istanbul
Deb Donovan

Hepimiz kafeine çok düşkünüzdür. Sabahları içtiğimiz bir fincan kahve ayılmamızı sağlar. Ama kafein sağlığımız için kötü mü? Merkezi sinir sistemi uyarıcısı olan kafein duyarlılığımızı arttırır ancak aynı zamanda reaksiyonlarımızı, kalp atışlarımızı, idrara çıkma sıklığını ve ****bolizmayı da arttırır. Günde beş fincandan fazla kahve içmeyen insanlarda yan etkileri minimum seviyededir. Eğer illa öğrenmek istiyorsanız, kafein o kadar da kötü sayılmaz.

Bir çoğu için kahvenin keyif verici etkileri daha fazladır. Kahveye uyarıcı etkiyi veren kafeindir. Tiryakilerden oluşan bir topluluk muyuz? Bir çok uzman kafeine karşı olan sevgimizi bağımlılık olarak algılamaktadır. Baltimor Johns Hopkins Üniversitesi araştırmacıları şu belirtilerden en az üçünün yada dördünün görüldüğü kişilerin kafeine bağımlılık sendromu olduğunu belirtmektedir; baş ağrısı, depresyon, bitkinlik; fiziksel rahatsızlıklara rağmen kafein kullanımına devam; kafeini bırakamama ve kullanımına arttırarak devam etme.

Kaliforniya Üniversitesi çalışmalarında kahve içen insanların sigara , alkol, yanlış beslenme gibi kötü alışkanlıklara karşı kahve içmeyenlere nazaran daha eğilimli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Böylece kahvenin sağlığı olumsuz etkilediğinin kanıtlanamamasının sebebi bu kişilerin sağlık sorunlarında suçlayabilecek çok şeyleri olduğundan kaynaklanabilir.

Kahvenin kalbe etkisi nedir?

Düzenli olarak kahve tüketen insanların kan basıncının yüksek olduğu bilinmektedir. Bazı insanlarda kalp ritminin düzensizleştiği de görülmektedir 1996 yılında, 121,000 kadınla yapılan çalışmalarda kahve ve sigara içenlerin kalp krizi riskini kahve içiminin arttırmadığı kanıtlanmıştır. .

Sindirim rahatsızlığı bazı kahve tiryakilerini bıktırabilir.

Kafein ve hatta kafeinsizleştirmede kullanılan kimyasallar mide asitlerini arttırabilir. Kafein, mideyle yemek borusunu birbirinden ayıran kasların rahatlamasına sebep olur. Böylece mide asitleri yemek borunuza geri gelip, reflüye sebep olabilir. Eğer kahve içmek size sıkıntı veriyorsa, hayatınızdan tamamen çıkartın yada en azından tüketimini azaltın.
Sizi uyanık tutan kahve mi?

Kafein kısa sürede emilir ve vücudunuzda saatlerce kalır. Fazla miktarda alınan kafein bazı insanları sinirli, endişeli, huzursuz yapar ve uykusuzluğa yol açar. Öğleden sonra ve akşam kahvelerini hayatınızdan çıkarın yada en azından kafeinsiz olanları tercih edin. Böylelikle daha rahat uyuyacağınızı göreceksiniz.

Adet dönemindeki semptomları olumsuz etkiler mi?

Kafein adet dönemindeki bazı kadınlarda huzursuzluğu arttırır ve dolayısıyla ruh hallerinde dalgalanmalara yol açar. Ayrıca göğüslerde hassasiyete yol açar. Bu belirtilerin görüldüğü 4 kadından 1 ‘i kahve içme alışkanlığından vazgeçerek, bu belirtilerden kurtulmuşlardır.

Anne adayları sabah kahvelerini içmeye devam edebilirler mi?

Hamile bayanların aldıkları kafein miktarını sınırlandırması gerekir. Kafein plasentayı geçmez. Yüksek miktarda alınan kafein bebeğin kalp ritmini ve solunumunu arttır ve plasentaya kan akışını düşürür. Günde iki fincandan fazla kahve içen hamile bayanlarda düşük riskinin arttığı kanıtlanmıştır.

Emziren annelerin kahve içesi doğru mu?

Devam edin ve bir fincan kahvenin keyfini çıkarın. Emzirme döneminde kahve içebilirsiniz. Ancak günde beş fincan kahveden fazlasının içilmemesi gerektiği tavsiye edilmektedir. Aksi halde bebekte huzursuzluk yada uykusuzluk görünebilir.

Kafein çocuğun davranışlarını etkiler mi?

Chicago ve Colorado Üniversitelerinin araştırmacıları az miktarda olmak suretiyle kafeinin çocukların davranışlarını olumsuz etkilemediğini kanıtlamıştır. Şaşırtıcı olan bazı aileler kafein alımını bırakan çocukların davranışlarının geliştiğini belirtmiştir.

Bazı insanlar kafein sınırlandırmasına giderek yada kafeini tamamen bırakarak fayda sağlamışlardır. Eğer kafeinin olumsuz etkileri varsa, bırakmanın tam zamanı demektir. İşe en azından sınırlamaya gitmekle başlayın ve yan etkiler ortadan kalkıncaya kadar devam edin.


alıntıdır
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst