Kadınlar için önemli kontroller

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
40 yaş altı ve 40 yaş üstü kadınların herhangi bir şikayeti olmasa da düzenli olarak yaptırması gereken testler ve kontroller burada…
kadin_test_mkle.jpg

Testler tüm hastalıkların tedavisi için erken tanı açısından çok önemlidir. Herhangi bir sıkıntı, şikayet söz konusu olmasa bile 40 yaş altı ve üstü her kadının yaptırması gereken testleri Memorial Ataşehir Tıp Merkezi’nden Uz. Dr. Deniz Şahin Şimşek anlatıyor.

Öncelikle herkese kan grubu ve hepatit testleri
Öncelikle bu tür testleri ilk yaptırmaya başladığımız zaman, hangi yaşta olursak olalım, kan grubu ve hepatit testlerini yaptırmalıyız. Kan grubunuzu bir kez öğrendikten ve kan grubu kartınızı aldıktan sonra bunu bir daha tekrarlatmanıza gerek yoktur. Hepatit B ve C ise ülkemizde önemli bir sorundur. Birçok kişi bu hastalıkları taşıdığını bilmeden yaşamakta bu nedenle hem bulaştırıcı olmaya devam etmekte, hem de tedavisinde geç kalmaktadır. Ayrıca bu hastalıkların kesin bir tedavisi de bulunmamaktadır. Ancak hepatit B’den aşı ile korunmak mümkündür. Bu nedenle bu testleri yaptırmalı ve hastalığı geçirmemişsek, bağışık değilsek, taşıyıcı değilsek, aşı programına dahil olarak kendimizi koruma altına almalıyız.

40 yaşın altında her sağlıklı kadının yaptırması gereken testler

* Yılda bir kez dahiliye muayenesi: Yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları, sigara-alkol kullanımı, gözden kaçan şikayetler, aile öyküsü değerlendirilir. Hastanın tam bir fizik muayenesi yapılır. Tetkikler değerlendirilir.
* Açlık kan şekeri, Kolesterol, Trigliserid ölçümü ile kan yağlarının durumunun değerlendirilmesi, böbrek fonksiyon testleri, karaciğer fonksiyon testleri, tiroid fonksiyonlarının değerlendirilmesi, mide-bağırsak sistemindeki olası bir lezyon için gerekli incelemeler, kan sayımı, tam idrar tahlili, akciğer grafisi, istirahat EKG’si ve karın organlarını değerlendirmek için Tüm batın ultrasonografisi önerilir.
* Kadın doğum muayenesi ve vajinal smear: 18 yaşını aşmış ve aktif cinsel yaşamı olan her kadın yılda bir kez düzenli olarak pap smear testi yaptırmalı. Çünkü bu test sayesinde jinekolojik kanserler arasında 2. sırada yer alan rahim ağzı kanseri, çok erken safhada teşhis edilebiliyor.
* Her ay adet bitiminde kendi kendini elle meme muayenesi. 40 yaşına kadar 3 yılda bir doktor muayenesi ve gerekirse meme ultrasonografisi. 40 yaşından önce mamografinin tanısal bir değeri bulunmamaktadır



40 yaşın üzerinde her sağlıklı kadının yaptırması gereken testler

Yukarıdaki incelemelere ek olarak;

* Daha çok 40’lı yaşlardan sonra görülen gut hastalığının teşhisi için kanda ürik asit bakılması ve özellikle menopoz sonrasında kalsiyum v.s’nin değerlendirilmesi için kan elektrolitleri ( sodyum, potasyum, kalsiyum) bakılması.
* Gastroskopi ve kolonoskopi: Mide-bağırsak sisteminin değerlendirilmesi için 40 yaşından itibaren 50 yaşına kadar her 5 yılda bir, 50 yaşından sonra her 3 yılda bir yaptırılmalı.
* Mamografi: Ailesinde meme kanseri bulunan kişilerde 35 yaşından itibaren her yıl doktor tarafından meme muayenesi yapılması ve bu kişilerde 40 yaşından itibaren her yıl mamografi çekilmesi. Ailesinde meme kanseri bulunmayan kişilerde ise 40 yaşından itibaren her yıl doktor tarafından meme muayenesi yapılması ve 50 yaşına kadar 2 yılda bir, 50 yaşından sonra her yıl mammografik inceleme önerilir.
* Kemik yoğunluğu ölçümü: Menopoza girene kadar en az bir kez ve menopoza girdikten sonra mutlaka ölçülmeli. Menopozdan sonraki ilk 5 yıl içinde kemik erimesi en fazladır. Bu süreçte genellikle 2 yılda bir ölçüm önerilmektedir.
* Her yıl göz muayenesi

Kaynak:pudra.com
 

violet

Yeni Üye
Katılım
3 Temmuz 2010
Mesajlar
17
Tepki
12
Puan
3
Konum
istanbul
gerçekten kaç kişi bunları yapıyordur gerçekten. başkaları için koşturup dururuz ama kendimize gelince yaa yok yaa önemli değildir deyip baştan savıyoruz.yanlışlar buradan başlıyor.oysa biz kendimize baksak,sağlıklı olsak sevdiklerimize daha iyi bakarız.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst