Kadın cinayetlerini durduracağız platformu

Admin

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
668
Tepki
2.444
Puan
93
Yaş
42
Konum
İstanbul
Arkadaşlar belki bu platformun adını duymuşsunuzdur. Platform yetkililerinin ricası üzerine, sitemizde karşılıksız olarak bu platforma ait bir tanıtım yazısına yer vereceğiz. Bu konuda hepimizin duyarlı olması gerektiğinin bilincindeyiz. Elimizden geldiği kadar bu platformu desteklemeye çalışacağız dedikten sonra, platform hakkındaki yazımıza geçelim.

---------------------------------------------------

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu gün geçtikçe artan kadın cinayetlerinin karşısında mücadele etmek üzere kuruldu. Çeşitli siyasi partiler, sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve derneklerden kadınların bir araya gelmesiyle 16 Ağustos 2010 tarihinde yapılan yürüyüşle kurulan platform, kadın cinayetlerine karşı mücadelenin simgesi oldu.

Platformun açıkladığı veriler gerçekleri ortaya koyuyor

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun açıkladığı verilere göre;
Kadınlar bilmedikleri, tanımadıkları, yabancı kişiler tarafından değil; kadınların %88’i en yakınları ya da tanıdıkları erkekler tarafından öldürülüyorlar.Kadınların % 66’sı aile içinde katlediliyor. Son 4 yılda aile meclisi kararıyla öldürülen kadınların oranı % 3 iken, bu kadınların % 47’si Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurulduğu yıl öldürüldü.Hukuk ve semavi dinler boşanmayı kabul ederken bu coğrafyadaki erkekler boşanmayı kabul etmiyor.Eski kocası ya da kocası tarafından öldürülen kadınların oranı % 47. Kadınların % 41’i ayrılmak veya boşanmak istedikleri için, % 16’sı ise karşılarındaki erkeği reddettikleri için öldürüldüler.Krizin baş gösterdiği 2008 yılından 2010 yılına kadınların kriz ve işsizlik sebebiyle öldürülmesindeki artış oranı % 175. Devlete başvuran kadınların % 73’ünü korunmadı ve bu kadınlar katledildi.Korunma talebinde bulunan ve korunması olan kadınların ise % 27’si öldürüldü. Sığınma evlerinde öldürülen kadınlar dâhi oldu.

Platform neler yapıyor?

Kadın cinayetleri konusu toplumsallaştıkça farklı işyerlerinden, üniversitelerden, liselerden, mahallelerden kadınlar platforma dahil oldu. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu önüne koyduğuçalışma ve eylemlerin kararını ortak toplantılarda hep birlikte alıyor.Haftalık, sürekli yürüyüşler yaparak kendi gündemlerini bu yürüyüşlerde dile getiriyor. Kadın cinayetlerinin nedenlerini ve kadın cinayetlerine karşı mücadeleyi tartıştıkları panellerde buluşuyorlar.Öldürülen kadınların aileleri dedevlette çözüm bulamayarakplatforma başvuruyor. Platform, öldürülen kadınların aileleriyle omuz omuza verdiği mücadeledeİstanbul’da Zeynep Yılmaz ve Gülay Yaşar; Ankara’da Sevda Sonay, Necla Yıldız, Birsen Kandemir ve Sevgi Aslan; Siirt’te Esin Güneş; Bursa’da Suzan Yıldırım; İzmir’de Ayşe Selen Ayla, Esra Yaşar, Azra,Ferdane Çöl ve bir tecavüz davasını takip ediyor. Mahkeme önlerinde eylemler yaparken, duruşmalara platformun hukukçularıyla girerek davalara müdahil oluyorlar.

Platformun mücadelesi ile neler değişti?

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun mücadeleye başlamasından bu yana “Aşk cinayeti, “kıskançlık cinayeti” gibi cinayeti meşrulaştıran ifadelerden vazgeçildi. Artık “kadın cinayeti”ifadesi kullanılıyor. Platform yalnızca eylem yapmakla da kalmıyor. Kadın cinayetlerini durdurmak üzere hazırladıkları yasa tasarısını2011’in Şubat ayında meclise götürdüler. Geçtiğimiz yaz, meclis kadına şiddet yasasıyla ilgili hiçbir çalışma yapmadan tatile girince de platform durmadı. Çünkü kadına şiddet tatile girmemişti. Bazen günde 9 kadının öldürüldüğü haberi geliyordu. Sabrı taşana kadınlar, bu öfkeyle 24 Temmuz 2011 günü İstanbul’da büyük bir yürüyüş gerçekleştirdi. Binlerce kadını “Hesap Soruyoruz” diyerek sokağa döktüler. Çıkması geciktirilen kadına şiddet yasası, platformun ısrarlı mücadelesi sonucu olumlu ve olumsuz yanlarıyla 8 Mart 2012’de yasalaştı.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun takip ettiği davalardan, önce Ayşe Paşalı’nın katiline ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Ardından, Münevver Karabulut’un katili Cem Garipoğlu’na en ağır ceza verildi.
8 Mart 2012 Dünya Kadınlar Günü’nde öldürülen kadınların aileleri ile birlikte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve mecliste milletvekilleri ile görüşmeler gerçekleştirdik. Bu görüşmelerin sonucu olarak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bizim takip ettiğimiz davalara müdahil olarak katılmaya başladı.

Platformun şimdiki hedefleri neler?

Kadın Cinayetlerini Durduracağız platformu, meclise kabul ettirmeyi başardıkları kadına şiddet yasasının olumlu yanlarının uygulanmasını sağlamak için mücadelesine devam edecek.Koruma talep eden kadınları korumayan idari görevliler hakkında öldürülen kadınların aileleriyle birlikte dava açmayı planlıyorlar.Meclise ve Adalet Bakanlığı’na sundukları, kadın katillerinin “haksız tahrik, iyi hal, pişmanlık, takdir” ve benzeri gerekçelerle ceza indirimi almalarının önüne geçecek yasa tasarısını meclisten geçirmek üzere çalışma yapacaklar.Kadın için çalışacak bir Kadın Bakanlığı kurulması için mücadelelerini sürdürecekler.

Platform nerelerde var?

Platformun var olduğu iller şunlar: İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Siirt, Batman.
Platformumuza başvuran ve kurulma çalışmalarına başlanan iller ise şöyle: Edirne, Konya, Malatya, Kocaeli,Zonguldak, Trabzon, Kütahya, Balıkesir, Çanakkale, Mersin, Sakarya, Ağrı, Sinop, Antalya, Adıyaman, Tokat, Adana, Tekirdağ, Bitlis, Denizli, Diyarbakır, Gaziantep, Isparta, Kars, Aydın, Mardin, Manisa, Niğde, Uşak.
Yurt dışından ise Avusturalya, Vietnem, İsviçre, Avusturya, Almanya ülkelerinden platforma başvuranlar var.

İletişim için:
Telefon: 0 507 364 82 60 (İlke Acar)
İnternet Sitesi:
Facebook Grubu: Kadın Cinayetlerini Durduracağız
Twitter: @KadinYuruyusu
Mail Adresi: [email protected]
 

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
40
Konum
Almanya
Böyle bir platformun olusuna cok sevindim.
Tabiki yasamini kaybedenler icin birsey yapilamaz artik ama en azindan hala hayat tehlikesi olan kadinlar icin birseyler yapilabilir.
Sözde namus adinda yapilan cinayetleri kiniyorum.
 

_ozibuuu_

Daimi Üye
Katılım
25 Ocak 2012
Mesajlar
364
Tepki
265
Puan
63
Yaş
40
Konum
sakarya
2011 yılı içerisinde verilen bilgiye göre yıl içerisinde 4440 kadın öldürüldü..

işin en kötü tarafı erkekler tarafından oluşu kendimizi adadığımız babalarımız eşlerimiz kardeşlerimiz yada sevgililerimiz çok çok acı ... :(
 

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.644
Tepki
53.685
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Çok ğüzel bir platform olmuş gerçekten bayıldım. İnanıyorum az'da olsa katkı olacağına

Kadında cinayetler bitmek tükenmek bilmiyor ne yazıkkı.. Şiddettede olduğu gibi. Bu insanlar bilmiyormu ki erkeğinde bir bayandan dünyaya geldiği yazık unutulmuş bir detay.. Biz olmasak onlar nasıl dünyada olacaklardı şükredeceklerine dahada öldürme peşindeler.. :dusun:
 

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
40
Konum
Almanya
Trkiyede_kadna_iddetin_haritas.jpg

Hürriyet'in haberine göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli'nin kadına şiddetle ilgili yazılı soru önergesini yanıtladı. Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinin 2015 yılına kadar 81 ilde faaliyet göstermesini planladıklarına belirten Şahin şunları kaydetti:
esh8324.jpg

2008 YILINDA HAZIRLANDI

"Kadına yönelik aile içi şiddetle daha etkin mücadele yürütmek, politikalar ve programlar oluşturabilmek için ulusal düzeyde veri ihtiyacını karşılamak amacıyla, Bakanlığımızca 2008'de 'Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması' gerçekleştirilmiştir. Araştırma, kadınların yaşadığı aile içi şiddetin yaygınlığı, şiddet biçimleri, neden ve sonuçları ile risk faktörlerinin anlaşılması amacıyla ülke çapında yürütülmüş en kapsamlı araştırmadır. Araştırmanın sonuçları bu konudaki ilk resmi istatistiki bilgi özelliğini taşımaktadır."
İSTANBUL YÜZDE 37

Araştırma sonuçlarına göre, eşi veya birlikte olduğu kişilerden yaşamının herhangi bir döneminde fiziksel şiddet görmüş kadınların oranı bölgeler bazında büyükten küçüğe doğru şu şekilde sıralanmaktadır: Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi yüzde 53, Orta Anadolu Bölgesi yüzde 50, Güneydoğu Anadolu Bölgesi yüzde 48, Ortadoğu Anadolu Bölgesi yüzde 47, Batı Karadeniz Bölgesi yüzde 43, Batı Anadolu Bölgesi yüzde 42, Akdeniz Bölgesi yüzde 42, Doğu Karadeniz Bölgesi yüzde 38, İstanbul yüzde 37, Doğu Marmara Bölgesi yüzde 36, Ege Bölgesi yüzde 31, Batı Marmara Bölgesi yüzde 25.
43 BİN KADINA VEFAT YARDIMI

Bakan Şahin, CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan'ın 16 Şubat'ta yürürlüğe giren "Eşi vefat etmiş kadınlar için Nakit Sosyal Yardım Programı" hakkındaki soru önergesini de şöyle yanıtladı: "Program kapsamında eşi vefat etmiş kadınlara iki ayda bir ödenmek kaydı ile aylık 250 lira yardım sağlanacaktır. Bu kapsamda vakıflarca başvurular alınmaya başlanmış, 5 Nisan itibariyle programa 105 bin 664 eşi vefat etmiş kadın başvurmuş, 43 bin 294 kadının başvurusu kabul edilmiştir."
 

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.644
Tepki
53.685
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Çok iyi düşünülmüş bence aylık nakit ödenmesi bir nebzede olsa işlerini görür :utan:
 

kanimca

Aktif Üye
Katılım
10 Mayıs 2012
Mesajlar
164
Tepki
185
Puan
43
Konum
Ankara
İki kelimeyi bir araya getiremeyen, erkekliği kaba kuvvet sanan zavallı insanlar neler yapabiliyor. Kadınlar susmayıp bir şeylere dur deyince bunu canlarıyla ödüyorlar.
 

LiLi

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2010
Mesajlar
9.394
Tepki
12.556
Puan
113
Konum
♥ Kızının Yanından ♥
Çok düşünceli bir davranış Admin Bey , teşekkürler.
Bu platformun oluşmasında emeği geçen herkesi kutlarım , umalım da artık kadınlara uzanan ellere dur denilebilsin.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst