İstiridye (Kayın) Mantarı Kavurması ve Bulgur Pilavı

LiLi

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2010
Mesajlar
9.394
Tepki
12.556
Puan
113
Konum
♥ Kızının Yanından ♥
attachment.php


İstiridye ya da diğer adıyla kayın mantarı. Tadının ete benzemesi en büyük özelliklerinden biri. Hatta o kadar ki işkembe çorbasında bile işkembe yerine kullanılıyor. Görüntü olarak da işkembe çorbasında ayırt etmemek pek mümkün değil zaten. Galeta ununa batırıp kızartanı da var, güveç yapanı da, hatta böreği bile yapılıyor. Ülkemizde bildiğim kadar Karadeniz’de doğal olarak yetişiyor ama kültür olarak da üretimi yapıldığından pazarlarda bulmakta zorlanmazsınız. Dedim ya er gibi bir çok değişik usul ve malzemeyle birlikte nefis yemekler hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler:

500 gr. istiridye (kayın) mantarı
2-3 kaşık zeytinyağı
Tuz, karabiber

Yapılışı:

Geniş ve mümkünse yapışmayan bir tavaya yağını koyun ve ısınınca yıkanıp kuruladığınız ve istediğiniz büyüklükte doğradığınız mantarları tavaya koyun ve harlı ateş de güzelce kızartın.
En son baharatlarını atıp ocaktan alın. Bulgur pilavıyla sıcak servis yapın.

Bulgur pilavı için:

1 bardak bulgur
1 tatlı kaşığı karışık salça ( Koyu kıvamlı olmalı yoksa miktarı çoğaltın.)
Zeytinyağı ve tereyağı karışımı
Tuz, karabiber, pul biber

Yapılışı:

Yağı kızdırıp salçayı ve kokusu gelene kadar orta ateşte kavurun ve pul biberi katıp bir ki çevirin.
Üzerine 2 bardak su koyarak bir iki taşım kaynatın.
Yıkanmış bulguru ve baharatlarını katarak kaynara çıkınca altını iyice kısıp kapağını kapatın.
Bulgur suyunu çekince ocaktan alıp demlenmeye bırakın.

Alıntı :
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst