İstanbul'da görülmemiş fırtına

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
1407398585908.jpg


İstanbul'da görülmemiş fırtına

İstanbul'da şiddetli yağış ve fırtına etkili olmaya başladı. Aşırı yağış nedeniyle trafikte yoğunluk görülüyor. AKOM'un yaptığı açıklamaya göre, İstanbul genelinde 10 dakikada metrekareye 7-25 kg yağış düştü.

Şiddetli yağışlar nedeniyle İstanbul'da elektrik kesintileri, internet bağlantılarında sorun ve televizyon yayınlarında sıkıntı oluştu.

Birçok bölgede su baskınları meydana geldi.

AKOM'DAN BİLGİ NOTU

İstanbul'u öğle saatlerinde etkisi altına alan gök gürültülü sağanak yağış saat 14.00 sıralarında Anadolu Bölgesine geçiş yaptı.

Trakya Bölgesi'nden giriş yapan yağış Büyükçekmece'de, Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir, Bakırköy, Bağcılar, Bahçelievler bölgelerinde etkili oldu. Yağışlar daha sonra Tuzla bölgesinde de gürültülü yağış, şimşek ve dolu niteliğinde görüldü. Yağış saat 15.30 civarı İstanbul'un tüm sahilinde etkili oldu. İstanbul genelinde 10 dakikada metrekareye 7-25 kg yağış düştü.

Yağış öncesinde saat 13.00 sıralarında hızı saatte 55km hızla esen rüzgâr nedeniyle Atatürk Havaalanında uçuşlar durduruldu. İstanbul'un bazı bölgelerinde elektrik kesintileri meydana geldi.

Bazı ev ve işyerleri ve alt geçitlerde su baskını oldu. Ekipler yoğun trafik nedeniyle olaylara güçlükle müdahale etti. Mesai bitimiyle birlikte çevre yollarında trafikte sıkışıklıklar yaşandı. Yağış öncesi alarma geçen İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri gelen ihbarlar doğrultusunda olaylara müdahale etti.

Meteorolojiden alınan bilgiler doğrultusunda yağışın bir saatlik bir moladan sonra, yine aynı istikamette Cuma günü akşamına kadar aralıklarla yağması bekleniyor.
KAZALAR MEYDANA GELDİ
Havanın kararmasıyla sokak lambalarının yandığı kentte, trafikteki araçlar da farları açık seyahat ediyor.

Küçükçekmece E5 karayolunda sağanaktan dolayı yaklaşık 6 aracın karıştığı hasarlı zincirleme trafik kazası meydana geldi.



Avcılar'da bazı rögarlarda aşırı yağmur nedeniyle taşkınlar meydana geldi. Su birikintilerinden dolayı araçlar yol almakta zorlanırken, trafik oldukça ağır ilerliyor.

Yağmura hazırlıksız yakalanan bazı vatandaşlar, köprü ve saçak altlarına sığınarak yağmurdan korunmaya çalışıyor.


AKOM'u alarma geçiren hortum ve sel uyarısının ardından İstanbullular'ın bekleyişi sürüyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün sitesinde yer alan birleştirilmiş son radar görüntülerinde, fırtınanın yavaş yavaş Marmara'ya yaklaştığı görülüyor.
AKOM'DAN YAĞIŞ UYARISI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, uydu ve meteorolojik radar verilerine göre, kentte beklenen sağanağın yarım saat içerisinde başlayacağının tahmin edildiğini bildirdi.

Belediyeden yapılan açıklamada, yağışın Büyükçekmece, Küçükçekmece, Avcılar, Beylikdüzü ve Silivri'nin batı kesimleri ile Zeytinburnu'nda kuvvetli şekilde etkili olacağı belirtildi.

İlerleyen saatlerde kent genelinde etkili olması beklenen yağış için ekiplerin gece sabaha karşı kanal temizlik çalışmaları yaptığı hatırlatılan açıklamada, yağmurun başlamasıyla muhtemel riskli bölgelerde itfaiye, AKOM, İSKİ, Atık Müdürlüğü ekiplerinin kritik noktalarda hazır bekletildiği kaydedildi.

Yağışlar genelde kısa zaman diliminde (7-15 dakika) dolu, hortum ve fırtınamsı rüzgârla şiddetli yağışlara neden olacak. Yağışların bölgesel olarak gök gürültülü, şimşek çakması ve yıldırdım düşmesi gibi meteorolojik olayları görüleceği tahmin ediliyor.

Ayrıca rüzgârın yağış anında poyraz ve yıldız yönlerinden sert, aralıklarla hamle yaparak fırtınamsı esmesi (saatte 20-55 km hızla) açık deniz seferlerini aksatması, yaşanması muhtemel hortum hadisesi ile çatı ve tabela uçması vb. hadiselere neden olması bekleniyor.
TEKİRDAĞ'DA ŞİDDETLİ YAĞIŞ

Tekirdağ'da şiddetli yağış nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatıldı, ev ve iş yerlerini su bastı. Kentte öğleden sonra etkili olan sağanak nedeniyle, Köprübaşı mevkisinde kurulan pazar yerini su bastı. Bazı tezgahlar, su baskını nedeniyle sürüklendi. Akıntıya kapılan bir kişi yaralandı.

Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Şube Müdürlüğü dalgıçları, olası bir kazaya karşı pazar yerinde inceleme yaparak güvenlik önlemi aldı.

Yağış nedeniyle Cumhuriyet Meydanı'nında park halindeki bazı araçlar su altında kaldı. Aşırı su biriken yollar trafiğe kapatıldı.

Sağanak dolayısıyla ev ve iş yerlerinin bodrum katını da su bastı. İtfaiye ekipleri ve vatandaşlar suyu tahliye etmeye çalışıyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, 2,5 saatte metrekareye 50 kilogram yağışın düştüğü kentte sağanak, aralıklarla akşama kadar sürecek.
EDİRNE'DE CADDELER DOLUP TAŞTI

Edirne'de de sağanak yaşamı olumsuz etkiledi. Şiddetli yağış dolayısıyla kentteki bazı cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu, Edirne Emniyet Müdürlüğü ekipleri, ulaşımın aksamaması için trafiğin yoğun olduğu kavşaklarda önlem alarak sürücüleri uyardı.

Vatandaşlar yağmurdan, başlarına taktıkları poşetler ve şemsiyelerle korundu.

Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, yağmurun gün içerisinde aralıklarda devam edeceğini ifade etti.
AKOM GECEYARISI TOPLANDI!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden Marmara bölgesi için yapılan kuvvetli yağış ve fırtına uyarısının ardından Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) gece yarısı kriz toplantısı yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanlığı tarafından toplantıyla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada şöyle denildi:

"Saat 23.00 de başlayan toplantı 01.00'da bitti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı Başkanlığı'nda yapılan toplantıya Genel Sekreter Yardımcısı Mevlüt Bulut, İSKİ Genel Müdürü Dursun Atilla Altay, İtfaiye Daire Başkanı Ali Karahan, Yol Bakım Onarım Daire Başkanı Turgay Gökdemir, Fen İşleri Daire Başkanı Mustafa Özkan Dönmez, İSTAÇ Genel Müdürü Osman Akgül, İSKİ Genel Müdür Yardımcıları, Park Bahçeler Müdürleri ve Atık Yönetim Müdürü katıldı.

Toplantıda muhtemel şiddetli yağışlara karşı alınacak terdirler masaya yatırıldı. Ekipler gece sabaha karşı kanal temizlik çalışmaları yapacak. Yağmurun başlaması ile birlikte muhtemel riskli bölgelerde İtfaiye, AKOM, İSKİ, ATIK Müdürlüğü ekipleri kritik noktalarda hazır bekletilecek.

Genel Sekreter Hayri Baraçlı toplantıda, 'Dünyada iklim değişikliği oluyor. Dolayısıyla İstanbul'da bu değişiklikten etkileniyor. Artık şehrimizde hortumlar görülmeye başladıysa bizde afetle mücadele çalışmalarımızı da günün şartlarına göre güncellemeliyiz. İtfaiye gibi 24 saat hazır bekleyen bir afet müdahale birimleri kurulması lazım. Bu konuda çalışmalarımızı gözden geçiriyoruz' dedi."
2 İL İÇİN KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI!

Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Çanakkale ve Balıkesir'de beklenen gök gürültülü sağanak yağışların kısa süreli ve kuvvetli olacağını açıkladı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklama şöyle:

"Balıkesir ve İzmir radarlarından alınan son görüntüler ve yapılan son değerlendirmelere göre; Çanakkale'nin Gökçeada, Bozcaada, Ayvacık, Ezine, Bayramiç, Çan, Biga, Lapseki ve Yenice ilçeleri ile Balıkesir'in Merkezi, Manyas, Bandırma, Erdek, Susurluk, Kepsut, Gönen, Dursunbey ve Bigadiç ilçeleri çevrelerinde ve yüksek kırsal alanlarında beklenen gök gürültülü sağanak yağışların kısa süreli yerel olarak kuvvetli olacağından ve yağış anında kısa süreli fırtına da gözlenebileceğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (lokal dolu, sel, su baskını, yıldırım, hortum riski vb.) dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir."

Sabah

 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst