Istanbul'a yoğun kar yağışı uyarısı!

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
1043487_620x410.jpg


İSTANBUL'A YOĞUN KAR YAĞIŞI UYARISI!

Türkiye'nin soğuk ve kar yağışlı bir havanın etkisi altına girmesi bekleniyor

Bugünden itibaren iç ve doğu kesiminde başlayacak kar yağışı, salı gününden itibaren yurdun büyük bölümünde etkili olacak. İstanbul'da cuma gününe kadar kar yağışı bekleniyor. Hava sıcaklığı Salı gününden itibaren kuzey ve batı kesimlerinde hissedilir derecede (6 ila 10 derece) azalacak ve mevsim normallerinin altında seyredecek.

Meteoroloji'den yapılan açıklamada, "İstanbul ve Marmara Bölgesinin doğusunda halen yağmur şeklinde devam eden yağışın bugün (16.02.2015 Pazartesi) akşam saatlerinden sonra ve gece saatlerinde karla karışık yağmur, yüksek kesimlerinde kar yağışı şeklinde devam edeceği, yarın (17.02.2015 Salı) sabah saatlerinden itibaren ise yağışların kuvvetli kuzeyli rüzgarlarla birlikte İstanbul il genelinde kar yağışına dönüşeceği tahmin ediliyor. 18.02.2015 Çarşamba günü kar yağışının etkisini arttıracağı ve 19.02.2015 Perşembe günü öğle saatlerine kadar aralıklarla ve zaman zaman kuvvetli kar sağanağı şeklinde devam edeceği bekleniyor. Bu süre zarfında kar yağışlarının, ilçe bazında değişiklikler göstermek üzere yerde 10-25 cm arasında kar örtüsü oluşturacağı tahmin ediliyor. Zaman zaman fırtına şeklinde esecek kuvvetli kuzeyli rüzgarlarla birlikte, yoğun kar yağışının neden olabileceği kara, hava, deniz ulaşımında aksamalar, buzlanma ve don olayı gibi olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir." denildi.

Habertürk Meteoroloji Mühendisi Hüseyin Öztel, beklenen hava olaylarını şöyle değerlendirdi:

Bu hafta Türkiye yeniden soğuk ve kar yağışlı havanın etkisine giriyor. Şubat başında uzun vadeli tahmin modelleri ülkemizin Batı ve Kuzey bölgeleri için birkaç soğuk sistem vaadetmiş ve bu ayın yağış açısından zengin geçeceğini öngörmüştü. Tahminler bu anlamda gerçekleşiyor ve soğumaya bağlı olarak yağışların çoğu kar olarak geliyor.

17 ŞUBAT İSTANBUL'DA KAR VAR

Bu soğuk sistem bir “Marmara sistemi” olacak, yağışlar İstanbul’da yoğun kar şeklinde olabilir. Kar Marmara’nın ve Karadeniz’in yükseklerinde bu gece başlamasını, 17 Şubat Salı günü İstanbul’a inmesini bekliyoruz. Ancak İstanbul için asıl kar yağışı 18 Şubat Çarşamba günü olacak gibi. Çarşamba İstanbul’a yoğun kar yağabilir. Bu ay başında ve Ocak’ta yağan karlar İstanbul’un kıyı ilçelerinde denize yakın semtlerinde kar örtüsü oluşturamamış, iç ve yüksek kesimlerinde ise etkili olmuştu. Bu sistemin getireceği kar yağışı ise tüm ilçelerde kar örtüsü oluşturabilir, çok daha etkili olabilir. Bu hafta tahmin modellerinde “Yukarı Seviye Alçağı” diye bildiğimiz, yağış getirebilecek bir sistemin nem açından fakir kalmamasını, ömrünü uzatmasını ve dolayısıyla yoğun yağış oluşmasını sağlayan bir durumu da var. Bu da gerçekleştiğinde Sibirya kökenli bu soğuk hava dalgası Marmara’da İstanbul ve İstanbul’un doğusundaki Samsun’a kadar tüm şehirleri beyaz örtüyle kaplar. Marmara ve Batı Karadeniz için deniz etkisi de önemli, Karadeniz üzerinde ilerleyecek ve yağış bantları dediğimiz yağış yüklü bulut kümeleri oluşturacak bu sistemde sürprizler olabilir. Batı Karadeniz’e doğru olan kesimde yoğun kar yağışları sebebi ile günlük hayat aksayabilir. Yağışların Marmara, Batı Karadeniz ve İç Anadolu’nun kuzeyinde yoğun, Ege’nin iç kesimleri ile İç Anadolu’nun güneyinde orta kuvvetli olmasını bekliyoruz. İstanbul’da bu kar yağışlı ve soğuk sistemin ömrü Cuma gününe kadar görülüyor. En düşük sıcaklık -3 derece olarak tahmin ediliyor.

Habertürk



 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst