İshak Alaton

rüzgar gülü

Daimi Üye
Katılım
20 Şubat 2009
Mesajlar
10.973
Tepki
10.147
Puan
113
Yaş
43
Konum
istanbul
Alarko Şirketler Topluluğu eş başkanı.

İshak Alaton, 1927 yılında İstanbul'da doğdu. 8. sınıfa, (kendi deyimiyle gri yıllara) kadar Şişli Terakki'de ve St Michel'de okudu. Yokluklar, sıkıntılar yüzünden liseden sonra okuyamadı. Babası Hayim Alaton, "gri yıllarda" varlık vergisini ödeyemediği için Aşkale'ye gönderilen 5000 gayrimüslimdendi.

Küçük İshak, ailesine bakabilmek için Mehmet Kavala şirketinde getir götür işlerine başladı. Volvo ithal eden şirket aracılığıyla İsveç Konsolosu ile tanışınca şansı değişti. İsveç'te bir lokomotif fabrikasında kaynakçılık yapmaya başladı.

Bu yıllar İshak Alaton'un dünya görüşünün şekillendiği, sosyal demokrasiyle tanıştığı yıllar oldu. İnsan haklarına saygılı, gelir dağılımın mükemmel olduğu İsveç'e hayran kaldı.

Alaton, 2000 yılında Star Gazetesi'nde yayınlanan röportajda Jale Özgentürk'e verdiği demeçte "1950'li yıllarda sosyal demokratım demek yürek isterdi. Ben bu felsefeyi savundum. Anlatmaya çalıştım ama gerçek anlamıyla kimse öğrenemedi" demekten kendini alamadı.

28 yaşında Türkiye'ye dönerek varlık vergisi mağdurlarından Üzeyir Garih'le Bankalar Caddesi'nde Vefai Han'da bir göz odada ortaklık kurdu. 2000'de 46. kuruluş yılını kutlayan 6 bin çalışanlı Alarko Holding'in temeli atılmış oldu.

Alaton, özlediği Türkiye'yi "İnsan haklarına saygılı demokrasiyi özümsemiş; insanların görüşlerini açıkça ortaya koyabilecekleri, konuşabildikleri, bağırabildikleri, saygının egemen olduğu, barıştan yana, güneydoğusuyla barışmış bir devlet istiyorum. Türkü, Kürtü, süryanisi önemsizleşmiş, TC vatandaşı olma gururu taşıyan bir saygın ülke var rüyamda..." diye tanımlıyor.

Leyla Alaton, babası İshak Alaton’un ve Alarko Holding’in başarı sırrını açıklıyor…

Leyla Hanım, Hayata Sıfırdan Başlayan Bir İşadamı Olan İshak Alaton’un Başarısının Sırrı Sizce Nedir? Yöneticilere Tavsiyeleri Nelerdir?

İshak Alaton, yaşamının her anında prensiplerine son derece sadık bir kişiliğe sahiptir. Başarıyla ilgili iki temel prensibi şunlardır:

1- BİRİNCİ PRENSİP; TUTARLI OLMAK. PRENSİPLERE BAĞLI KALMAK.
2- İKİNCİ PRENSİP;GÜVEN VERMEK. ETRAFA GÜVEN TELKİN ETMEK


Zengin Olmak ve Saygın Olmak Arasındaki Fark İle İlgili Temel Düşünceleri Nelerdir?

Kendisine Göre Çok Zengin Olmak Başağrısıdır.

3- ÜÇÜNCÜ PRENSİP; SAYGIN OLMAK; ETRAFINIZIN, SİZİ SAYGIN İNSAN OLARAK GÖRMESI.
ZENGİN OLMAK BAŞKA, SAYGIN OLMAK BAŞKA… DÜNYADA VE ÖZELLİKLE TÜRKİYE’DE, HELE BUGÜNLERDE, ÇOK ÇOK ZENGİN İNSANLAR VAR. MİLYON, BİLYON, ZİLYON DOLAR SAHİBİ İNSANLAR PEKİ, BUNLARDAN KAÇI HEM ÇOK ZENGİN, HEM ÇOK SAYGIN? BİR DÜŞÜNÜN… ÜÇ, BEŞ, BELKİ ON İSİM… SONRA? BEN, HAYAT BOYUNCA, ÇOK ZENGİN OLMA YERİNE, ÇOK SAYGIN OLMAYI TERCİH ETTİM. NEDEN DERSENİZ, BELKİ BİR ÖNYARGIDIR. HAYATA SIFIRDAN BAŞLAMIŞ OLMANIN YARATTIĞI BİR ÖNYARGI… ASLINDA SİZE BİR İTİRAFTA BULUNAYIM.ÇOK ZENGİN OLMAK BENCE SADECE BAŞAĞRISIDIR. ÇÜNKÜ, NORMAL BİR MİKTARIN ÜSTÜNDE PARAYI ZATEN YEMENİZ VEYA KULLANMANIZ İÇİN ZAMANINIZ YETMİYOR, VAKTİNİZ YOK, MÜMKÜN DEĞİL… ZENGİN OLMAKLA ÇOK ZENGİN OLMAK ARASINDAKİ FARK POZİTİF DEĞİL, BENCE NEGATİFTİR. ASLINDA, BU DA, AYRI BİR FELSEFİ TARTIŞMA KONUSUDUR.

Yöneticilerin En Büyük Hataları Hakkında Neler Söyler? Öfke, Hiddet, Şiddet…
ÖFKELENMEK, HİDDETLENMEK, ŞİDDETE BAŞVURMAK… LİDER İMAJINIZI BİR ANDA YOK EDECEK HATALAR… GÜVENİLMEZ İNSAN OLURSUNUZ BİR ANDA… BİR DE, EMRİNDEKİLERE GADDAR VE KÖTÜ DAVRANAN İNSANLAR VARDIR. OTORİTEYİ, ACIMASIZ DAVRANMAKTA ARARLAR. BAŞARISIZ VE MUTSUZ OLMANIN EN KISA YOLUNU SEÇMİŞ İNSANLAR BUNLAR…ÖFKELİ DAVRANMANIN NETİCESİ KAVGA ETMEKTİR. SİZLERE TAVSİYEM.HAYAT BOYUNCA KAVGADAN KAÇIN. HİÇ BİR ŞEKİLDE KAVGAYA GİRMEYİN.HER HAL VE ŞERAİT ALTINDA, DERDİNİZİ BARIŞ YOLUNDA HALLEDİN.

image_108581.jpg
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst