İş Yaşamındaki Detaylar

GÜLÇİN

Daimi Üye
Katılım
5 Eylül 2008
Mesajlar
2.308
Tepki
2.169
Puan
113
Konum
Doyduğum Yerdeyim.
İş yaşamındaki detaylar

Yaşamın her alanında olduğu gibi profesyonel yaşamda da detaylar bütünü oluşturur. Büyük resmi oluştururken ihtiyaç duyabileceğiniz birkaç "kurumsal" ipucu...

Kontrat yapın!

Yazılı belgelerin hayatı ne kadar kolaylaştırdığını unutuyor, sonrasında çok işimize yarayabilecek kontrat hazırlamayı erteliyoruz. Sistemlerini oturtmuş kurumların elbette böyle bir sorunları yok ama genelde işe alım sırasında geniş çaplı bir kontrat hazırlama konusunda eksiklerimiz var. Kanunlar ve yönetmelikler her şeyi belirlemiş gibi görünse de, özel durumları, gizliliği, istifayı, izinleri ve diğer önemli noktaları ayrıntılı olarak belirleyen bir kontrat, hem size kolaylık sağlar hem de elemanların şirketle ilgili tüm yasal konuları algılamalarını. En kötüyü en baştan düşünmek itici gibi görünse de, kurumsallığın bir parçasıdır ve yanlış anlamaları önler.

İK bazen abartıyor mu?

Internette dolaşırken rastladığımız bir forumda (www.hrforum.com), insan kaynaklarının uyguladığı motivasyon politikaları komik bir biçimde eleştirilmiş. Çalışanların katıldığı bu forum, vara yoğa yapılan partilere, ekip ruhunu geliştirmek isteyen periyodik “happy hour”lara, işten kötü ayrılmış ekip arkadaşları için hazırlanan veda toplantılarına, çekilişlere, kuralara veryansın ediyor! Bazılarına göre bunlar, yeni dünyanın kandırmaca sistemlerinden başka bir şey değil. Çok yoğun bir günün sonunda, tam eve kapağı atmayı düşünürken, zaten tüm günün birlikte geçirildiği ekiple yapılan toplantının “happy hour” olmadığını savunanlar var. Türkiye’de de böyle uygulamalar sıkça yapıldığına göre dozaj konusunda dikkatli olmak gerektiğini bir kez daha anımsatalım.

Toplu hareketler

Kurumsal sosyal sorumluluk projeleri artık hemen her şirkette konuşuluyor ve geçtiğimiz 5 yıla bakıldığı zaman, Türkiye’nin bu konuda büyük ilerlemeler kaydettiği görülüyor. Motivasyon konusunda yukarda yazdığımız “İnsan kaynakları abartıyor mu?” satırlarındaki etkinliklere alternatif bir fikrimiz var. Fransa’da bir şirket, çalışanların kendi içlerinde organize olarak yapmak istedikleri kimsesizler evi ziyaretlerini desteklemiş ve küçük gruplar halinde ayda bir kez yapılan ziyaretlere izin vermiş. Şirketin yakınındaki bir kimsesizler evini sahiplenen çalışanlar, orada yaşayan kimsesizlerin gözdesi olmuşlar. Şirket küçük bir bütçe ile onlara verilen armağanları bir sisteme oturtmuş ve bu fikir çalışanları birbirine yaklaştırmış. Bazı çalışanlar aileleriyle haftasonu ziyaretlerine de başlamışlar. İşte yaratıcı, faydalı ve herkese lazım bir uygulama!

Şirket mi, kumarhane mi?

Amerika’da yaratıcı bir satış departmanı yöneticisi; satış departmanını kumarhaneye çevirecek bir sistem geliştirmiş, geliştirdiği yetmiyormuş gibi bunu fiziksel olarak da desteklemiş ve departmanın dekorasyonunu bu doğrultuda değiştirmiş. Işıklı dokunmatik ekranlar en son satışı gösteriyor. Günün satıcısı gün içinde, aynı ekranlarda önceden hazırlanmış kupalı görüntüleriyle arz-ı endam ediyor. Her akşam, günün satıcısına özel bir armağan veriliyor. Yani satış motivasyonunu aylık, yıllık değil günlük artırıyor. Çalışanlar hallerinden memnun, armağanlar nakit! Yöneticiler bu işe ne mi diyor? Satışların % 35 artması bu sorunun yanıtını da içinde saklıyor.

Şirket içinde kulüpler

Bir başka yaratıcı fikir bizi ilkokul günlerimize döndürüyor. Örnek yine Amerika’dan... Şirket için kollara ayrılmaya ne dersiniz? Herkes kendi kollarını yaratabilir. Sözü edilen şirkette yardım kolu, müzik kolu, dans kolu, kitap kolu ve sinema kolu yaratılmış. (Tıpkı ilkokuldaki gibi!) Bu kolların birer başkanı var ve sağlam bir etkinlik planı oluşturulmuş. Her kol birbiriyle yarış halinde ve yaptıkları işleri belli dönemlerde sergiliyorlar. Yardım kolu herkesi organize ederek yardımlar düzenliyor. Müzik kolu müzikten anlayan insanlardan oluşmuş ve bir araya gelip müzik yapıyorlar. Dans kolundakiler tüm yıl dans dersleri alıp, yıl sonu partisinde dans ediyorlar. İşin hoş yanı bu kolların başkanlarının, genellikle alt kademe çalışanlardan seçilmiş olması. Ofis görevlilerinden biri, yardım kolunun başkanı olarak geçtiğimiz yıl en iyi Başkan seçilmiş. Şirket CEO’sunun masasında çektirdiği resim de ona hediye edilmiş.


Kaynak : Yenibiriş
 

zeyn0M

Daimi Üye
Katılım
28 Ekim 2011
Mesajlar
1.002
Tepki
315
Puan
83
Konum
istanbul
x_3b95bec9.gif
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst