İş yaşamında psikopat kişilik

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
İş yaşamında psikopat kişilik


Psikolog Dr. Işın AKI

İş yaşamınızda çevrenizde sevimli zeki eğlenceli arkadaş canlısı bir görüntü çizen pek çok kişiyle karşılaşabilirsiniz. Ancak bu görüntüler samimi olabileceği gibi gerçek dışı da olabilir. İş arkadaşları bu kişilerin sergiledikleri tavırların gerçek olup olmadığını bilemez. Prof. Robert Hare British Columbia Üniversitesi’nde yaptığı çalışmalarda psikopatların günlük yaşamımızın her kademesinde olabileceğini söylemekte. Özellikle hızlı değişim çarkına sahip iş yerlerinde psikopatlar kolaylıkla yükselebiliyor. Güçlü kişileri “ideal çalışan ve potansiyel lider” olduklarına ikna ettikten sonra yükselmeleri yüksek zam almaları ve önemli organizasyonel süreçlerde kontrolü ele geçirmeleri onlar için çok daha kolay oluyor.

Hare psikopatlığı duygusal yaşam tarzıyla anti-sosyal kişilik ve davranışlar kümesini içeren bir kişilik bozukluğu olarak tanımlıyor. Psikopatlarda yalan söyleme bencillik kontrolsüz davranışlar yönlendirme empatik olmayan davranışlar gözlemlenir. Bu kişiler akıl hastası değil kişilik bozukluğu olan kişilerdir.



Bu “sosyal yıkıcılar” aileyi arkadaşları ve yabancıları çoğunlukla da güvendikleri biri tarafından şaşırtılmış kişileri mağdur etmeyi tercih eder. Başkalarını mağdur kurban etmiş olmaktan dolayı üzüntü duymazlar; yanlış olduğunu da düşünmezler.


Psikopatlar için geçerli olan tek şey bir şeyin bedeli ne olursa olsun onu almak üzere plan yapmak ve buna heyecanla motive olmaktır. Yönetmek ve kontrol etmek temel amacıdır. Eğer bir iş yerinde kabadayı davranışı kanun ihlalleri tehdit hırsızlık vb. varsa bunu yönetimin ya da uzmanların dikkatine sunmak gerekir. Bu işlem kimlik bilgisi gizli tutularak da yapılabilir.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst