İri Bebek (Makrozomi)

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Normalde gününde (miadında) doğan bir bebeğin ortalama doğum ağırlığı 2500-4000 gram arasında olmalıdır. Eğer miadında yeni doğan bebek bu aralığın altında olursa düşük doğum ağırlığı , üstünde olursa iri bebek (Makrozomi) denir. Doğduktan sonraki ağırlık ölçümüyle veya daha önce ultrasonla yapılan tahmini ağırlık ölçümüyle bu tanı konur.

İri bebeklerde en sık rastlanan durumlardan birisi annede şeker hastalığı olmasıdır. Bunun dışında annenin gebelikten önce yada gebelik sırasında aşırı kilolu olması, annenin doğum kilosunun fazla olması, annenin uzun boylu olması, annenin daha önce iri bebek doğurmuş olması, günaşımı olması, erkek bebek olması diğer risk faktörleridir.

İri bebekler doğumla ilgili birtakım riskler taşırlar. Doğumun yavaş ilerlemesi, doğumun zor olması, doğum sırasında omuz takılması, kemik veya sinir travmaları, yırtıklar oluşması, atoni, sezaryen gibi riskler artmıştır.

Sezaryen önerisi:
Ultrasonla ölçülen tahmini doğum ağırlığı 4500 gramdan fazla olan (annede şeker hastalığı varsa 4250 gramdanfazla olan) fetuslara normal doğumla ilgili riskleri önlemek için sezaryen önerilir. Sezaryen kararı sadece bu kritere bağlı değildir, annenin pelvik (doğum kanalı) yapısı ve doğumun ilerlemesi ile ilgili diğer gözlemler de sezaaryen kararını önemli ölçüde etkiler.
 

-Gizem-

Daimi Üye
Katılım
3 Mayıs 2012
Mesajlar
995
Tepki
561
Puan
93
Konum
Ankara
İri bebekler doğumla ilgili birtakım riskler taşırlar. Doğumun yavaş ilerlemesi, doğumun zor olması, doğum sırasında omuz takılması, kemik veya sinir travmaları, yırtıklar oluşması, atoni, sezaryen gibi riskler artmıştır. :bayil:

Bunları okuyup okuyup korkuya kapılıyorum. Çocuk sahibi olmama fikrim giderek netleşiyor kafamda :D Teşekkürler @şahmaran. :)
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst