İnek sütü bebeğinizde alerji yapabilir!

k.a.y.r.a.

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
3.284
Tepki
3.917
Puan
113
Konum
mutluluğun tam yanında :D
İnek sütü alerjisi, genellikle bebeklikte ortaya çıkıyor. Ama iyi bir araştırma ve tedaviyle 2 yaşından önce yüzde 90-95 oranında düzeliyor!


Süt, içerdiği kalsiyum oranı nedeniyle çocuk beslenmesinde oldukça önemli bir besin maddesi. Bu yararından dolayı da anne-babalar anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda inek sütü ile yapılan mamalara yöneliyorlar. İnek sütü bebeklere özellikle de 1 yaşından önce verildiğinde "alerii" ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Bu alerji, belirtilerinden dolayı çoğu zaman başka hastalıklarla karıştırılabiliyor. Uzun süre anlaşılamaması, bebekte sağlık sorunları olabileceği düşüncesine neden olabiliyor. Süt alerjisini önlemenin en iyi yolunun, bebeği olabildiğince uzun süre anne sütüyle beslemek olduğunun altını çizen Amerikan Hastanesi'nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Özgeneci, süt ve süt alerjisinin nasıl anlaşıldığı, belirtileri ve tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.

Süt ve süt ürünleri alerjisi nasıl anlaşılır?
Bebeğinizin sağlığı, bakımı, mutluluğu sizin için her şeyden önemlidir. Özelliklede beslenme konusunda anneler oldukça hassaslardır. 2 yaşına kadar en önemli besin kaynağı olan süt bazı bebeklerde alerji yapabilir. İnek sütü alerjisi, çocuklarda görülen en sık besin alerjisidir. Buna neden olan ise inek sütündeki proteindir. Genellikle bebeklerde ilk 6 ayda başlar, 3 yaşından sonra yüzde 80'i geçer. Ailede alerjik sorunlar görülüyorsa çocukta inek sütü alerjisi görülme olasılığı artar. Bebeklere 1 yaşına dek inek sütü verilmesi uygun değildir. Genellikle anne sütü alan bebeklerde annenin diyetinde süt ve süt ürünlerinin bulunması ya da inek sütü içeren mama verilmesi sonucu görülür.

Belirtiler her bebekte farklılık gösterir
Bebeğinizin süt alerjisi olduğunu anlamanız kolay olmayabilir çünkü inek sütü alerjisinin belirtileri her bebekte farklılık gösterir. Ancak sindirim sistemi, cilt ve solunum sistemindeki belirtiler belirgindir. Bebekte aşırı huzursuzluk, aşırı gaz ya da kusma, ishal, kabızlık, dışkıda kan, cildinde döküntü, kaşıntı ve egzama gibi belirtilerin görülmesi inek sütü alerjisi açısından şüphelendirir.
Bazı çocuklarda da sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu, orta kulak enfeksiyonu, bronşit, sinüzit, gözlerde kaşıntı, tekrarlayan hırıltı, öksürük, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı şeklinde kendini gösterir. Tekrarlayan karın ağrısı ve kramplar da inek sütü alerjisinin belirtisi olabilir. Büyüme geriliği nedeniyle çocuk doktoruna başvuranlarda da inek sütü alerjisi akla gelebilir. Bazı bebeklerde aniden yüzde şişme, özellikle dudak ve dilde şişme şeklinde olan ciddi alerjiye anaflaksi denir ve çok acil tedavi edilmesi gerekir. İnek sütünün diyetten çıkarılması ile bulgular kayboluyorsa, tekrar eklenince benzer bulgular ortaya çıkıyorsa anne-babalar bu durumdan da şüphelenmelidir. Ayrıca kanda ve cilt testinde de inek sütü alerjisi saptanabilir. Belli aralıklarla bu testler kontrol edilir.

Tedavisi nasıl olmalı?
Eğer bebeğinizde inek sütü alerjisi varsa sadece anne sütü verilmeli ve süt veren annenin diyetinden de süt ve süt ürünleri çıkarılmalıdır. İnek sütü bazlı mama ile beslenenlerde ise soya bazlı mama veya hidrolize mama (inek sütü proteinin alerjik özelliği yok edilmiş) tercih edilir. Besin alerjileri için kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Alerjik olunan besinin çok az bir kısmı bile ciddi reaksiyonlara neden olur. Kanıtlanmış tek tedavi, alerjik olunan besinden mutlak bir şekilde kaçınmaktır.

İnek sütü alerjisi olan bebeklerin beslenmesi
Anne sütü besin olarak eğer bebek ilk 6 ayı içindeyse yeterlidir. Fakat yetmemeye başladıysa 6 aydan sonra inek sütünün yerini tutabilecek, normal büyüme ve gelişmeyi devam ettirecek süt alerjeni içermeyen mamalar kullanılmalıdır. Bu mamalar giderek artan koruyuculuk oranlarına göre şunlar olabilir:

İçecekler
Bebekler, sütün yerine geçebilecek, alerjisi olanlar için özel olarak hazırlanmış maddeleri kullanmalıdır (örneğin Soya-Semp, ProSobee, Profylac, Nutramigen, Pepdite). Bunlar mavi reçete ile eczaneden satın alınılabilir. Genç ve yetişkinler, pirinç sütü, yulaf sütü, soya sütü gibi süt benzeri içecekleri kullanabilir. Pirinç sütü ve yulaf sütü yemek hazırlanmasında rahatlıkla kullanılabilir. Susuzluk anında ve yemekte, gazoz ve tatlı içecekler yerine başka içeceklerin kullanılması tavsiye edilir.

Yemek hazırlarken
Eczaneden temin edebileceğiniz, sütün yerine geçebilecek maddeler yemek hazırlanmasında kullanılabilir. Ne tür yemeğin yapılacağına bağlı olarak elma suyu, su, pirinç, soya, hindistancevizi veya yulaf sütü kullanılabilir.

Diğer süt ürünleri
Peynir, margarin, yağ, yoğurt, kaymak, dondurma veya ekşi krema kullanılamaz. Ancak, yaygın süt ürünlerinin yerine kullanılabilecek soya, ayçiçeği, bitkilerden elde edilmiş diğer ürünler ve süt içermeyen margarinler bulunur.


alıntıdır
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst