İkiz Gebelik Hakkında Merak Edilenler.

esmeryarim

Daimi Üye
Katılım
4 Kasım 2010
Mesajlar
3.430
Tepki
3.148
Puan
113
Konum
üç meleğin kalbinde
ikizler.jpg



Bir çiftin ikiz çocuk sahibi olması olasılığı nedir? Bu konuda istatistikler mevcut mu? Tüp bebek yöntemiyle ve doğal yoldan ikiz bebek sahibi olma olasılıkları, ayrı ayrı nedir?

Doğal yollarla ikiz gebelik oluşma olasılığı 1/88 oranındadır. Tüp bebek uygulamalarında ise transfer edilen embriyo sayısına göre çoğul gebelik olasılığı artacaktır. örneğin 3 adet embriyo transfer edilen genç bir kadında gebelik olduğu takdirde %20 civarında üçüz gebelik, %50 civarında ise ikizi gebelik olasılığı vardır. İki adet iyi kaliteli embriyo transfer edilen genç bir kadında ise bu oranlar üçüz için 0, ikiz için ise %30 civarındadır.

İkiz gebeliğin riskleri nedeni ile artı bütün dünyada ve özellikle Kuzey Avrupa da transfer edilen embriyo sayılarında kısıtlamaya gidilmiştir.

İkiz bebek bekleyen anne adaylarının en çok dikkat etmesi gereken hususlar nelerdir? (Beslenmek, aktivite, yolculuk, cinsellik gibi konuları ayrı ayrı açıklayabilir misiniz?)


Beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken protein, kalsiyum ve vitamin aliminin artırılmasıdır. İkiz gebeliklerde genellikle anne adayına demir takviyesi yapmak da gerekir. Aktivitenin özellikle 20 haftadan itibaren sınırlandırılmasında yarar vardır. Bu dönemden sonra spor yapılması sakıncalıdır. İkiz gebeliklerde aktivitenin sinirlendirilmesinin nedeni artmış erken doğum riskidir. Erken doğum ve özellikle 30 haftanın altındaki erken doğum bebeklerin uzun sure yeni doğan bakim ünitesinde kalmaları ve nadir de olsa korluk, sağırlık ve beyin özürlü çocuklara neden olması yönünden çok önemlidir. Yolculuk yapılmasında ilk 20 hafta içinde sakınca yoktur. Daha sonra mecburiyet yoksa yolculuk yapılmamalıdır. Cinsellik için de ayni şeyler geçerlidir.


İkiz hamileliğin dezavantajları nelerdir?

İkiz gebeliklerin en önemli dezavantajları erken doğum riski, gebelik sırasında preeklampsi ve gebelik diyabeti olasılıklarının artması, kansızlık, anormal plasenta yerleşiminin getireceği sorunlar, sezaryene gereksinimin artması, doğum sonu kanama olasılığının artmasıdır. Bunların yani sıra bebeklerde anomali oranı daha yüksektir. Ayrıca rahim içinde bebeklerin sıkışmasına bağlı olarak el ve ayaklarda duruş bozuklukları görülebilir.


kiz bekleyen anne adayının doğuma nasıl hazırlanması gerekir?

İkiz bebek bekleyen anne adaylarının gebelik sırasında çok yakın takipleri gerekir. Takipler 2 haftada bir ve gebeliğin son dönemlerinde her hafta olmalıdır. Gebelik sırasında olasılığı artan yüksek tansiyon, diyabet, anemi gibi komplikasyonlar erken tanınmalı ve tedavi edilmelidir. Beslenme gerekirse bir diyetisyen yardımı ile düzenlenmelidir.


Doğum, her ikiz bekleyen anne adayı için ayni şekilde mi gerçekleşir, sezaryenle mi olur? Normal doğum yapanlar da oluyor mu?

Her iki bebeğin de baş aşağı durduğu pozisyonda normal doğum olabilir. Bunun dışındaki tüm durumlarda sezaryen tercih edilir. Erken doğumlarda da sezaryen tercih edilmelidir.


Doğum sonrasında bu anne adayını bekleyen zorluklar nelerdir? Tek bir bebek dünyaya getiren annelerden farklı bir şekilde mi zorluk yasarlar?

Doğum sonrasında iki bebeğin bakımı anne için çok daha zor olacaktır. İki bebekte aynı anda uyancak aynı anda ağlayacak ve annenin sürekli bakımına aynı anda muhtaç olacaktır. Bu nedenle ikiz annelerinde doğum sonrasında depresyon, kronik yorgunluk ve uykusuzluk çok daha sık görülür.


İki kez üst üste, ikiz çocuğa hamile kalmak riskli midir?


Bu genellikle tüp bebek tedavileri dışında fazlaca rastlanan bir durum değildir. Ancak riskli olacaktır.



Prof. Dr. Bülent Urman
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst