İkiz annelerini neler bekler ?

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Siz de ikiz bebek annesi ya da adayı mısınız? Yaşayacağınız zorlukların üstesinden nasıl geleceğinizi öğrenmelisiniz.

981d1279625307-ikiz-bebeklerde-uyku-ikiz-bakim-mklejpg



Kendisi de ikiz annesi olan İlknur Okay, her 80 hamilelikte bir görülen ikiz gebeliğin, aynı bedende aynı anda üç kalbin birden atıyor olmasının mutluluk verici olduğunu anlatıyor.

Ancak, ikizlere hamile olan bir kadının, hamileliğinin altıncı ayında, tek bebeğe hamile olan kadının dokuzuncu ayına eş bir karın olduğunu, daha ağır bir hamilelik yaşadığını, anne adayının yoğun kaygılar yaşayabileceğini belirtiyor ve özellikle ilk hamilelikte ikiz bebekle karşılaşanların çok daha dikkatli bir doktor kontolüne ihtiyaç duyacaklarını belirtiyor.

Tüm zorluklara rağmen…

İkiz bebek bakmak zor… İlknur Okay kendi deneyimlerini şöyle paylaşıyor: Aynı anda iki bebek birden aşı oluyor. İki bebek aynı zamanda hastalanabiliyor. Biri yemek yemiyorsa diğeri de ondan etkilenip yemeğini bırakabiliyor. Ayrıca, çocukluk döneminde aynı anda iki çocuğu birden aktivitelere yetiştirme telaşı ve elbette ekonomik yönden bazı sıkıntılar yaşanabiliyor. Ama her şeye rağmen, “Aynı anda dört kol birden boynunuza sarılınca yaşadığınız duygu da tarifsiz” diye ekliyor.

İkiz bebek bakım planı

Yeni doğan uzmanı Dr. Gülnihal Şarman, ikiz bebekleri büyütürken sıkıntıları azaltmak için iyi bir bakım planı yapılması gerektiğini belirterek, ailelere şu önerilerde bulunuyor:

  • Çok pratik yemekler hazırlayın.
  • Hazır yiyecek isteyebileceğiniz yerlerin telefon numaralarını buzdolabına yapıştırın.
  • İnternetten alışveriş yaparak zamandan kazanabilirsiniz.
  • Toplu alışveriş yapın.
  • Annenin dışarı çıkmasına yardımcı olun. Bebeklerin yanında birini bırakın.
  • Eve beklenmedik misafir geldiğinde bulaşık yıkamanıza neden olmayacak, bir kere kullanılıp atılan malzemeleri (tabak, çatal, kaşık, bıçak) kullanın.
  • Anne, baba, anneanne, dede, babaanne, hala, teyze gibi bakıma destek olan kişiler ile tıpkı fabrikalardaki gibi vardiya planlaması yapın.
  • İlk 3-4 hafta kayıt defteri tutun. Çünkü bazen hep aynı bebek besleniyor ve diğer bebek de açlığını gösteremiyor. Beslenme sayıları, adetleri, dışkılama saatleri, idrarları, ağızdan mı yoksa biberon ile mi beslendikleri gibi bilgileri not edin.
  • Günlük çizelgeleri düzgün ve bilgi atlamadan hazırlamaya çalışın.

Nelerle karşılaşacaksınız?

Dr. Şarman, ikiz bebek ebeveynlerinin, bebekler doğduktan sonraki ilk 5-6 ayda çok şaşırdıklarını, çünkü bebeklerin bu zaman zarfında birbirlerini tanımıyor gibi davrandıklarını belirtiyor. Ancak 6’ncı ve 9’uncu aylarda birbirlerinin saçlarını ve kulaklarını keşfettiklerini, bir yaşına doğru birbirlerine karşı fazlaca ilgili olduklarını anlatıyor. İkiz bebekler arasındaki iyi iletişimin bir yaşından itibaren güçlendiğine dikkat çeken Dr. Şarman, iki yaşında ciddi ekip çalışması yaptıklarını, aralarında “ikiz konuşması” denilen ve sadece kendilerinin anladıkları bir dil geliştirdiklerini ifade ediyor.

İkizleri dikkatli izleyin

İkiz bebeklerin gelişiminin aileler tarafından çok iyi izlenmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Şarman, “Aileler, bebeklerinin biri diğerine oranla daha küçükse, diğeriyle kıyaslama yapıyor. Bebeklerin doğdukları andan itibaren iki ayrı kişilik olarak kabullenilmesi gerekir” diyor.

Ömür boyu bu şekilde kıyaslama yapmanın, aile içi dinamikleri bozduğuna, bebeklerden birinin diğerine göre gelişiminde bir gerilik varsa, bunların erkenden tanınması ve gerekli girişimlerin zaman kaybetmeden başlanması gerektiğine dikkat çeken Dr. Şarman, bebeklerde gözlemlenmesi gereken durumları şöyle sıralıyor:

İkiz bebeklerde izlenmesi gereken durumlar

  • Bir veya iki aylık bebeğin vücudu sert duruyorsa beyin hasarlı olma riski yüksektir.
  • Üç-dört aylık olduğunda bebek başını tutamıyorsa, başı öne arkaya sallanıyor, dik kalamıyorsa bu normal değildir.
  • Erken doğan bir bebeğin ayı düzeltilmesine rağmen yapması gerekenleri yapmaması, “kırmızı” alarm olarak değerlendirilmelidir. Örneğin, iki ay erken doğmuş sekiz aylık bir bebek, aslen altı aylıktır. Bu bebek, etrafındaki oyuncaklara ulaşıp tutamıyor ve ilgi göstermiyorsa, girişimde bulunmak gerekir.

Erken doğum hazırlığı

Yeni doğan uzmanı Dr. Gülnihal Şarman, hamilelik sırasında riskler artmaya başlarsa, ailelerin kendilerine bir B planı yapmaları gerektiğini vurguluyor. Buna göre yapılması gerekenler şöyle:

  • İkiz doğumun gerçekleştirilebileceği tam teşekküllü, bebek yoğun bakımı bulunan bir hastane belirleyin. Özellikle doğum 32’nci haftanın altında gerçekleşecekse, hastane seçimi daha da önemli hale geliyor.
  • Eğer kadın doğum uzmanı tarafından ciddi uyarılar başladığı belirlenirse, yoğun bakım ekibiyle tanışmanız, doğum yapacağınız merkezi görmeniz, ekibe kendinizi tanıtmanız gerekiyor.
  • Ekibin, organizasyonu, doğacak bebeklere göre yapması önem taşıyor. Çok riskli bir doğum olacaksa uzmanların kendilerini en üst seviyede çalışır şekilde ayarlamaları, hemşire sayılarının ayarlanması, açık ısıtıcıların bebekler için rezerve edilmesi gerekiyor. İleri derecede prematüre doğan bebekler, haftalarca o yataklarda kalıyorlar.
  • Sağlık ekibinin 15 günde bir sizinle ve eşinizle konuşması önemli. Zira yeni doğan hekimliği daha bebekler doğmadan önce başlar.
  • Maddi yönden de hazırlanmanız ve yaklaşık olarak masraflar hakkında fikir sahibi olmanız önemli. Seçtiğiniz hastane çok masraflıysa başka planlar yapmanız gerekebilir.
İkiz Aynası’nı okuyun

İkiz anneliğine aday olanlara ya da çiçeği burnunda ikiz annelerine bir kitap önerimiz var. Kendisi de bir ikiz annesi olan ve ilk bir yılda edindiği deneyimleri, teorileri ve uzman görüşlerini bir araya getiren Nur Bilginoğlu Anaç’ın “İkiz Aynası” adlı kitabını okuyabilirsiniz.

Nur Bilginoğlu Anaç, ikiz annesi olacağını öğrendiği andan itibaren, doğumu ve bebekleri Merva ve Neva’yı büyütme sürecinde tüm yaşadıklarını bu kitapta paylaşıyor.

Rehber niteliğindeki bu kitap sayesinde, ikiz bebek istatistiklerinden hamilelik sürecine, ikiz bebekleri emzirme, uyutma ve ağlamaları ile baş etmekten iki bebeği aynı anda kucağa alabilmeye ve bakımını nasıl yapacağınıza dair her şeyi bir arada bulabiliyorsunuz.

Ayrıca “İkiz Aynası”nda, ikiz bebeklere benzer isimler koymanın doğru olup olmadığı, aynı kıyafetleri giydirmenin kişilik gelişimlerine etkisini, tek yumurta ikizlerini ayırt etmeyi de öğreniyorsunuz. Nur Bilginoğlu Anaç, kitabında, kullandığı ürünlerin avantaj ve dezavantajlarını, ikiz arabaları ve yataklarının çeşitlerini, iki bebeğe nasıl yetişileceği, eğer büyük çocuk varsa iki küçük kardeşe alışması için neler yapılabileceği, toplumun aşırı ilgisi ile başa çıkabilmenin yollarına kadar her türlü yararlı bilgiyi aktarıyor.

Kitapta, doğum günü partilerinden, yemek tariflerine, hareket halindeki bebeklerde güvenliği sağlamanın yollarından bir ikiz annesinin hayatını en pratik nasıl düzenleyebileceğine kadar verdiği bilgilerle ikiz annelerinin hayatını kolaylaştırıyor.

İkiz Aynası
Nur Bilginoğlu Anaç
ABY Yayınları


Alıntıdır!
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst