İftar sigarası felç edebilir

єℓєησяα

Daimi Üye
Katılım
23 Temmuz 2008
Mesajlar
987
Tepki
945
Puan
93
Konum
єℓαzığ
66586.jpg


Ramazan ayında iftardan sonra yakılan sigaranın kalp krizi ve felçe neden olabileceği bildirildi.

Uzmanlar, iftar yemeğinden hemen sonra içilen sigaranın, kalp krizi ve felç riskini 10 kat arttırdığını açıkladı.

ADANA’daki Artı Sigara Bıraktırma Merkezi Eğitim Sorumlusu ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Yılmaz, iftar yemeğinden hemen sonra içilen sigaranın, normal zamanlarda içilen sigaraya oranla beyin kanaması, kalp krizi ve felç riskini 10 kat arttırdığını söyledi.

Gün boyunca sigaradan yoksun kalan tiryakilerin nikotin ihtiyaçlarını gidermek için iftardan hemen sonra sigara içtiklerini belirten Dr. Adem Yılmaz, “Tiryakiler, ramazan ayında sigaranın zararlı etkilerine daha fazla maruz kalıyor. İftarla sahur arasında art arda yakılan ve derin solukla içe çekilen sigaranın olumsuz etkisi, diğer zamandakinden daha fazla olur” dedi. Yılmaz, üst üste içilen sigaranın kalp hızını ve tansiyonu artırdığını, damarlarda daralmalara, kanın pıhtılaşmasına ve sinir sisteminin zarar görmesine yol açtığını, özellikle kalp rahatsızlığı olanlarda kalp krizine ve beyin damarlarında oluşturduğu tıkanmalarla da felce yol açabileceğini kaydetti. Yılmaz, yapılan incelemelerin, iftarda art arda içilen sigaranın, beyin kanaması, kalp krizi ve felç riskini 10 kat artırdığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

OKSİJEN YERİNE NİKOTİN

“İçerisinde egzoz gazı karbonmonoksit gazı dahil yaklaşık 4 bine yakın kimyasal içeren sigara dumanı vücuda ciddi zararlar vermekte. Oruç açıldığında hücreler yoğun oksijene ihtiyaç duyuyor. Bu dönemde oruç tutan tiryaki, birkaç lokmadan sonra yaktığı sigarayla hücrelere oksijen yerine bu kimyasalları gönderiyor. Sigara içicisi henüz tam doymadığından sigara kalp kasının kasılmasını ve oksijen tüketimini artırır. Kanın oksijen taşıma yeteneğini azalttığından, damarların daralmasına, sinir sisteminin zarar görmesine, kanın pıhtılaşmasına yol açabilir. Diğer taraftan başta beyin hücreleri olmak üzere, vücuttaki hücreler ölür, organlar ciddi oranda zarar görür. Yine, aç karnına içilen sigara mide asidini de artırarak ülser oluşmasına ya da var olan ülserin şiddetinin arttırmasına neden olur. Ayrıca, sigara reflünün de başlıca sebebidir. Dolayısıyla görülmektedir ki sigara ramazan ayında diğer zamanlara oranla daha büyük risk oluşturuyor. Bu nedenle en azından zararı azaltmak için tam doyduktan ve yemekten en az 20 dakika geçtikten sonra sigara içilmelidir. Ayrıca ardı ardına sigara içilmemesine dikkat edilmelidir.”

Oruç tutan tiryakilerin yaklaşık 14 saat boyunca sigara içmediğini belirten Yılmaz, bu dönemi fırsat bilenlerin sigarayı rahatlıkla bırakabileceğini kaydetti.

(Hürriyet)
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst