İdrar renginiz değiştiyse dikkat!

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
İdrar renginiz değiştiyse dikkat!

Böbrek hastalığı şikayetlerinin erken devrede ortaya çıkmadığı ifade edilerek, idrar rengi ve idrar koyuluğundaki değişiklikleri fark eden kişilerin tetkik için hekime başvurmasının yararlı olacağı bildirildi.


Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Sedat Üstündağ, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi başhekimlik toplantı salonunda yaptığı basın toplantısında, böbreklerin vücut ağırlığının binde dörtlük bölümünü oluşturan ve toplam kanın yüzde 25'ini alarak işleyen, her gün kanı 60 defa temizleyen bir organ olduğunu söyledi.

Tamamı neredeyse damarlardan oluşan böbreğin damar sistemini etkileyen her hastalıktan etkilendiğini vurgulayan Üstündağ, Böbreklerin en büyük düşmanının şeker hastalığı, aşırı tuz tüketimi, hipertansiyon ve sigara kullanımı olduğunu vurguladı.

Böbrek hastalıklarının çok fazla şikayet göstermediğinin altını çizen Üstündağ, şunları kaydetti:

"Böbrek hastalığının kan testine yansıyan bozuklukları geç evrede ortaya çıkar. Gece idrara çıkmak, idrar miktarının artması, köpürmesi, idrar renginde değişiklik, idrar yaparken yan ağrısı, vücutta gelişen ödem, kan basıncının yükselmesi, halsizlik, nefes darlığı gibi şikayetler böbrek hastalığının erken döneminde ortaya çıkan bulgular olabilir. Hastalık ilerledikçe halsizlik, kuvvetsizlik iyice belirginleşir, kemik ağrıları, iştahsızlık, şişliklerin artması, idrarda azalma, bulantı kusma ve şuur bulanıklığı tabloya eklenir. Böbrek hastalarının kalp krizi ve felç geçirme riskleri de sağlıklı insanlara göre çok fazladır."

"Böbreklerin iyi çalışması anne karnındaki beslenmeye bağlı"

Böbrek sağlığının anne karnında başladığına işaret eden Üstündağ, doğumdan sonraki dönemde yeni böbrek dokusu oluşturulamadığını, yıllar içerisinde böbrek dokusunun azaldığını belirterek, "O halde anne karnından itibaren çok böbrek dokumu yapımını sağlayarak böbreklerimizi korumaya başlayabiliriz. Bu
amaçla, annenin iyi beslenmesinin sağlanması, sigara kullanılmamasının sağlanması, alkol ve madde bağımlılığının önlenmesi, sezeryanla doğumların önlenmesi önemlidir" dedi.

Daha sonraki dönemde böbrek hastalığının oluşmasının önlenmesi için de tuzun kısıtlaması, kan basıncının kontrolü, protein alımının kısıtlanması, ağrı kesici ilaçların yerli yersiz kullanılmaması, kansızlığın düzeltilmesi, kan yağlarının düzenlenmesi, gerektiğinde antioksidan tedavisi (günde 3-4 fındık, 1 ceviz içi, bir kuru kayısı) gibi önlemlerin alınmasının gerekli olduğunu ifade etti.

Üstündağ, böbrek hastalıklarında tedavinin ise, nakil dışında diyaliz ile olduğunu kaydetti.

CNNTÜRK
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst