İçli Köfte/Kızartma ve Haşlama

Aslı Oktay

Daimi Üye
Tepki
19.322
zzz.jpg

MALZEMELER: (Ortalama 22 tane köfte için)

2,5 bardak ince bulgur (250 gr.)
1 yumurta
1 ince kıyılmış kurusoğan
1-2 yemek kaşığı salça
3- 4 kaşık un, tuz
İç malzemesi:

300 g kıyma
4-5 küçük doğranmış soğan
1/2 su bardağı bardağı ceviz içi
Karabiber, tuz
YAPILIŞI:

Kıyma kavrulup suyunu çekince soğanlar eklanir, sağanlar yumuşayınca ceviz ve bahratları katılarak soğumaya bırakılır.
İnce bulgurun üzerini geçecek kadar kaynar su ilave edilip ağzı kapalı bekletilir.(Aslında ıslanmadan bilek gücüyle yapılır. Ben daha kolay yapabilmeniz için ıslama yöntemini tavsiye edeyim ki, baştan zor diye vazgeçmeyin.:))
Islanıp yumuşayan bulgura diğer köfte malzemeleri katılarak yaklaşık 10 dak. yoğurulur. ( Bulguru ıslamadan yapacaksanız, bütün malzemeleri karıştırdıktan sonra yeterince su ilavesi yaparak köfteyi yenebilir kıvama gelene kadar yoğurun.).
Yoğurulan harçtan yumurtadan büyük parçalar koparılarak, sol avuç içine alınır. Avuç içindeki köfte sürekli döndürülerek sağ işaret parmağıyla köftenin ortası oyulur. Bu esnada ellerin kayganlığı sağlaması açısından ıslak kalmasına özen gösterin.
Tamamen soğuyan iç harcı, kapanmasını zorlaştıracak kadar fazla, ortası boş kalacak kadarda az koymamaya dikkat edilerek doldurulur. (Yaklaşık 2-3 tatlı kaşığı.)
Doldurulan içliköfleler geniş bir tepsiye fazla sıkııştırılmadan bırakılır.
Kızartmak için köftelerin üzerini kapatacak kadar sıvıyağ kızdırılıp, köfteler çok sıkı olmayacak şekilde tencereye bırakılır.
Kızarma esnasında kevğirle yavaş hareketlerle köfteler hareket ettirilir.
Haşlama yapmak için de kaynayan su dolu tencereye atılır ve köfteler suyun yüzüne çıkmaya başlayınca bir iki dakika daha beklenip servis tabağına alınır.
Haşlanacaksa bol tuzlu su kaynatılır, köfteler çok sık olmayacak şekilde tencereye konur.
Köfteler suyun yüzüne çıkmaya başlayınca bir kaç dak. daha bekletilip çıkarılır.

Alinti

Arkadaslar ben az once yaptim tadi cok guzel ama dagitmadan yaparim diyosaniz gecin basina benimkileri gorseniz gulmekten olurdunuz :kptmya:

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Tepki
84.399
Ay çok güzel gözüküyor :durbun: tadı güzelse görüntüsünü boşver canım :catalbicak: sen haşlamamı yaptın?

OP
Aslı Oktay

Aslı Oktay

Daimi Üye
Tepki
19.322
valla tadi harikaydi kuzum cok hosuma gitti benim esim normalde icli kofte sevmez o bile bu cok guzel olmus diye diye yedi dusun yani o kadar:utan:

ben kizartma yaptim canim aslinda hersey masayla almaya calisana kadar cok harikaydi koftelerim harika gorunuyodu yanlislikla birini bir dagittim arkasi geldi :kptmya: cok maharetli olabiliyorum bazen :D

OP
Aslı Oktay

Aslı Oktay

Daimi Üye
Tepki
19.322
Bu arada ben nar eksisiyle eksileyip yedim tadi harika oluyor tavsiye ederim herkese:ask:

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Tepki
84.399
Tüh tüm ihtişamıyla gelip son dk. karizmayı dağıtmış demek :hihi: bende uzun zamandır yemedim belki bir ara yaparım...

OP
Aslı Oktay

Aslı Oktay

Daimi Üye
Tepki
19.322
Tüh tüm ihtişamıyla gelip son dk. karizmayı dağıtmış demek :hihi: bende uzun zamandır yemedim belki bir ara yaparım...

sorma ya moralim cok bozuldu o kadar ugrastim ettim tek tek :nk:son dk butun karizma gitti :tskler:esim gorunce gulme krizine girdi ona da rezil oldum ama en azindan tadi kurtardi durumumu :sila:

PoRTaKaL

Daimi Üye
Tepki
498
Canım ellerine sağlık eminim çok lezzetli olmuştur ama ufacık bi ekleme de yapmadan geçemeyecğim. İçli köfte yaparken bildigimiz ev tarhanasını ıslatıp (4 5 yemek kaşıgı tarhanayı biraz suyla) bulgura ilave ederseniz daha güzel olucak emin olabilirsiniz. :nk:

OP
Aslı Oktay

Aslı Oktay

Daimi Üye
Tepki
19.322
eline sağlık aslıcımda:nk: pek bir beceriksizmisin anlaşılan eşin korkdan yemiş:dance:
evet hulya ablacim cok beceriksizim icli koftenin sarkulu kaydi :crazy: ama esim korkudan yemedi emin olabilirsin cunku ona govec yapmistim govecini bitirdi icli kofteden de yedi tadi dedim ya kurtardi durumumu:evet:
Canım ellerine sağlık eminim çok lezzetli olmuştur ama ufacık bi ekleme de yapmadan geçemeyecğim. İçli köfte yaparken bildigimiz ev tarhanasını ıslatıp (4 5 yemek kaşıgı tarhanayı biraz suyla) bulgura ilave ederseniz daha güzel olucak emin olabilirsiniz. :nk:

cok sagol canim:huhuu:
bu arada tarhana kokmaz mi bulgurun icinde canim benim nasil olur ki :crazy:

PoRTaKaL

Daimi Üye
Tepki
498
Aromalı bir kokusu oluyor o kadar baskın degil ama korkma :) Tabi tercih meselesi Gümüşhaneli bir tanıdığımız tarhanalı şekilde yapardı eskiden çokta güzel olurdu. Bu saatte nerden gördüm yahu sabaha kadar uyuyamam şimdi :vecihi:

OP
Aslı Oktay

Aslı Oktay

Daimi Üye
Tepki
19.322
dunden beri tiyo aliyorum kuzum bu yeni tiyo oldu cok sagol kalanini bugun irmikle toparlayip denicem kevgir kullanirim bi de bu sefer de dagilirsa kendimi yilin beceriksizi ilan edicem :kptmya:

Hulya abla pilav ustu kiyma diye dalga geciyo zaten iyice kepaze olcam olayi kurtarip kendi yaptiklarimi resimleyip gostermem lazim:kptmya:

PoRTaKaL

Daimi Üye
Tepki
498
Aslıcım bir foto paylaşsaydın da görseydik bizlerde pilav üstü kıymanı :)
Sıkma canını görüntüsünü bırak bir kenara lezzetinden bahset bize önemli olan lezzeti ;)

OP
Aslı Oktay

Aslı Oktay

Daimi Üye
Tepki
19.322
tadi harikaydi portakalim ne diyim ya ellerime saglik cok guzel olmus :nk:

ama iste goruntuye garanti veremiyorum birazdan dunden kalanlar var onlari kizartcam guzel olursa garanti vermiyorum :D belki paylasabilirim :sila:

*Hülya*

Daimi Üye
Tepki
6.521
aslıcım biliyosun şenle şakalaşmayı seviyorum
bence bu sefer fazla kaynatma suyada tuz atmayı unutma
kolay gelsin:nk:

*Hülya*

Daimi Üye
Tepki
6.521
gerçekten olmuş.eşin sevinecek:sila::sila: