İÇLİ KÖFTE
MALZEMELER
___________
(5-6 kişilik)
KÖFTE İÇİN
___________
6 su bardağı köftelik ince bulgur
400 gr çiğ köftelik et
1 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı kırmızı toz biber
Yeterince tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tane yumurta
2 yemek kaşığı un
KÖFTE İÇİ İÇİN
_______________
500 gr yağlı kıyma
3 tane büyük boy kuru soğan
1 su bardağı ceviz içi
1/2 su bardağı iç antep fıstığı
1/2 çay kaşığı karabiber
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
4 su bardağı zeytinyağı(köfteleri kızartmak için)
1 tutam haspir
Yeterince tuz
HAZIRLANIŞI
Kuru soğanlar soyulur ve ince ince doğranarak bir tarafa bırakılır.İç Antepfıstığı sıcak suda bi süre
bırakıldıktan sonra yumuşayan ince kabuğundan soyulup yeşil iç kısmı çıkarılır.
Kıyma,bir tencerede 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı ilavesi ile kavrulur.Bu arada içine ince doğranmış soğan katılarak
soğanlar iyice soluncaya kadar kavrulmaya devam edilir.Kıymanın kavrulmasına yakın içine karabiber,haspir katılıp
bir iki çevrilir.Daha sonra ateşten alına kıymanın içine,havanda iri döğülmüş ceviz içi ile,soyulmuş iç Antepfıstığı
karıştırılarak soğumaya bırakılır.Köfte içi soğuk olmalıdır,aksi halde köftenin içine konamaz.
İnce köftelik bulgur,çiğ köftelik et,un,yumurta,kırmızı toz biber,yeterince tuzve karabiber ile ince doğranmış soğan
iyice karıştırılarak bie leğen veya tepside yoğrulur.Köftenin yoğrulması sırasında ellerimiz,azar azar su ile
ıslatılarak,köfteler avuç içinde dağılmadan yuvarlanabilecek kıvama gelinceye kadar sakızlandırılır.
El ayası ıslatılarak,sakızlanmış köfteden küçük limon büyüklüğünde parçalar alınır ve avuç içinde işaret parmağı ile
köftenin içi oyulur.Dondurulumuş içten ceviz büyüklüğünde bir parça eldeki köfteye sığacak kadar,alınır ve içi
oyulmuş köfte içine konarak,ağzı kapatıldıktan sonra,yumurta şekline getirilir.
Son olarak,dondurulmuş köfteler zeytinyağında kızartılır.İstenirse köfteler,yağda kızartma yerine,10-15 dakika
buharda haşlanarak da servis yapılır.
Not:
Yukarıda elle yoğrulması tarif edilen köfte,et değirmeninde çeklimek suretiylede yumuşatılabilir.Değirmenden çekilen
karışım daha sonra elle biraz daha yoğrularak sakızlandırılmalıdır.İçli köfte içinin oyulmasıda,et değirmenine eklenen
özel"İçli Köfte Aleti"yardımıyla yapılabilmektedir.
İçli Köftenin derin dondurucuda saklanması:Hazırlanan içli köfteler,saklama kaplarına,birbirine deymeyecek şekilde
dizilir ve derin dondurucuda istenirse 1 ay saklanabilir.Derin dondurucudan çıkarılan içli köfteler,hiç bekletilmeden
kızgın yağda kızartılır.

MALZEMELER
___________
(5-6 kişilik)
KÖFTE İÇİN
___________
6 su bardağı köftelik ince bulgur
400 gr çiğ köftelik et
1 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı kırmızı toz biber
Yeterince tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tane yumurta
2 yemek kaşığı un
KÖFTE İÇİ İÇİN
_______________
500 gr yağlı kıyma
3 tane büyük boy kuru soğan
1 su bardağı ceviz içi
1/2 su bardağı iç antep fıstığı
1/2 çay kaşığı karabiber
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
4 su bardağı zeytinyağı(köfteleri kızartmak için)
1 tutam haspir
Yeterince tuz
HAZIRLANIŞI
Kuru soğanlar soyulur ve ince ince doğranarak bir tarafa bırakılır.İç Antepfıstığı sıcak suda bi süre
bırakıldıktan sonra yumuşayan ince kabuğundan soyulup yeşil iç kısmı çıkarılır.
Kıyma,bir tencerede 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı ilavesi ile kavrulur.Bu arada içine ince doğranmış soğan katılarak
soğanlar iyice soluncaya kadar kavrulmaya devam edilir.Kıymanın kavrulmasına yakın içine karabiber,haspir katılıp
bir iki çevrilir.Daha sonra ateşten alına kıymanın içine,havanda iri döğülmüş ceviz içi ile,soyulmuş iç Antepfıstığı
karıştırılarak soğumaya bırakılır.Köfte içi soğuk olmalıdır,aksi halde köftenin içine konamaz.
İnce köftelik bulgur,çiğ köftelik et,un,yumurta,kırmızı toz biber,yeterince tuzve karabiber ile ince doğranmış soğan
iyice karıştırılarak bie leğen veya tepside yoğrulur.Köftenin yoğrulması sırasında ellerimiz,azar azar su ile
ıslatılarak,köfteler avuç içinde dağılmadan yuvarlanabilecek kıvama gelinceye kadar sakızlandırılır.
El ayası ıslatılarak,sakızlanmış köfteden küçük limon büyüklüğünde parçalar alınır ve avuç içinde işaret parmağı ile
köftenin içi oyulur.Dondurulumuş içten ceviz büyüklüğünde bir parça eldeki köfteye sığacak kadar,alınır ve içi
oyulmuş köfte içine konarak,ağzı kapatıldıktan sonra,yumurta şekline getirilir.
Son olarak,dondurulmuş köfteler zeytinyağında kızartılır.İstenirse köfteler,yağda kızartma yerine,10-15 dakika
buharda haşlanarak da servis yapılır.
Not:
Yukarıda elle yoğrulması tarif edilen köfte,et değirmeninde çeklimek suretiylede yumuşatılabilir.Değirmenden çekilen
karışım daha sonra elle biraz daha yoğrularak sakızlandırılmalıdır.İçli köfte içinin oyulmasıda,et değirmenine eklenen
özel"İçli Köfte Aleti"yardımıyla yapılabilmektedir.
İçli Köftenin derin dondurucuda saklanması:Hazırlanan içli köfteler,saklama kaplarına,birbirine deymeyecek şekilde
dizilir ve derin dondurucuda istenirse 1 ay saklanabilir.Derin dondurucudan çıkarılan içli köfteler,hiç bekletilmeden
kızgın yağda kızartılır.
