Hormon Replasman Tedavisi (hrt)

ELDA

Daimi Üye
Katılım
13 Temmuz 2008
Mesajlar
3.785
Tepki
4.389
Puan
113
Yaş
48
Konum
izmir
Hormon replaman tedavisi siklik yada devamlı, ağızdan yada transdemal (cilt yoluyla) yada transvajinal yollarla uygulanabilen ös****** ve progesteron yada sadece ös****** şeklinde uygulanabilen bir tedavidir. Bütün bu uygulanış şekillerinden hangisinin seçileceği hastaya göre planlanır.

Hormon tedavisi planlandığında tam bir jinekolojik muayene ve papsmear testi, çeşitli kan ve idrar testleri, karaciğer böbrek ve kolesterol ile ilgili kan testleri, mamografi ve meme ultrasonografisi mutlaka yapılmalıdır.


Günümüzde hormon replasman tedavisi (HRT) önerilen durumlar:
Menopoz yıllarına yaklaşmış ve seyrek adet gören hastalara eğer düzenli adet görmek istiyorlarsa hormon replasman tedavisi başlanabilir.
Ameliyatla genç yaşlarda yumurtalıkları alındığı için menopoza giren hastalarda da hormon tedavisi önerilir. (Rahim de alınmışsa sadece ös****** içeren tedavi önerilir.)
Menopoza tam olarak girmiş ve artık adet görmeyen hastalarda ise ancak orta yada şiddetli derecede sıcak basması (vazomotor semptomlar) varsa HRT önerilmektedir. Vajinal kuruluk ve atrofi gibi semptomlar varsa vajinal krem yada tablet şeklinde lokal hormon tedavisi önerilir. Bunun dışında kalp hastalıklarından korumak, osteoporozdan (kemik erimesi) korumak v.b hastalıklardan korumak amacıyla hormon tedavisi artık günümüzde önerilmemektedir.


Hormon tedavisinin faydaları:
Es****** tedavisi etkisini en hızlı şekilde sıcak basmalarında gösterir. Menopoz sıcak basma şikayeti olan hastaların %75inde düzelme sağlar. HRT uyku bozukluklarını düzeltir. Menopoz döneminde ortaya çıkan anksiyete (sıkıntı), depresyon (içe dönüklük) ve hafıza bozuklukları gibi sorunlarda da etkilidir.Alt ürogenital sistemdeki olumsuz değişiklikleri önlemek amacıyla bu dönemde kullanılan lokal veya sistemik es******; vaginal kuruluk, ilişkide ağrı hissi gibi atrofik vaginadan kaynaklanan problemleri ortadan kaldırır. Alt idrar yollarında menopoz sonucu gelişen sık idrara çıkma (pollaküri), zor idrara çıkma (disüri) ve idrar kaçırma gibi şikayetlerde düzelme sağlar


Hormon kullanımına engel oluşturan durumlar:
Yeni geçirilmiş kalp krizi
Geçici iskemik atak
Geçirilmiş inme (serebrovasküler olay)
Beyin damar tıkanıklıkları
Karaciğer fonksiyonlarının bozuk olması
Ös****** ile ilerleyen tümör varlığı (Meme yada rahim kanseri)
Tromboemboli (damar tıkanıklığı) geçirmiş olmak
Nedeni henüz bulunamamış vajinal kanama olması


Hormon tedavisinin dikkatli verilmesi gereken durumlar:
Yüksek tansiyon
Safra kesesi hastalıkları ve taş
Diabetes Mellitus (Şeker Hastalığı)
Kolesterol yüksekliği
Migren
Epilepsi Miyom
Endometriozis

Menopozda hormon replasman tedavisi alanlarda özellikle de ilk 3 ayda düzensiz vajinal kanamalar olabilir ve bu tamamı ile normaldir. Fakat daha sonraki dönemde olan vajinal kanamalar çok önemlidir ve kesinlikle doktora başvurmayı gerektirir. Hormon tedavisi dışında başka sebepleri olabillir bu kanamaların. (Menopoz sonrası dönemde kanama konusuna bakınız.)

HRT ile oluşabilecek yan etkileri içeriğindeki ös******in ve progesteronun oluşturduğu yan etkiler şekilde iki grupta anlatılabilir:

Ös******e Bağlı Yan Etkiler:
Bulantı
Kusma
Şişkinlik
Kilo alma
Su tutulumu
Tansiyon yükselmesi
Kramplar
Meme uçlarında hassasiyet
Safra taşı oluşumu

Progesterona Bağlı Yan Etkiler:
Yorgunluk
Depresyon
Akne
Yağlı cilt
İştah artması
Kilo alma
Libido (cinsel istek) azalması
Memelerde hassasiyet
 
OP
ELDA

ELDA

Daimi Üye
Katılım
13 Temmuz 2008
Mesajlar
3.785
Tepki
4.389
Puan
113
Yaş
48
Konum
izmir
Hormon Tedavisi kaç yıl sürdürülmeli?
Menopozla ilgili şikayetler yani sıcak basmaları geçtikten sonra hormon replasman tedavisi kesilmelidir. Genellikle bu şikayetler en fazla 2-3 yıl sürer. Bu tür şikayetler kesildikten sonra başka amaçla hormon tedavisi kullanılması günümüzde önerilmemektedir. 5 yıldan fazla HRT kullanılması çok zorunlu olmadıkça tercih edilmemelidir.


HRT ve Meme Kanseri İlişkisi ?
Günümüze kadar yapılan çalışmalar ile aydınlatılabildiği kadar bu konudaki bilim adamlarının son görüşleri şu şekildedir:
- Meme kanseri riski muhtemelen 5 yıldan uzun süreli HRT kullanımı ile artar.
- HRT ile izlenen risk artışı tedaviye 5 yıl ara verdikten sonra ortadan kalkar.
- Meme kanseri öyküsü olan hastalarda HRT verilmemelidir.


HRT ve Kalp Hastalığı İlişkisi ?
Koroner kalp hastalığından koruma amacıyla günümüzde HRT kullanılması kesinlikle önerilmemektedir. Koruma sağlamadığı gösterilmiştir.


Memede Kistik hastalıklar (kanser değil iyi huylu kistler) ve HRT İlişkisi ?
Memede bu tür iyi huylu fibrokistik hastalıklar HRT için genellikle engel teşkil etmez. Düzenli meme muayenesi, mamografi ve meme ultraonu takipleri ile beraber hormon tedavisi verilebilir.


Myomu olanlarda HRT kullanılabilir mi?
Kullanılabilir, bir engel yoktur. Ancak myom moyutlarında zamanla az da olsa artma olabilir bu açıdan takip edilmelir.


Rahim ve Yumurtalık Kanseri?
Yapılan çalışmalarda hormon tedavisi ile rahim ve yumurtalık kanserinde artma saptanmamıştır. Rahmi ameliyatla alınmamış hastalarda sadece ös****** değil ös****** ve progesteron içeren ilaçlar kullanıldığı sürece risk artışı olmamaktadır. Rahimi ameliyatla laınmış hastalarda rahim kanseri riski de ortadan kalktığı için sadece ös****** içeren ilaçlar kullanılmalıdır.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst