Horary Astroloji, gökyüzünün o anki durumunu bir "kehanet aracı" olarak kullanır. Bu sistemde haritayı okuyabilmen için bilmen gereken en temel kurallar şunlardır:
1. Gösterge Seçimi (Significators)
Haritadaki her gezegen birini temsil eder. En önemli iki aktör şunlardır:
Müsteri (Soran Kişi): Yükselen burcun (ASC) yönetici gezegeni ve her zaman ek olarak Ay.
Mesele (Soru): Sorunun ilgili olduğu evin yönetici gezegeni. (Örneğin; para için 2. ev, aşk için 7. ev, kariyer için 10. ev yönetici gezegeni).
2. Ay’ın Rolü (Zamanın Motoru)
Ay, Horary haritalarının en önemli parçasıdır. Olayın nasıl akacağını ve hızını o belirler:
Ay Boşlukta mı? (Void of Course): Ay, bulunduğu burçtan çıkana kadar hiçbir gezegenle temel açı yapmıyorsa, genellikle "bu işten bir sonuç çıkmaz" veya "hiçbir şey değişmez" denir.
Ay'ın Son Açısı: Ay'ın burç değiştirmeden önce yapacağı son açı, olayın finalini fısıldar.
3. Temel Kavramlar
Haritayı yorumlarken şu üç duruma dikkat edilir:
Aplikasyon (Yaklaşan Açı): İki gösterge birbirine doğru açı yapmaya gidiyorsa olay gerçekleşecek demektir.
Seperasyon (Uzaklaşan Açı): Olay çoktan olmuş, bitmiş veya fırsat kaçmış demektir.
Kısıtlamalar: Eğer yükselen burç 0-3 derece arasındaysa "soru çok yeni", 27-30 derece arasındaysa "karar verilmiş, soru sormak için çok geç" kabul edilir.
4. Evlerin Anlamları
1. Ev: Danışan (Soran Kişi)
Soran kişinin kendisi, fiziksel bedeni, sağlığı ve o anki ruh halidir.- Anahtar: "Benim durumum ne olacak?"
2. Ev: Maddi Varlıklar ve Özgüven
Para, maaş, taşınabilir eşyalar (cüzdan, altın vs.), kişisel değerler ve kişinin özgüveni.- Anahtar: "Para kazanacak mıyım?", "Eşyam nerede?"
3. Ev: İletişim ve Yakın Çevre
Kardeşler, komşular, kısa yolculuklar, her türlü mesaj, mail, haberleşme ve temel eğitim.- Anahtar: "Haber gelecek mi?", "Kardeşimle durumum ne?"
4. Ev: Kökler ve Taşınmazlar
Ev, arsa, gayrimenkul, baba, aile gelenekleri ve "meselenin sonu" (bir işin nasıl nihayete ereceği).- Anahtar: "Ev satılacak mı?", "Babamın sağlığı nasıl?"
5. Ev: Keyif ve Çocuklar
Çocuklar, hamilelik, aşk hayatı (flörtler), hobiler, borsa/kumar gibi riskli yatırımlar ve eğlence.- Anahtar: "Hamile miyim?", "Aşk hayatım ne olacak?"
6. Ev: Hizmet ve Sağlık
Hastalıklar, günlük rutin işler, iş arkadaşları, evcil hayvanlar ve zorunlu hizmetler.- Anahtar: "Hastalığım geçecek mi?", "Evcil hayvanım bulunur mu?"
7. Ev: Ortaklıklar ve Açık Düşmanlar
Eş, ciddi ilişki (sevgili/nişanlı), iş ortağı, mahkemelik olunan kişi veya "karşıdaki herhangi biri".
- Anahtar: "Evlenecek miyiz?", "Davayı kim kazanacak?"
8. Ev: Kayıplar ve Başkasının Parası
Borçlar, vergiler, miras, eşin/ortağın parası, ameliyatlar, ölüm ve krizler.- Anahtar: "Kredi çıkar mı?", "Miras kalacak mı?"
9. Ev: Uzaklar ve Vizyon
Yurt dışı, uzak yolculuklar, akademik eğitim, hukuk, din, rüyalar ve yayıncılık.- Anahtar: "Vizem onaylanır mı?", "Üniversiteyi kazanır mıyım?"
10. Ev: Kariyer ve Başarı
Meslek, toplumsal statü, unvan, anne ve otorite figürleri (patron, devlet).- Anahtar: "Terfi alacak mıyım?", "İş başvurum kabul edilir mi?"
11. Ev: Sosyal Çevre ve Umutlar
Arkadaşlar, sosyal gruplar, dernekler ve geleceğe dair dilekler/umutlar.- Anahtar: "Hayalim gerçekleşecek mi?", "Arkadaşım bana dürüst mü?"
12. Ev: Gizli Alan ve Kısıtlamalar
Gizli düşmanlar, arkadan dönen işler, hapishaneler, hastaneler, korkular ve izolasyon.- Anahtar: "Arkamdan iş çeviren var mı?", "Bu korkumdan kurtulacak mıyım?"
Önemli İpucu: Horary'de "Türetilmiş Evler" mantığı vardır. Örneğin, eşinin (7. ev) parasını (eşin 2. evi) merak ediyorsan, haritanın 8. evine bakarsın. (7'den itibaren 2 sayarak)
Altın Not: Horary'de sadece Temel Açılar (Kavuşum, Sekstil, Kare, Üçgen, Karşıt) kullanılır. Asteroitler veya karmaşık matematiksel noktalar genellikle kafa karıştırmasın diye devre dışı bırakılır.