Helal Kozmetik Üretimi Nasıl Yapılır? Hangileri Helal Kozmetik Ürünleri?

nurdanatasoy

Yeni Üye
Katılım
17 Ağustos 2020
Mesajlar
4
Tepki
1
Puan
3
Yaş
30
Konum
İstanbul
Kozmetik ürünleri; ağız içine, tırnaklara, saçlara ve insan derisine uygulanması amacıyla hazırlanmış ürünlerdir. Kozmetik amaçlarının temel amacı; temizlemek, koku vermek, görünümü iyileştirmek, kötü kokuları engellemek, korumak ve daha iyi bir duruma getirmektir. Kozmetik ürünlerinin İslami kurallara ve kriterlere göre hazırlanan, imal edilen, üretilen ve ambalajlanan ürünlere helal kozmetik üretimi ürünler denir. Cilt bakımı, saç bakımı, koku verici bitkisel yağlar, tırnak ürünleri gibi helal kozmetik ürünü olarak üretilen bakım ürünleri aynı zamanda fason olarak da üretilerek ulaşılabilirlik düzeyi artmaktadır.

Fason helal kozmetik ürünleri üretim aşamasında ve üretimden sonra uygunluk değerlendirmesi aşamalarından geçmektedir. Bu aşamalar; örnekleme, test, muayene, belgelendirme, yönetim sistemi değerlendirme ve kayıt, ürünün ve üretimin yeterliliği, akreditasyon ve bir akreditasyon programı kabiliyeti tanınmasıdır. Fason yapıldıktan sonra yapılan değerlendirmelerden ürün tam not aldığında ve standart ve yönetmeliklere uygun olduğu tespit edildiğinde helal kozmetik belgelendirmesi almaya hak kazanır.

Fason Helal Kozmetik Üretimi İle Üretilen Ürünlerin İçeriğinde Neler Bulunur?

Helal kozmetik ürünleri tamamen İslami şartlara uygun olarak üretilen ürünlerdir. Helal kozmetik ürünleri helal kabul edilebilmek adına mutlaka ulusal kozmetik mevzuatında izin verilen bileşenleri içermelidir. Bu nedenle Fason helal kozmetik ürünlerinin içerisinde;
  • İnsana ait ve insandan üretilmiş bileşenler, helal olmayan hayvanlara ait ve bunlardan türetilmiş bileşenler, necis olarak kabul edilen maddeler bulunmaz ve necislerle krilenmiş donanımlar kullanılarak hazırlanamaz, işlenemez, üretilemez, saklanamaz ve taşınamaz.
  • Helal olmayan canlılara (domuz vb.) ait genetik materyal bulunamaz.
  • İnsan sağlığına zararlı olduğu bilimsel olarak ispatlanmış diğer canlılara ait genetik materyaller yer alamaz.
  • İnsan sağlığına zarar vermediği, uluslararası deney yöntemleri ile ispatlanmamış nanomateryaller bulunamaz.
  • Helal olsalar bile, neslinin devamlılığı tehlike altında olan canlılardan, neslinin devamlılığını tehdit edecek yollarla elde edilen maddeler yer alamaz.
Kozmetik ürünü alırken helal sertifikalı ürünleri anlamak için ambalaj üzerine ve ürünün içindekiler bölümüne bakmak yeterli olacaktır. Kozmetik ürünlerinin üzerinde helal sertifikalı ürün ibaresi ve TSE damgası bulunması da helal kozmetik üretimi ile üretim yapıldığı anlamına gelmektedir.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst