Hazır proje girişimci bekliyor

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
YATAĞAN Termik Santrali’nde enerji üretimi sırasında oluşan atık buharla 109 bin konutun ısıtılması projesi, üstlenici firma çıkmadığı için 3 yıldır bekletiliyor.

10515095.jpg


TÜBİTAK, Yıldız Teknik Üniversitesi, Elektrik Üretim A.Ş. ve Elektrik İşleri Genel Müdürlüğü’nün ortaklaşa hazırladığı proje için, Yeniköy Elektrik Üretim A.Ş. (YEAŞ) Genel Müdürü Nuri Şerifoğlu, 5 milyon TL yatırım yapmaya hazır olduklarını söyledi.Yatağan Termik Santrali’nde enerji üretimi sırasında oluşan buharın, başta Yatağan olmak üzere Muğla’daki 109 bin konutun ısıtılması amacıyla kullanılması yönündeki proje, girişimci firma çıkmadığı için raflarda bekliyor. YEAŞ Genel Müdürü Nuri Şerifoğlu, 3 yıldır boru hatlarıyla buharı şehir merkezine taşımayı üstelenecek firma bulunamaması nedeniyle, çevreci projenin devreye girmemesini, “büyük bir kayıp” olarak niteledi. Şerifoğlu, “Doğalgaza oranla yüzde 30 daha ucuz ve tamamen temiz bir yöntem olan buharla ısıtmanın ihalesi yapılarak hayata geçmesiyle ilk etapta Yatağan’daki 6 bin konut, ardından il merkezi buharla ısıtılacak. Ama buharla ısıtma projesini hayata geçirip sistemi işletmeye talipli firmanın çıkması durumunda santral olarak altyapı için gerekli olan 5 milyon TL’lik yatırımı yapmaya hazırız. Tesis içinde bize düşen görev, sıcak buharla suyu ısıtmak ve pompalanmaya hazır hale getirmektir. Daha sonra ihale yoluyla işi alacak girişimciler, sıcak suyu boru hatlarıyla Yatağan’a daha sonraki süreçte de Muğla’ya götürebilecek. Böylelikle hava kirliliğinden de kurtulmuş olacağız” dedi.

Yatağan’daki termik santralin üç ünitesinin toplam 610 megawat elektrik ürettiğini belirten Nuri Şerifoğlu, “Prensip olarak en ekonomik yerden buhar alınacak. Sıcaklığı yaklaşık 120 derece olacak. Buhar, şehre pompalanacak olan kalorifer suyunu ısıtacak. Ön izolasyonlu borular sayesinde Yatağan’da ısı kaybı söz konusu değil. Kayıp, her 15 kilometrede sıcaklığı 1 derece azaltmaktadır. Muğla’ya giderkenki kayıp 1.5 dereceyi geçmeyecektir. İran ve Rusya’dan alınan doğalgazda yaşanan sorunlar ve dışa bağımlı ısınma politikası göz önüne alındığında buhar tercih sebebidir. Buharla ısınabiliriz diye doğalgazdan vazgeçme durumu da yoktur. Doğalgaz, sanayi ve işletmelerde kullanılabilir” diye konuştu.

Kaynak: Hürriyet
 

LiLi

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2010
Mesajlar
9.394
Tepki
12.556
Puan
113
Konum
♥ Kızının Yanından ♥
Afşinliler , Somalılar bunu başardı.
Neden hazır proje bekliyor anlamak mümkün değil.
İnsan acaba bunun altında ; rantına zarar gelecek birileri mi var diye düşünmeden edemiyor.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst