Hayır demeyi bilin...

anneyimben

Daimi Üye
Katılım
9 Eylül 2008
Mesajlar
628
Tepki
598
Puan
93
Konum
istanbul
Çevremize baktığımızda o kadar çok insanın "hayır" demek istediğini görüyoruz ki.
Hepimizin hayır diyemediği anlar mutlaka olmuştur. Ayıp olacak derdiyle birisine hayır diyememek, bize yanlış gelsede arkadaşımızı, eşimizi, çocuklarımızı kırmamak adına hayır diyememek.

En kolay hayır diyenlere bakın, çocuklar olduğunu göreceksiniz (özellikle de 2 yaş civarındaki). Hayır diyebilmek bir onur işidir. Herkesin cesaret edemediği, söyleyemediği bir kelimeyi söyleme eylemidir.

Bunu gerçekten yapmak istiyor muyum, yoksa sadece başka birini memnun etmeye mi çalışıyorum?

Katkım karşılığında ne elde edeceğim?

Eğer bunu yapmaya karar verirsem, bu ödüllendirici olarak mı devam edecek yoksa bunaltıcı bir yük mü olacak?

Sınırlarınızı koruyun. Saygı duyulmaya, fikrinizi değiştirmeye ve hayır demeye hakkınız var. Sınırlarınızı korumanıza karşınızdakinin vereceği tepkiye hazırlıklı olun. Karşınızdaki düşmanca davranışlar gösterebilir, sizi utangaçlıkla, onu yönlendirdiğinizle ilgili suçlayabilir. Ancak onun davranışı ya da tepkisinden siz sorumlu değilsiniz. Eğer değer verdiğiniz biriyse, ona yardım edebilirsiniz ancak kendinizi ondan sorumlu hissetmek zorunda değilsiniz. Kendi kararlarınızda her türlü hakka sahipsiniz. Zaman isteyin. Karar veremiyorsanız, aceleyle emin olmadığınız bir şeye kalkışmayın. Ne istediğinizden emin değilseniz, karşınızdakinden size saygı göstermesini, zaman vermesini isteyin.

Sıkıntı çekmek yerine hayır demesini öğrenmek, stresleri bir hayli azaltıp engelliyor. Çok üzgünüm ama ....." demeden "Hayır" demeyi öğrenin. "Çok üzgünüm ama....." tarzı ifadeler sizin sağlam basmanızı engeller ve diğer insanların suçluluk duygularınız üzerinde oynamalarına doğru yönlendirir.

Etrafınızda "hayır" diyebilen birileri varsa onları daha yakından tanımak için gayret sarfedin. Çünkü onlar çok zor anların arkasında durmayı bilen, cesaretli insanlar.


alıntı...
 

tatlıpozan

Daimi Üye
Katılım
19 Ağustos 2008
Mesajlar
2.758
Tepki
3.215
Puan
113
Konum
Tekirdağ
Yazının sonunda dediği gibi hayır diyebilen biri var yakınımda .Ama kendisi istemediği bir şeye hayır dediğnde ben saygı duyuyorum benim istemediğim şeye hayır dediğimde de ısrar ediyor.İKnaya çalışıyor.Bir yere çarıyo mesela ``faturanın son günü yatırmam lazım gelemem ``diyorum ``cezaya kalsın çok tutmaz gel`, diye ısrar ediyor.Ben o zaman da uzaklaşıyorum.Paylaşmak istedim...
 
Katılım
4 Eylül 2008
Mesajlar
34
Tepki
20
Puan
8
Konum
AMASYA
Ne yazık 'Hayır' diyemeyenlerdenim....Ve çok zararını görüyorum.Keşke becerebilsem.
 
OP
anneyimben

anneyimben

Daimi Üye
Katılım
9 Eylül 2008
Mesajlar
628
Tepki
598
Puan
93
Konum
istanbul
valla ne yalan solıyım ben derım gerekıyorsa..
eger benım sartlarıma kurallarıma aykırıysa karsıdakının soyledıgı sey o zaman 'hayır! derım..
hayır dedıgım ıcın kırılırsa karsımdakı gonlunu almaya calısırım farklı alternatıfler dusunurum fakat yıne olmuyorsa yapabılecegım bır sey yok malesef..
sırf karsımdakı kırılmasın dıye yanlıs seyler yapmam yada bana gore yanlıs olan seyler benım kurallarıma aykırı seyler..
 

iclo

Yeni Üye
Katılım
4 Ekim 2008
Mesajlar
14
Tepki
6
Puan
3
Konum
istanbul
bende hayır diyemiyen insanlardanım ne yazıkki,her seferinde birdaha hayır diyeceğim diyorum ama nerede.Geneldede hep hayır diyemediğimden ben zararlı çıkıyorum ama
 

peri_kizi

Daimi Üye
Katılım
26 Eylül 2008
Mesajlar
563
Tepki
292
Puan
63
Konum
france
oncelerden bende dememeye ozen gosterirdim, daha ilimli yaklasmaya calisirdim bi cok konuda, ama hic geregi yokmus yanlis bir davranismis benimki
ama artik bende hayir kelimesini yeri geldigi zaman hic cekinmeden diyebiliyorum.
daha guzel oluyor bu sekilde :)
 

tatlıpozan

Daimi Üye
Katılım
19 Ağustos 2008
Mesajlar
2.758
Tepki
3.215
Puan
113
Konum
Tekirdağ
Gerektiğinde hayır demeli insan. bazıları da herşeye hayır demeye alışmış ve şartlandırmış kendisini o insanlar da yalnız kalıyorlar toplumda görüyorum Gerektiğinde evet ama istemediğimiz durumlarda hayır demeliyiz.Biraz esnek bir şekilde hayır dendi mi hemen hayır cevabını evete çevirecek uyanıklar var.Demek ki hayır derken kararlı ve kesin tavırlı olmak lazım.Ben artık öyle yapıyorum.:rose:
 

niha55

Daimi Üye
Katılım
28 Temmuz 2008
Mesajlar
1.307
Tepki
1.156
Puan
113
Yaş
51
Konum
samsun
Başkalarını kırmamak için hayır denmesi gerken yerde evet dedinmi kırılan taraf biz oluruz hayır denmesi gereken yerlerde hayır demeyi bilmeli insan yoksa maalsef hep kırılır hep süistimal ediliriz ki ben çok yaşadım.Ama baktımki hep benden bişeyler gidiyor hayır demeyi öğrendim varsın kötü desinler iyi olup ezilmektense kötü olup ayakta kalmayı tercih ederim.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst