Hapla tüp bebek

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
hapla-tup-bebek-3907098.Jpeg

Hapla tüp bebek

Kısırlığın tedavisinde etkin kullanılan tüp bebek yöntemi, tedavinin zorluğu, alınan hormon ilaçlarının yan etkileri ve yüksek maliyet nedeniyle çiftlerin gözünü korkutabiliyor. Peki daha az maliyetli ve yan etkili bir yöntem yok mu?

Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörü, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Hakan Özörnek, ‘hapla tüp bebek’ yönteminin daha az maliyetli ve yan etkili olduğunu söylüyor.

Kısırlığın tek çaresi tüp bebek mi?
Eğer kısırlığın nedeni varikosel yeni üreme damarlarının genişlemesiyse ameliyat sonrasında bu hastaların çok az bir kısmı, doğal yoldan üreyebilecek sperm kalitesine sahip olabilir. Kadında yumurtlama bozukluğu durumlarında çok basit ilaç tedavisiyle yumurtlama sağlanır ve kadının kendiliğinden hamile kalma şansı doğar. Ancak bu sebepler dışındaki kısırlık vakalarında en etkili yöntem, tüp bebek tedavisi. Türkiye’de yılda yaklaşık 40 bin tüp bebek tedavisi uygulanıyor. Tedavi öncesinde hafif erkek kısırlığında kullanılan aşılama, kolay ve ucuz olmasına rağmen yüzde 15 gibi düşük başarısı nedeniyle çok tercih edilmiyor.

Tüp bebek tedavisinin yan etkileri var mı?
Tüp bebek tedavisinde asıl yük, kadının omuzlarında. Erkek faktörlü dahi olsa, kadına bazı hormon ilaçları verilir. Bu ilaçların kullanımına bağlı, yumurtalıkların aşırı uyarılması sonucu oluşan, karında şişlik, ağrı ve bulantı gibi yan etkiler görülür.

Yan etkisi olmayan bir yöntem var mı?
Tabi ki var, hapla tüp bebek ve doğal tüp bebek gibi tedavi seçenekleri var. Ayrıca bu tedaviler, uygun kişiye, uygun tedavi planı içinde yapılırsa klasik tüp bebekteki yüzde 40-45’lik gebelik başarısı yakalanabilir.

Hapla tüp bebeğin klasik tüp bebek tedavisinden farkı ne?
Tüp bebeğin ilk uygulandığı yıllardan beri fazla sayıda yumurta üretmenin başarıyı artırdığına inanılırdı. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar, bu görüşü değiştirdi. Artık hastalar, çok ilaç kullanımına bağlı yan etkilerden korunuyor, tedavi maliyeti düşüyor ve en önemlisi yumurta sayısının değil, kalitesinin önemli olduğu biliniyor. Japonya ve Kore’de neredeyse tüp bebek hastalarının yarısı hapla tedaviyi tercih ediyor. Ayrıca iğne olmaktan çekinen kadınlar için de ideal bir yöntem.

Bu tedavide kadınların normal adet döneminde oluşacak yumurtası, basit bir hapla desteklenir, yani doğanın seçtiği yumurtanın büyümesi sağlanır ve buna işlem uygulanır. Yöntem, düzenli adet gören her kadına uygulanabilir. Ancak yumurtalık rezervi, düşük kadınlarda tercih edilmez.

YÖNTEMİN AVANTAJLARI

* İlaç kullanımına bağlı yumurtalıkların aşırı uyarılması sonucu oluşan, karında şişlik, ağrı ve bulantı gibi yan etkiler görülmez.

* Hormon seviyeleri aşırı artmadığı için tedavi sürecinde kan testine gerek yok.

* Hastaların kliniğe geldikleri gün sayısı azalır ve dolayısıyla günlük hayat fazla etkilenmez.

*Sadece hap ve burun spreyi formunda ilaçlar kullanıldığı için sıfır enjeksiyonlu bir tedavidir, acıyı ve stresi azaltır.

* Yumurta toplama işlemi, beş dakika sürer ve çok hafif anestezi kullanıldığı için hastalar operasyondan 15 dakika sonra taburcu edilir.

* Düşük maliyetlidir.

* Gebelik oluşmadığı takdirde bir sonraki ay tekrar uygulanabilir.

Milliyet
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst