Hangi yağ ile pişirmeli?

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.528
Puan
113
Konum
İstanbul
hangi-yag-ile-pisirmeli--1098017.Jpeg

Hangi yağ ile pişirmeli?

Kanola yağı? Zeytinyağı? Çiçek yağı? Eğer ne aradığınızı bilmiyorsanız, marketinizdeki çeşitler aklınızı daha da fazla karıştıracaktır.

Kanola yağı? Zeytinyağı? Çiçek yağı? Mısır yağı?

Eğer ne aradığınızı bilmiyorsanız, marketinizdeki çeşitler aklınızı daha da fazla karıştıracaktır. Yağ seçmek yemek pişirmenin önemli bir evresidir ve her şeyden önce katı yağlardan uzak durulması gerektiği bilinmelidir.

Yağ seçerken iki önemli nokta var; tat ve yanma noktası. Bazı pişirme yağları diğerlerinden daha hissedilir bir tada sahiptir; eğer siz de kullanacağınız yağın yemeğinizin tadında etkili olmasını istiyor iseniz rengi daha koyu olanlardan tercih edin.

Yanma noktası, yağınızın ısıtıldığında ‘tütmesine’ denk gelen derecedir. Eğer sote ya da kızartma için kullanılacaksa, yüksek yanma noktalı, rafine edilmiş ya da işlenmiş olan yağları tercih edin. Tat açısından zengin olanlara göre daha açık renkli ve ucuz olurlar.

Bitki yağı genellikle kimyasallar aracılığı ile bitkilerden elde edilen yağların karışımından oluşur. Aşırı derecede arıtıldığı için işlemler esnasında saflığı bozulur ve açık renkli, tadı hafif, yüksek yanma dereceli olur.

Eskiden rapiska denilen ve kalp-damar hastalıklarına yol açabilen erusik asit içeren kanola yağı, artık hardal ailesinden bir bitki olan kolza tohumundan üretiliyor. Bitki yağı gibi nötr renkli ve yüksek yanma dereceli olsa da çok daha sağlıklı olduğu öngörülüyor ve kullanımı gittikçe yaygınlaşıyor.

Zeytinyağı, adından da belli olduğu gibi zeytinden üretiliyor ve tıpkı şaraplarda olduğu gibi zeytinin nerede ve hangi iklimde büyüdüğüne bağlı olarak tadı ve renginde değişkenlik gösterebiliyor. Yanma noktası ise üretildiği zeytinin içindeki asit oranına göre değişiyor.

Sızma zeytinyağı, zeytinyağı üretirken, zeytinin ezilmesinden hemen sonra sağlanan ve hiç bir işleme tutulmadan elde edilen yağdır. Asidi çok düşüktür, alışık olmayan insanlar için biraz ağır gelebilir, ama gerçek zeytin yağı budur.

Fındık yağı, hafif tadı ve açık rengi ile tanınır. Yüksek ısı gerektiren pişirmelerde kullanılmak için idealdir. Sağlıklıdır, özellikle de kolesterol düşmanıdır.

Diğer bitki ve baharatların karışımıyla elde edilen özel yağlar ise yemek pişirmeye değil, yemeğin kendisine ekstra bir tat vermek ve son bir dokunuş için üretilir.

Milliyet
 

Çikolata

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
4.093
Tepki
5.378
Puan
113
Konum
istanbul
sağol canım kızartmaları çiçek yağıyla salataları zeytinyağıyla yapıyorum makarna ve pilava katıyağ tereyağ kullanıyorum biraz
 

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Ben her yemeğimi zeytinyağı ile yaparım. Sıfır asit bizim zeytinyağımız. Kendi üretimimiz olduğu içinde tereddütsüz kullanıyorum.
 
G

guzelcem

Misafir
Zeytinyağını önce cildime:kayris::kptmya::D:D:D sonra yemeklerimde ve salatalarımda kullanırım....emeğine sağlık tatlım.
 

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
40
Konum
Almanya
Bazi yemeklerde bana kokuyor salatalardada az kullanirim zeytinyagini:nk:
 

mes32

Daimi Üye
Katılım
28 Kasım 2011
Mesajlar
1.315
Tepki
1.200
Puan
113
Yaş
35
Konum
ısparta
Tereyağı ve zeytinyağlılara bayılırım.genelde bunları kullanırım
 

balböceği

Daimi Üye
Katılım
12 Nisan 2011
Mesajlar
435
Tepki
386
Puan
63
Yaş
40
Konum
ankara
salata ve yemeklerde zeytinyağ kızartmaları ayçiçek yağı pilav yarı yarıya tereyağ ve zeytinyağ ile yapıyorum
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst