Hangi Ülkeye Pasaportlu Yada Pasaportsuz Gecip Gecemeyeceginizi Ögrenin

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinden derlenen bilgilere göre, Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları ülkeden ülkeye çeşitlilik gösteriyor. Bu çerçevede, bazı ülkelere hangi tür pasaporta sahip olunursa olunsun vize alınmaksızın gidilebilirken, bazı ülkeler için alınacak vize için ise pasaport türü etken oluyor.

Taşıdığı pasaport türü (diplomatik, hizmet, hususi ve umuma mahsus) ne olursa olsun Türk vatandaşları şu ülkelere vize almadan gidebiliyor: "Arnavutluk, Bahamalar, Barbados, Belize, Bolivya, Bosna Hersek, Dominika, Ekvador, El Salvador, Fas, Filipinler, Gambiya, Guatemala, Hırvatistan, Honduras, Hong Kong, Jamaika, Japonya, Kazakistan, KKTC, Kolombiya, Güney Kore, Kosta Rika, Makedonya, Maldivler, Malezya, Nikaragua, St. Lucia, San Marino, Singapur, Solomon Adaları, Sri Lanka, Svaziland, Şili, Tayland, Trinidad Tobago, Tunus, Tuvalu, Uruguay, Vatikan."

İster diplomatik isterse normal pasaport olsun her türlü pasaport hamili Türk vatandaşlarına vize uygulayan ülkeler ise şöyle sıralanıyor: "Afganistan, ABD, Angola, Antigua-Barbuda, Avustralya, Benin, Butan, Birleşik Arap Emirlikleri, Brunei, Burkina Faso, Burundi, Cape Verde, Cibuti, Çad, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Eritre, Ermenistan, Etiyopya, Fildişi Sahili, Gabon, Gana, Gine, Guyana, Haiti, Hindistan, Irak, İngiltere, İrlanda, Kamboçya, Kamerun, Kanada, Katar, Kıbrıs Rum kesimi, Komor, Kongo, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kuzey Kore, Kuveyt, Laos, Lesotho, Liberya, Libya, Lübnan, Madagaskar, Malavi, Mali, Malta, Moritanya, Mozambik, Myanmar, Namibya, Nauru, Nepal, Nijer, Nijerya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Panama, Papua Yeni Gine, Paraguay, Ruanda, St. Christopher Nevis, St. Vincent Grenadines, Sao Tome Principe, Senegal, Sierra Leone, Somali, Sudan, Surinam, Suriye, Suudi Arabistan, Tanzanya, Tayvan, Togo, Uganda, Ürdün, Vanuatu, Yeni Zelanda, Zambiya, Zimbabve." Bu iki ana kategorinin dışında kalan ülkelerin Türk vatandaşları için öngördüğü vize uygulamaları ise çeşitlilik gösteriyor.

Almanya, Avusturya, Azerbaycan, Çin, İsrail, Küba, İsviçre, İtalya, İsveç gibi bazı ülkeler umuma mahsus pasaport sahiplerinden vize isterken, diplomatik, hizmet ve hususi pasaport hamili Türk vatandaşlarına ya hiç vize şartı getirmiyor ya da belli bir süreden sonra ikamet edecek olanlardan vize istiyor. Dışişleri Bakanlığı’nın web sitesinin (www.mfa.gov.tr) konsolosluk bölümünde ayrıntıları bulunabilen vize rejimi bilgilendirmesinde, yurt dışına seyahat edecek Türk vatandaşlarının gidecekleri ülkenin vize uygulamasına ilişkin gelişmeleri yakından takip etmeleri ve o ülkenin temsilciliğinden bir kez daha teyit etmeleri uyarısında bulunuluyor.

Vize başvurusunun olabildiğince erken yapılmasının önemine de işaret edilerek, çalışma ve öğrenim amaçlı vizelerin alınmasının ülkeden ülkeye değişmekle beraber, 2-3 ay veya daha uzun sürebileceği belirtiliyor.

Başvuru sırasında dikkat edilecek unsurlardan birini de pasaportun geçerlilik süresi oluşturuyor. Bu sürenin başvurulan tarihten ileriye doğru en az bir yıl olması gerekiyor.

Yıpranmış pasaportla yapılan vize başvuruları kabul edilse ve vize alınsa dahi, sınırdan geri çevrilmenin mümkün olduğuna dikkat çekilen sitede, vize başvurusunun reddedilebileceği, ilgili ülkenin bunun nedenini açıklama zorunluluğunun bulunmadığı da belirtiliyor.

Öte yandan vize işlemleri hakkında her türlü bilgiyi :sutarafa: öğrenebilirsiniz.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst