Hamsikoli (rize)

meftun

Üye
Katılım
15 Aralık 2010
Mesajlar
66
Tepki
52
Puan
18
Yaş
37
Konum
rize
Kullanılacak malzeme (6 kişi için):
1/2 kilo hamsi,
1+1/2 kilo mısır unu,
250 gram pazı (ıspanak da olabilir),
1/2 bardak zeytinyağı,
2 yumurta,
2 çorba kaşığı sadeyağ,
yeteri kadar tuz.

Yapımı: Bu yemek taze hamsiyle yapıldığı gibi salamurasından da yapılabilir. Onun için aşağıdaki tarifi tuzlanmış hamsiye göre vereceğiz. Taze hamsiyle pişirecek olanlar tuzlu hamsiyle ilgili bölümleri atlayabilirler.
Hamsilerin tuzu iyice yıkandıktan sonra balıkların kılçıkları çıkarılır yani hamsilerin filetoları elde edilir. Sonra bu filetolar tuzu gitsin diye uzun bir süre soğuk suda tutulur. Beri yanda pazıların yaprakları iyice temizlenip yıkandıktan ve suyu süzüldükten sonra ince ince doğranır.
Un, yoğurma mermerinin üstüne elenerek dökülür. Sonra unun tam ortasında bir havuz açılır. Bu havuza sırasıyle kıyılmış pazı yaprakları, eritilmiş sadeyağ, hamsi filetoları ve iki yumurta konur. Yeteri kadar tuzu da serpildikten sonra azar azar su katarak hamur yoğurulur.
Hamur normal kıvamını bulunca bütün hamuru alacak 'büyüklükte bir tava ya da tepsiye zeytinyağının yarısı dökülür. Kap yağa iyice bulandıktan sonra hamur içine yayılarak konur. Kap ya orta ısılı bir mangala (veya orta ısılı bir fırına) konur.
Hamurun altı vakit vakit kontrol edilerek kızarıncaya kadar pişirilir. Sonra bir kapaktan yararlanılarak hamur tepsiden çıkarılır. Tepsi, kalan zeytinyağıyle yeniden iyice bulanır. Hamurun öbür yüzü alta gelecek biçimde hamsikoli tepsiye oturtulur ve bu yüzü de pişirildikten sonra sofraya çıkarılır ve dilim dilim kesilerek servis yapılır.
 

elis

Daimi Üye
Katılım
1 Mayıs 2010
Mesajlar
4.752
Tepki
4.883
Puan
113
Yaş
45
Konum
burdan:)
buda en sevdigim yemekler arasindadir,annem cok guzel yapar,,,
sagol canim,,,,,,,
 

elis

Daimi Üye
Katılım
1 Mayıs 2010
Mesajlar
4.752
Tepki
4.883
Puan
113
Yaş
45
Konum
burdan:)
ah olsada yesem simdi,,,
<script src='http://imageshack.us/shareable/?i=unledzp.png&s=593&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript></noscript>
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst