Hamileyken tüketilmemesi gereken gıdalar

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Pastorize

Pastörize olmamış yiyeceklerden yemeyin. Pastörize olmayan sütten yapılan peynirlerde (yumuşak peynirler) listeria adlı bakteri bulunuyor. Bu bakteri, düşük, erken doğum ve doğum kusurlarına yol açıyor. Peynir alırken ambalajını okuyarak alın, ‘pastörize sütten yapılmıştır’ ibaresini mutlaka kontrol edin.

Az pişmiş ya da çiğ et

Diğer bir yasaklı besin de az pişmiş ya da çiğ et. Etlerin iyi pişmiş olmasına özen gösterin. Sucuk, salam, sosis gibi şarküteri ürünlerini mümkün olduğu kadar uzak durun. (Canınız bunları çektiyse az miktarda ve mutlaka pişirerek yiyin.) Çiğ ette bulunan toksoplazma adı taşıyan parazit düşüklere neden olabiliyor. Ayrıca, hamileliğin ilk döneminde bu paraziti alan bebekler, sağırlık, yüksek ateş, sarılık, çeşitli solunum yolu, göz ve sinir sistemi hastalıkları riskiyle karşı karşıya kalabiliyorlar.

Pişmemiş ve füme balık

Hamilelikte deniz ürünleri tüketimine dikkat edin. Çiğ deniz ürünleri, zehirlenmeye sebep olabileceği için midye, istiridye, karides gibi çiğ ve az pişmiş kabuklu deniz ürünlerini tüketmemek gerekiyor. Balık seçimi yaparken ise mevsim balıklarını tercih etmek ve civa içeren ton balığından uzak durmakta fayda var. Pişmemiş balık ya da füme balık yemeyin.

Yumurta

Yumurta dikkatli tüketilmesi gereken bir besin. Yumurtanın iyi pişmiş olmasına dikkat edin. Aksi halde, çiğ ve az pişmiş yumurta, şiddetli besin zehirlenmesine neden olan salmonella’nın kaynağı olabilir. Salmonella, genelde ishal, bulantı, kusma ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterir ve besin zehirlemelerine yol açabilir.

Siyah çay

Siyah çaydan uzak durun. Türk kadınlarında yaygın görülen kansızlık ve demir eksikliği hamilelik döneminde daha da sık görülür. Demir emilimini azalttığı için mümkün olduğu kadar çaydan uzak durun. Eğer tiryakiyseniz en azından açık ve limonlu çay için.

Kahve ve gazlı içecekler

Kahve ve gazlı içecek gibi kafeinli içeceklerden uzak durmak genel kural. Kahve keyfinden vazgeçemiyorsanız kafeinsiz tercih edin ve ölçülü için. Çünkü, yüksek seviyelerde kafein, erken doğum ve düşüğe neden olabiliyor.

Hazır meyve suları

Hazır meyve suları içmeyin. Aşırı şekerli hazır meyve suyu yerine kendi meyve suyunuzu sıkın.

Bitki çaylarına dikkat!

Bitki çayı içerken dikkatli olun. Özellikle adaçayından uzak durun. Ihlamur ve rezene dışında fazla bitki çayı içmeyin. Açık satılan karışımlardan ve kaynağını bilmediğiniz bitki çaylarından içmeyin.

Diyet ürünleri ve tatlandırıcılar

Hamilelik döneminde aşırı kilo alma kaygısı tüm kadınların ortak derdi. Ancak, uzmanlar hamileyken diyet ürünleri ve tatlandırıcılar kullanılmasını tavsiye etmiyor. Diyet ürünleri hem anneye hem de bebeğe zarar veren çeşitli katkı maddeleri içeriyor.

Sigara

Sigara yasakların en başta geleni... Sigara, en başta bebeğin doğum kilosunun düşük olmasına yol açıyor ve günde dört taneden fazla içilen sigara, bebekte sakatlıklara neden oluyor. Ayrıca, hamileler mümkün olduğu kadar sigara içilen ortamlardan uzak durmalı.

Haftada iki gün birer kadeh şarap; o kadar!

Diğer önemli bir yasak olan içki ise bebekte anomaliye yol açıyor. Bazı uzmanlar, şarabın kan yapıcı ve hücre yenileyici özelliğinden dolayı haftada iki gün birer kadeh kırmızı şarap içilebileceğini belirtiyor. Ancak onun dışında alkol yasak! Araştırmalar düzenli alınan alkolün bebeklerin zeka gelişimini olumsuz etkilediğini ortaya koyuyor.

Alıntıdır:bebek:

 
OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Şarap içilebilir İlknur; ama ilk 3 ay sonunda haftada 1 kadeh olmak üzere. Benim doktorum vermişti;a ma 4. ayı göremediğim için otomatikman içtim ben :kptmya:

Ben günde 1 yada 2 bardak çok açık çay içiyorum. Su çok tüketiyorum. Meyve suyu, ayran çok içiyorum.

Kahve de kafeinsiz içiyorum zaten.

Daha gebe miyim bilmiyorum ama dikkat ediyorum şimdiden birşey belli olmadığı için:)
 
OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Tabii ki içilir. Bunu doktorların kendisi söylüyor zaten. Tabii normal bir kişi gibi içmeyeceksin. Günlük alınması gereken miktar var. Neden kendini kafeinden yoksun bırakacaksın ki? Ayrıca çikolata da kafein var, onu da yememek lazım o zaman. Kahve konusunda daha önce bir konu açmıştım. Burda var-ayse

https://www.hanimefendi.com/gebelik/42143-hamilelikte-kahve-icmek-zararli-mi.html

https://www.hanimefendi.com/gebelik/42144-hamilelik-ve-kafein.html

Ama şu var ki, ben kafein içermeyen kahve tüketiyorum. Zaten kahve çay ile aramyok. Ha bu arada çayda yasak mesela:) Ama içen içiyor-ayse

Alkol kullanımını da ben gebelik boyunca hiç kullanmayı düşünmüyorum. Sonuçta alkol olmadan daha sağlıklı bir gebelik geçirebilirim.
 
OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Of ilk hamileliğimde doktor bana cinnet geçirtmişti

Çiğ ete dokunma; toprakla temas etme; küçük çocuklardan koru kendini; hayvanlardan uzak dur; meyve sularından sadece şeftali ve kayısı suyu iç; çay, kahve, soda, alkol, bitki çayları yasak; seyahat kesinlikle yasak;....

Kendimi mahkum gibi hissediyordum:)

Ama benim arkadaşlarım hamilleiklerinde herşeyi içtiler... Maşallah çocukları süper. Bazen bu kadar da takmamak gerek diyorum ben. Herşeyin fazlası zarar tabii; ama çay, kahve gibi maddelere de vücudumuzun ihtiyacı var. Günlük limiti aşmadığımız sürece sorun olmaz:hulya:
 

BıCıR_kıS

Moderatör
Moderatör
Katılım
7 Ocak 2009
Mesajlar
1.411
Tepki
1.276
Puan
113
Yaş
41
Konum
istanbul
Çayda içiyorum
haftada 2 tane kahve de içiyorum yani canım çekiyor bazen
sigarada içiyorum günde 3-4 tane oğlum da maaşallah çok iyi
Ben öyle her söylenene bakmıyorum ya bir ara kayınvalidem dedi ki nar yemek yasak sana tv de söylemişler gözünün önünde iki tane yedim saçma ya...:dill:
 

foto_burcu

Aktif Üye
Katılım
2 Mayıs 2011
Mesajlar
367
Tepki
137
Puan
43
Konum
samsun
süt içmEk en iyisi.Yinede riske atmamak gerekir bir boğazımız için.Süt ama nasıl süt.Ben hamile bayanlara bakıyorum hep süt içiyolar ama pastörize süt mü içtikleri.Onun faydası var mı acaba,yoksa kendimiz mi alıp kaynatalım
 

foto_burcu

Aktif Üye
Katılım
2 Mayıs 2011
Mesajlar
367
Tepki
137
Puan
43
Konum
samsun
Çİğ etten nasıl uzak duracağız anlamadım Kim pişirecek ozaman et yiyeceğim zaman.İlla i el değecek değmöeden olmaz ki.Bide küçük çocukalrdan niye uzak durulacak hamileyken onu anlamadım
 

Masum

Aktif Üye
Katılım
26 Mayıs 2010
Mesajlar
267
Tepki
185
Puan
43
Konum
antalya
çay,kahve sevmem ama soda içiyorum genelde migdem rahatsız oldugu için günde 1 tane içiyorum zaten migde bulantısından pek birsey de yiyemiyorum :eek:lmaz:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst