Hamilelikte Yüksek Tansiyonu Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Aşk Sancısı

Daimi Üye
Katılım
23 Mart 2013
Mesajlar
3.931
Tepki
2.550
Puan
113
Konum
Kocaeli
yuksek-tansiyon.jpg


Hamilelik döneminde kadının hormonları, kan ve tüm vücut değerleri farklılık gösterir, bambaşka bir sürece girer. Özellikle de kan basıncı değerini gösteren tansiyon, anne adayında gebelik öncesine göre çok farklı seyredebilir. Ancak hamilelik çok hassas bir süreç olduğundan anne adayının vücut fonksiyonlarına dair değerlerdeki değişimler hem anne adayını hem de bebeği çok fazla etkiler. Anne adayının tansiyon değerinin normalde olması gerekenden daha düşük ya da yüksek seyretmesi de gebelik için çok ciddi bir problem arz ederken, özellikle de yüksek tansiyon çok risklidir. Bu bakımdan anne adaylarının gebelik süresince tansiyonlarını düzenli aralıklarla ölçtürmeleri, en küçük bir sorunda gebeliği takip eden doktora başvurmaları önerilir. Gebelik öncesinde zaten yüksek tansiyon sorunu olan kadınlarınsa, gebelik süresince çok daha dikkatli olmaları gerekmektedir.

Hamilelikten önce yüksek tansiyon sorunu olan anne adaylarının dikkat etmesi gerekenler




    • Gebelik öncesinde yüksek tansiyon sorunu olduğu gebeliği takip eden doktora bildirilmeli,
    • Gebelik süresince her gün aynı saatte, aynı tartıda tartılıp, kilo kaydedilmeli,
    • Her gün dinlendikten sonra tansiyonun ölçüp not edilmeli,
    • Tansiyonun yükseldiği fark edildiğinde sol tarafa yatarak dinlenilmeli,
    • Gün içinde mutlaka düzenli aralıklarla dinlenilmeli, bunun için çok fazla aydınlık olmayan sakin ortamlar seçilmeli,
    • Vücutta ödem oluşmasını önlemek için protein açısından zengin gıdalar olan süt, yoğurt, et, yumurta, kuru baklagiller gibi besinler tercih edilmeli ve mümkün olduğunca tuzdan uzak durulmalı,
    • Bolca sıvı tüketilmeli,
    • Stres damar kasılmasına ve tansiyon yükselmesine neden olduğu için stresli ve gergin ortamlardan uzak durulmalı,
    • Bebeğin hareketleri dikkatlice takip edilmeli, normal şartlar altında bebeğin 2 – 3 saatte ortalama 10 tane hareket yapması beklenir, bebeğin hareketleri azaldığında vakit kaybetmeden gebeliği takip eden doktora danışılmalıdır.
Yüksek tansiyon her yaştan, herkes için büyük bir riskken, hamilelikte tansiyon yükselmesi anne ve bebeğin oksijen alımını tehlikeye sokar. Bu sebeple de enerji harcamasını en aza indirip vücudu sık sık dinlendirmek gerekiyor.


 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst