Hamilelikte yüksek tansiyonu olan anne adayları nasıl takip edilmelidir?

Aşk Sancısı

Daimi Üye
Katılım
23 Mart 2013
Mesajlar
3.931
Tepki
2.550
Puan
113
Konum
Kocaeli
yuksek-tansiyon-1.jpg


Hamilelikte yüksek tansiyonun ciddi bir sorun olduğu bilinmektedir. Ancak bu sorun, yüksek tansiyonlu kadınların bebeklerinin kesinlikle sağlıksız olacağı anlamını da taşımıyor. Uzmanlara göre; preeklampsi ve eklampsi her ne kadar yüksek tansiyonlu kadınlarda daha sık görülse de, düzenli doktor kontrolü ve takiple bu kadınların sağlıklı bir bebek sahibi olmaları mümkündür. Fakat böylesi bir olumlu sonuç için hipertansiyon hastası kadınların daha hamile kalmadan önce bir nefroloji veya iç hastalıkları uzmanına başvurması gerekiyor. Başvurulan uzmanlar kadının ne zamandan beri hipertansiyon sorunu olduğunu, kan basıncı yüksekliğinin şiddetini, şeker hastalığı, böbrek hastalığı gibi başka rahatsızlıkların olup olmadığını da araştıracak ve bu durumda yapılması gerekenler konusunda bilgilendirecektir.

Daha gebe kalmadan önce incelemesi yapılan kadına var olan durum ve gebelikte yapılması gerekenler konusunda bilgilendirilecektir. Hipertansiyonlu kadınlar hamilelik süresince kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından daha yakından takip ve kontrol edilir. Eğer anne adayı gebelik tansiyon sorunu nedeniyle ilaç kullanmak zorunda kalırsa, bir nefroloji uzmanı veya iç hastalıkları uzmanı tarafından durumun takip edilmesi gerekir. Zira bazı tansiyon ilaçları hamilelikte kullanım açısından güvenli değildir ve bebek üzerinde ciddi hasarlara yol açabilir.


Yüksek tansiyon problemi olduğunu bilmeyen anne adayları, hamileliklerinde hangi belirtilere dikkat etmeli?

Hamilelikte anne adayının; karnın üst kısmında, özellikle de sağ üstte karaciğer bölgesinde ağrı ve buna eşlik eden baş ağrısı, bulantı, kusma, bulanık görme gibi şikayetler hissetmesi durumunda kesinlikle yüksek tansiyon, yani preeklampsiden şüphe edilir. Hamilelikte bu tarz belirtiler görülürse vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulmalıdır.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst