Hamilelikte Kaplıcanın Zararları

pergole

Yeni Üye
Katılım
31 Mayıs 2012
Mesajlar
4
Tepki
5
Puan
3
Konum
Antalya
Kaplıcalar genelde rahatlama ve stres gidermek için tercih edilen ortamlardır. Hamile bir kadın da bu tür rahatlamalara çoğu zaman gereksinim duyar. Daha önceden düzenli olarak sauna, kaplıca gibi sıcak ve sıcak suyun rahatlatıcı etkisini kullanan ve bu ortama alışkın kişiler hamileliklerinde de bu alışkanlıklarını devam ettirip ettiremeyeceklerini merak ederler.
Ancak ne yazık ki hamilelik sırasında sauna, kaplıca, sıcak su banyosu gibi ortamlara girilmesi sakıncalıdır. Pek çok bilimsel dernek ve doktor kaplıca sauna ve sıcak su banyolarının hamilelik sırasında kullanımını onaylamamaktadır.
Yüksek sıcaklık değerleri özellikle bebeğin organ gelişiminin devam ettiği ilk 3 aylık dönemde teratojen yani sakatlık yaratabilecek etkilere sahiptir. Bebek gelişimi üzerindeki bu olumsuz etki azalmakla birlikte ikinci ve üçüncü üç aylık dönemde de devam etmektedir. Yapılan çeşitli araştırmalarda on dakikadan uzun süren 39 derece ve üzerindeki sıcaklıkların hamilelik sırasında sorun yaratabileceğini belirtmektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda hamileliğin erken döneminde maruz kalınan sıcaklık artışının bebeğin beyin ve omurilik gelişiminde sorunlara neden olabileceği gösterilmiştir.
Kaplıcalar ve saunaların hepsi aynı değildir. Genelde benzer olmakla birlikte farklı kaplıca ve saunaların farklı sıcaklık ve nem oranlarında tutulmaları söz konusu olabilir. Bununla beraber hemen hepsinde sıcaklık hamilelik açısından kabul edilebilir değerlerin üzerindedir.
Hamile bir kadının vücut sıcaklığını arttıracak her türlü eylem anne karnındaki bebek üzerinde potansiyel zararlara sahiptir. Benzer şekilde hamilelik sırasında ateşin kontrolsüz yükselmesi de bebeğe zararlı olabilir.
Hamilelikte kaplıca ve sauna önerilmemesinin tek nedeni bebek üzerindeki teratojen etki değildir. Hamilelik sırasında kadının kan hacmi yaklaşık %40 civarında artar buna karşılık tansiyonu yani kan basıncı azalma gösterir. Sıcaklık olduğunda vücut terleme yolu ile ısı kaybetmek ve sıcaklığı artan vücudu soğutmak amacı ile cilde yakın damarlarda genişleme yaratarak kan akımının buralara yönelmesini sağlar. Ayrıca terleme yolu ile sıvı kaybı meydana gelir. Hamile bir kadının sıvı kaybına tahammülü hamile olmayan bir kadın ile aynı değildir. Sıvı kaybı ve kanın cilt damarlarına yönelmesi nedeni ile anne adayının beynine giden kan azalacağından ani bayılmalar olabilir. Anne adayında hafif bir kansızlık yani anemi olması durumunda bu etki daha dramatik olabilir. Yine aynı nedenlerle böyle bir ortamda bebeğe giden kan miktarında da azalma olabilir.
Hamile olduğunu bilmeden sauna, buhar odası ya da hamama giden kadınların çok fazla endişelenmelerine gerek yoktur. Pek çok kişi bebeğe zarar verebilecek yükseklikteki vücut sıcaklıklarına ulaşmadan önce rahatsızlık hissetmekte ve ortamı terk etmektedirler dolayısıyla bebeklerde sorun ortaya çıkma olasılığı çok yüksek değildir. Yapılan çalışmalar egzersize bağlı vücut sıcaklığındaki artışın daha bebekte anomali yaratma açısından daha riskli olduğunu düşündürmektedir..

Op.Dr. Şerife Şeniz Süpürtülü
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst