Hamileliğin 26. Haftası

Aşk Sancısı

Daimi Üye
Katılım
23 Mart 2013
Mesajlar
3.931
Tepki
2.550
Puan
113
Konum
Kocaeli
1-26-1.png


26 haftalık gebelik dönemine geldiğinizde, bebeğiniz artık küçük akciğerlerini kullanarak doğacağı gün için egzersiz yapmaya başlar. Amniyon sıvısı içerisinde az miktarda nefes alıp vermesi, akciğerlerin gelişmesine yardımcı olur. Böylece alveoller bir araya gelerek akciğer dokusunu güçlendirir.


26 haftalığın en heyecan verici tarafı, bebeğinizin gözlerini açıp kapatmaya başlamasıdır. Bu günlerde anne karnında gittikçe hareketlenmeye devam eden bebeğinizin uyku düzeni, genellikle sizin uyuduğunuz saatlerle uyumlu bir şekilde ilerler.

26 haftalık gebelik döneminde bebeğiniz ne durumda?

26 haftalık gebelik döneminde bebeğinizin boyu ortalama 35,5 cm, ağırlığı ise yaklaşık 1 kg’ye ulaşır. 18. haftadan beri duyu sistemi (koklea ve periferik duyusal uç organları) gelişmeye başlayan bebeğinizin kulakları 26 haftalık gebelik döneminde tamamen şekillenir. Kulaklardaki sinir bağlantıları önceki haftalara göre çok daha fazla hassaslaşır. 26. haftadan sonraki süreçte bebeğiniz sese karşı daha duyarlı hale gelir. Bunun anlamı, bebeğinizin artık konuştuklarınızı duyabilecek olmasıdır. 26. haftadan sonraki yaklaşık 1 ay içinde bebeğinizin ani seslere karşı nasıl tepki verdiğini hissedeceksiniz. Bu sesler uterustan kolayca geçerek kulak gelişimini destekler.

Genetik mirasın hiçbir önemi olmadan, bütün bebeklerin anne karnındayken mavi gözleri olduğunu biliyor muydunuz? Gebeliğin 26. haftasıyla birlikte bebeğinizin gözleri neredeyse gelişimini tamamlar. Ancak doğum öncesi ve sonrası önemli bir farkla: Çünkü bebeğin göz rengi doğduktan birkaç ay sonra nihai rengini alır.

Eğer erkek bir bebek bekliyorsanız, 26. haftada bebeğinizin testisleri skrotum içine inmeye başlar. Testis bezlerine doğru yapılan bu yolculuk yaklaşık 2-3 ay kadar sürecektir.

26 haftalık gebelik döneminde vücudunuz nasıl değişiyor?

Hamileliğinizin 26. haftasına kadar yaklaşık 7 kg almanız öngörülür. Gebelik öncesi ağırlığınıza bağlı olarak bu rakam muhtemelen artacaktır. Bu kadar kilo almak kulağa hoş gelmese de, bunun bebeğin sağlıklı gelişimi için bir ihtiyaç olduğunu unutmayın.

Özellikle ilk 3 ayın sonunda düşen kan basıncı 22-24. haftalarda tekrar düşme eğiliminde olsa da, gebeliğin 26. haftasında kan basıncı bir miktar artabilir. Çoğunlukla hamileliğin 37. haftasında gözlemlenen preeklampsi (yüksek tansiyon semptomuyla görülen ciddi bir sağlık sorunu), daha erken dönemde de ortaya çıkabilir. Bu nedenle kan basıncındaki değişikliklere dikkat edilmelidir.

Yüksek kan basıncıyla birlikte gebeliğin 26. haftasında dikkatle gözlenmesi gereken bir başka durum vücuttaki ödemdir. Eğer yüz ve göz çevresinde, el ve ayaklarda normalden fazla şişlik görüyorsanız; ya da çok hızlı kilo alıyorsanız (haftada 2-3 kg), bu durumu doktorunuza bildirmenizde fayda var. Bu semptomların yanı sıra daha şiddetli preeklampsi durumunda vücudunuzda başka değişiklikler de görülebilir. Bunlar; sürekli baş ağrısı, görme yetisinde bozulma (çift görme, bulanık, nokta veya ışık yanıp sönmesi, ışığa karşı hassasiyet, geçici görme kaybı), üst karın bölgesinde yoğun bir ağrı ya da kusma şikayetleridir. Vücudunuzda bu semptomlardan herhangi birini görüyorsanız mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

3-26-768x768.png


Bel ve sırt ağrılarına dikkat!

Hamileliğin 26. haftasında bel ve sırt bölgesinde ağrı hissediyorsanız, bunun muhtemel iki nedeni vardır. Birincisi; büyümekte olan uterusun vücudunuzun ağırlık merkezini değiştirerek karın kaslarınızı zayıflatması, ikincisi ise hormon seviyelerindeki değişimin büyüyen uterusla birlikte eklem ve bağ dokuyu gevşetmesidir. Buna ek olarak artan vücut ağırlığınız, bebeğinizi taşırken kaslarınızın daha fazla çalışmasına ve dolayısıyla eklemler üzerinde strese neden olur. Bu sebeple kendinizi gün sonunda daha yorgun hissedebilirsiniz. Uzun süre oturacak ya da uzanacaksanız, sırtınıza yastıkla destek vermeniz ağrıyı azaltacaktır.

26 haftalık gebelik döneminden sonra daha sık yaşanan bu ağrıları hafifletmek için sıcak bir banyo yapabilir ya da sıcak kompres uygulayabilirsiniz (Bazı kadınlar soğuk kompresin daha rahatlatıcı olduğunu söylerler). Bunun yanı sıra vücudunuzu gün boyunca daha doğru pozisyonlarda tutmayı deneyebilirsiniz. Bükme ya da dönme gibi hareketler gerektiren aktivitelerden uzak durmalı, otururken ya da ayakta dururken yorulduğunuzda sık sık mola verip dinlenmelisiniz. Geceleri yan pozisyonda yatıp bacaklarınızın arasına ve belinizin arkasına yastık koymak huzurlu bir şekilde uyumanıza yardımcı olur.​
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst