Halsizliğin nedeni susuzluk olabilir

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
halsizligin-nedeni-susuzluk-olabilir-3435520.Jpeg

Halsizliğin nedeni susuzluk olabilir

Yaz mevsimi nedeniyle hem hava sıcaklığı hem de vücut sıcaklığı artış gösteriyor. Bugünlerde sağlık için yapılması gereken en önemli şey su içmek!

Artan sıvı kaybının halsizlik, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü, böbrek yetmezliği hatta bilinç kaybı bile yapabileceğini söyleyen Liv Hospital Nefroloji ve Hipertansiyon Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat “Özellikle kalp, böbrek veya karaciğer gibi sıvı dengesinin belirli bir dengede olması gereken hastalar kendilerine çok dikkat etmeli, almaları gereken sıvı miktarını doktorlarına sormalıdır. Sağlıklı kişiler eğer aşırı miktarda su kaybetmiyorsa genellikle günde 2-3 litre sıvı almalıdır” diyor…

Yaşlılar ve çocuklar dikkat!
Yaşam için vazgeçilmez bir madde olan suyun vücudumuzdaki dengesi böbrekler başta olmak üzere birçok organ tarafından sağlanır. İdrar, dışkı, ter ve solunum yolu ile kaybettiğimiz suyu yediğimiz yemekler, içtiğimiz su/sıvılar ile yerine koyar, vücut için gereken dengeyi farkında olmadan sağlarız. Yaz günleri gibi havanın sıcak olduğu zamanlarda özellikle terleme ile daha fazla sıvı kaybederiz. Sıvı kaybı özellikle yaşlılarda ve bebeklerde daha belirgin olur. Sokakta oynayan çocuklar da farkında olmadan sıvı kaybedebilirler. İshal, kusma gibi olağan dışı sıvı kayıpları yaşlı ve çocuklarda dramatik sorunlara yol açabilir.

Sıvı Kaybı Böbrek Yetmezliği, Bilinç Kaybı Bile Yapabilir
Su kaybının en sık belirtisi susuzluk hissi ve halsizliktir, ağız kurur. Halsiz kalan kişi kendini kötü hisseder, canı bir şey yapmak istemez. Sıvı kaybı artınca baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü ortaya çıkar. İleri sıvı kayıplarında tansiyon düşer, nabız artar, kas krampları oluşur, böbrek yetmezliği ortaya çıkar ve bilinç kaybı olabilir. Aşırı sıvı kayıplarına bağlı ortaya çıkan sorunlar kalp, beyin, böbrek, karaciğer gibi organlarda ilave bozukluklara yol açar. Bu bozuklukları tedavi etmektense önlemek her zaman hem daha kolay hem de daha ucuzdur. Bu nedenle özellikle kalp, böbrek veya karaciğer gibi sıvı dengesinin belirli bir dengede olması gereken hastalar kendilerine çok dikkat etmeli, almaları gereken sıvı miktarını doktorlarına sormalıdır. Sağlıklı kişiler eğer aşırı miktarda su kaybetmiyorsa genellikle günde 2-3 litre sıvı almaları yeterlidir.

Su İçemiyorsanız Sulu Meyveler Tüketin
Su içemeyen veya içmeyi sevmeyenler alternatif sıvıları tercih edebilirler. Meyve suları, çay, kompostolar, ayran, süt, limonata, taze meyve suları, karpuz, kavun gibi meyveler iyi seçeneklerdir. Meyve suları şeker hastalarında veya çocuklarda problem yaratabilir. Tuzlu ayran da kalp veya yüksek tansiyon hastalarında sorun yaratabilir.

Milliyet

 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
Bizim seninle durumumuz aynı galiba bende su içmekte zorlanıyorum genelde limonata yada karanfil atılıp tadı değiştirilmiş su içiyorum :) ama gün içinde içtiğim su litreyi bulmuyor
 

aysenim

Daimi Üye
Katılım
20 Haziran 2013
Mesajlar
490
Tepki
484
Puan
63
Yaş
30
Konum
konya
yazları 2 lt den aşağı su içmem hele bugün 3 lt olmuştur. ama hala bi halsilik var bende :D psikolojik benimki heralde :D gerçi bu sıcakta kim mayışmaz :ko
 

deniz 22

Daimi Üye
Katılım
25 Şubat 2013
Mesajlar
442
Tepki
522
Puan
93
Konum
İstanbul
zeynepim,nk38im bende yeterince su içmiyorum,belki Ramazan ayında terbiye olur ve suyun değerini tekrardan hatırlarım.:bayil:
 

ferah

Daimi Üye
Katılım
2 Ocak 2010
Mesajlar
6.145
Tepki
9.347
Puan
113
Konum
izmir
ramazanda daha çok dikkat etmemiz lazım bu konuya ,oruç zamanı uzun iftar ve sahurda bol bol su tüketmeliyiz,ama yine de halsizlik kesin olacak ...Allah yardımcımız olsun..
 

deniz 22

Daimi Üye
Katılım
25 Şubat 2013
Mesajlar
442
Tepki
522
Puan
93
Konum
İstanbul
ay çok yanar geçmiş olsun,bizde daha hiç bir yere gidemedik,Ramazan sonrası inşallah Altınoluğa gideriz,nasipse tabii ki ferahcım.Hayırlı Ramazanlar arkadaşım.
 

eyluldogan

Aktif Üye
Katılım
9 Ağustos 2014
Mesajlar
190
Tepki
58
Puan
28
Yaş
37
Konum
Antalya
Benim su içmek aklıma dahi gelmiyor. Çok kötü bir durum. İdrar yollarında, böbreklerde sıkıntıya yol açıyor. doktorum baş ağrılarının sebebi de susuzluk olabilir demişti ağrılardan şikayet edince. Önemli su.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst