Hafta hafta gebelik takip süreci

k.a.y.r.a.

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
3.284
Tepki
3.917
Puan
113
Konum
mutluluğun tam yanında :D
(Son adetin birinci gününden itibaren)

Bebek
Muhtemel doğum tarihiniz son adet tarihinize göre hesaplandığından, 40 haftalık hamilelik süreniz son adet tarihinizin birinci gününden başlamaktadır. Bu nedenle ilk haftada henüz döllenme gerçekleşmemiştir.

Anne
Adet döneminiz henüz başladı ve siz hamile kalmayı planlıyorsunuz. 28 günde bir adet gören kadınlarda, adet döneminin başlangıcından itibaren 14. gün civarında yumurtlama gerçekleşir.

Hamileliğiniz boyunca sizin sağlıklı alışkanlıklarınız bebeğinizin sağlığı ile birebir ilişkili olacaktır. Bol bol meyve-sebze ve sıvı alımına dayanan sağlıklı beslenmeye hemen başlayın, henüz başlamadıysanız folik asit almaya başlayın ve sigara,alkol ve ilaç kullanımına son verin. Reçetesiz satılan bazı ilaçlar bebeğin sağlığını ciddi ölçüde etkileyebilir. Sürekli kullandığınız ilaçlar varsa doktorunuza danışın. Toksik maddelerden uzak kalın ve bol bol dinlenin. Hamileliği, henüz hamile kalmadan önce düşünmeye başlayın ki, bebeğinize olabilecek en iyi başlangıcı sunmuş olun.

Adet döneminizin süresine bağlı olarak hamile kalabileceğiniz günleri en doğru şekilde saptamak için hesaplayıcılar bölümümüzden yararlanabilirsiniz.



Baba
Sevgili baba, bu hafta çok iyi dinlenin. Önümüzdeki haftanın sonunda yapmanız gereken çok önemli bir iş var!

2.Hafta

Bebek
Henüz hiçbir gelişim yok!

Anne
Rahminiz adet dönemi boyunca çeperini boşalttı ve şimdi gelişen fetusa ev sahipliği etmek üzere tasarlanmış, kandan zengin yyeni bir yatak oluşturuyor. Yumurtalıklarınız yumurtalardan birini olgunlaştırıyor ve serbest bırakmak için hazırlanıyor.



Çoğul gebelikler
Tekil gebelikle aynı ancak bu kez yumurtalıklar bir yerine iki (çift yumurta ikizlerinde) yumurta bırakıyor.

Baba
Evet Sevgili Baba, eğer eşiniz 28 günde bir adet görüyorsa 14. günde (son adetin birinci gününden itibaren) ne yapacağınızı biliyorsunuz! Ama unutmayın sizin katılımınız sadece döllenmede değil, tüm hamilelik boyunca gerekli olacak.

3.Hafta

Bebek
Sperm fallop tüpü içerisinde yumurta ile buluşur ve hayatın mucizesi başlar! Birden fazla sperm yumurtanın dış tabakasına ulaşsa da bunlardan yalnızca bir tanesi yumurtaya girerek döllemeyi başaracak. Yumurtanın ortasında anne ve babanın kromozomları birleşir ve her ikisinden de alınan bilgi parçaları bebeğinizin kromozomlarını oluşturmaya başlar. Spermdeki cinsiyet kromozomları sayesinde döllenme anında bebeğin cinsiyeti de belirlenir. Dolayısıyla bebeğin cinsiyetinden memnun kalmazsanız, babayı suçlayabilirsiniz.

Çoğul gebelikler
Yumurtalıktan iki yumurta bırakılmış (her bir yumurtalıktan bir tane) ve bunların ikisi de iki ayrı sperm tarafından döllenmişse çift yumurta ikizleri oluşur. Çift yumurta ikizler aynı veya farklı cinsiyetten olabilir ve herhangi iki kardeş gibi birbirlerine benzerler veya birbirleri ile hiç ilgileri olmaz.

Tek yumurta döllenmiş ve daha sonra ikiye bölünmüşse, ttek yumurta ikizleri oluşur. Tek yumurta ikizleri aynı kromozomları taşıdıklarından cinsiyetleri, saç, göz, ten renkleri ve kan grupları vb. de aynı olacaktır. İkizlerin yalnızca üçte biri tek yumurta ikizidir.

Anne
Son adet döneminizin başladığı günden itibaren 14. gün civarında olgunlaşan yumurtalarınızdan birisi yumurtalığınızdan bırakılacak ve döllenmenin gerçekleştiği fallop tüpü içerisine çekilecektir.

Blastosistin (fetusun rahim iç duvarına yerleşmesi) aşamasında hafif bir kanama oluşabilir. Endişe etmeyin, her kadın bunu yaşamasa da, normal bir durumdur. Çoğu kadın implantasyonun farkına varmaz.

Baba
Hala dölleme çalışmaları ile uğraşıyor olabilirsiniz. Bunun tadını çıkarın, çünkü çok yakında hayatınız kökünden değişecek

4.Hafta

Bebek
Kökler atılıyor! İmplantasyon (fetusun rahim iç duvarına yerleşmesi) gerçekleşti. Blastosist rahme girdiğinde yerleşecek bir yer arar. Blastosist ?kese tomurcuklanması? anlamına gelir ve bu hücreler, plasentayı oluşturacak hücreler ve bebeği oluşturacak hücreler olmak üzere iki gruba ayrılmaya başlar. Blastosist rahim duvarının içine gömülür ve buna implantasyon denir.

Çoğul gebelikler
Yukarıdakinin aynısı çarpı iki, üç, dört...

Anne
Bu haftanın sonunda adetinizin başlamasını bekliyor olacaksınız (ya da bebek sahibi olmayı planlıyorsanız, başlamamasını umuyor olacaksınız. Hamileliğin yorgunluk, göğüslerde hassasiyet ve ruh durumu değişiklikleri gibi ilk belirtilerinden bazıları adet döneminizde yaşadıklarınıza çok benzer. Siz de bunları hissediyor ve "galiba bu ay hamile kalmadım" diye düşünüyor olabilirsiniz. En iyisi birkaç gün daha bekleyin.

Baba
Eşiniz haftanın sonunda adet görmeyi bekleyerek (veya görmemeyi umarak) sizi ihmal mi ediyor? Ya da size sürekli haşin mi davranıyor? Nasıl davranırsa davransın, normaldir. Bu günler onun için son derece duygusal zamanlar olabilir.

5.Hafta

Bebek
Bu hafta dışarıdan bakıldığında hamile gibi görünmeyebilirsiniz ama bebeğinizin minicik kkalbiya ve kan pompalamaya başladı bile. Kalpacıklara ayrılıyor ve çok yakında düzenli bir şekilde atacak.

Gelişen embriyo üç katmanlıdır. En üst katmanda (ektoderm) nöral tüp oluşacak ve daha sonra gelişerek sinir sistemine dönüşecek (beyin, omurilik, cilt ve saç). Orta katmanda (mesoderm) kalp ve dolaşım sistemi, kemikler, kaslar, böbrekler ve üreme organları gelişecek. Ancak bu aşamada kalp ve ilkel bir dolaşım sistemi hızla oluşur. Esasında, dolaşım sistemi faaliyet göstermeye başlayan ilk organ sistemidir. İç tabakada (endoderm) bulunan basit bir tüp gelişerek bağırsaklar, karaciğer, pankreas ve mesaneye dönüşecek.

Anne
Adetiniz gecikti ve hamile olup olmadığınızı merak ediyorsunuz. Birkaç günlük adet gecikmesinin ardından evde kendi kendinize yapabileceğiniz ve son derece güvenilir sonuçlar veren pek çok test eczanelerde mevcuttur.



Hamilelikle birlikte oluşan hormonal değişimler, süt bezelerinin çoğalıyor olması nedeniyle göğüslerinizde hassasiyet ve şişkinliğe yol açabilir. Büyüyen rahminiz mesanenize baskı yapmaya başlayacak ve tuvalet ziyaretleriniz sıklaşacaktır. Ancak bu semptomlar kadından kadına olduğu kadar, aynı kadının farklı hamileliklerinde dahi farklılıklar göstermektedir.

Çoğul gebelikler
Tek bebek taşıyan annelere kıyasla 1.5 kat daha fazla kaloriye ihtiyacınız olduğundan iştahınız artmış olabilir. Ayrıca yorgunluk belirtileri de görülebilir. Bol bol dinlenin ve yemek yiyin!

Baba
Anne kendisini rahatsız hissediyor olabilir ve bunu size (ya da civardaki herhangi birine) yansıtıyor olabilir. Bu durumu kişisel algılamayın ve hamileliği kutlamak üzere özel bir organizasyon yapın.


alıntıdır...
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst