Hafta Hafta Gebeliğiniz

elma şekeri

Daimi Üye
Katılım
17 Eylül 2008
Mesajlar
1.700
Tepki
1.278
Puan
113
Konum
İZMİR
1 AYLIK GEBELİK

GEBELİĞİNİZİN 1. AYI

Anne ve bebeğin sağlık durumunu belirlemek, fetusun gestasyonel yaşını belirlemek, sürekli obstetrik bakım için bir plan çizmek için prekonsepsiyonel bakıma kuvvetli bir gebelik ihtimali ortaya çıkar çıkmaz başlanmalıdır. Gebelik süresince tüm vizit sayısı ortalama 12 dir ve kadınların %80 den fazlası gebelik vizitlerine ilk trimesterde başlar.

İlk perinatal vizitte ;
- Genetik, tıbbi, gebelikle ilgili ve psikoseksüel faktörler açısından risklerin belirlenmesi
- Tahmini doğum tarihi
- Genel fizik muayene
- Laboratuar testleri; tam kan tahlili, idrar tahlili, idrar kültürü, kan grubu, Rh antikor taraması, rubella, sifiliz, toxoplazma taraması, pap smear testi, Hbs ag testi , HIV testi önerilir.

Son adet tarihinin ilk gününden hesaplanan gebelik süresi 280 gün veya 40 haftadır. Tahmini doğum tarihi son adet tarihine 7 gün eklenip 3 ay geriye gidilerek hesaplanabilir. Prenatal muayenede en önemli incelemelerden biri gestasyonel yaşın belirlenmesidir. Gestasyonel yaş tam olarak hesaplanamadığında ultrasonografiden yararlanılabilir.

Gebelik öncelikle kanda sonra idrarda ve en son ultrasonda tesbit edilir. Ancak gebelik kesesinin ultrasonda net olarak görülmesi sonrasında kesin olarak rahim içi bir gebelikten söz edilebilir. Gebeliğin ilk haftalarında ağızda çok az bir tad değişikliği, hafif sabah bulantıları görülür. Bu dönemde 'implantasyon kanaması' denilen çok az bir kanama gözlenebilir. Ayrıca halsizlik, göğüslerde aşırı hassasiyet, sık idrara çıkma gibi belirtiler hissedilebilir.

Gebelik tesbit edilip rutin laboratuar tetkikler tamamlandıktan sonra anneye prenatal eğitim verilmelidir. Anne adayları,
- ilaç kullanımı ve teratojenler
- diş muayenesi
- sigara ve alkolün bebeğe zararları
- radyolojik tetkikler
- beslenme: Demir dışındaki tüm gereksinimler dengeli bir dietle karşılanabilir. Ayrıca gebeliğin ilk aylarında nöral tüp defektini önlemek için rutin folik asit desteğ i(0.4 mg) verilmelidir
- kilo alımı
- egzersiz
- ve gebelikte rastlanabilecek sorunlar açısından bilgilendirilmelidirler.
 
OP
elma şekeri

elma şekeri

Daimi Üye
Katılım
17 Eylül 2008
Mesajlar
1.700
Tepki
1.278
Puan
113
Konum
İZMİR
GEBELİĞİNİZİN 2. AYI
(4.-8. HAFTALAR ARASI DÖNEM)

m2.jpg



BEBEĞİNİZİN 5-8. HAFTALARDA GELİŞİMİ:
Bebeğiniz büyümekte ve değişmektedir. Gebeliğinizin 5-8. haftalarında, bebeğinizin hücreleri faklılaşmakta ve özel fonksiyonlar üstlenmeye başlamaktadır. Hücrelerin bu özelleşme süreci diferansiasyon (=farklılaşma) olarak adlandırılmaktadır. Farklılaşma, bir insanı oluşturan farklı türdeki hücrelerin oluşumu için önemlidir. Farklılaşmanın bir sonucu olarak, bebeğinizin dış görünümünün ana hatları da şekillenmeye başlamıştır.

5. HAFTA: Bu haftaya kadar bir hücre yığınından oluşan bebeğiniz artık embriyo olarak adlandırılır. 5. haftadan itibaren ana hatlarıyla vücut yapısı oluşmaya başlar.
Embriyo üç tabakaya ayrılır. Tüm dokular ve organlar bu tabakalardan gelişir. En üst tabakada bir oluk oluşur ve bu oluk daha sonra bebeğinizin beyin, omurilik, omurilik sinirleri ve omurgasının gelişeceği nöral tüpü oluşturmak üzere kapanır.

Kalp ve dolaşım sistemi embriyonun orta tabakasından şekillenir. Embriyonun merkezindeki kabartıdan kalp gelişir. 5. haftanın sonunda hem embriyoda hem de plasentada(eş) erken kan elemanları ve kan damarları oluşur.
Bebeğinizin ilk kalp atımları döllenmeden 21-22 gün sonra başlar. Ancak ne sizin ne de doktorunuzun bu kalp atımlarını duyması mümkün değildir. Yalnızca ultrasonla kalp atım hareketleri izlenebilir. Bu değişikliklerle, dolaşım başlar. Dolaşım sistemi ilk fonksiyon gören organ sistemidir.
İç tabakadan akciğerler, barsaklar, ve idrar torbası (mesane) gelişir. 5. haftada iç tabakadan yalnızca bu yapılar gelişir. Diğer organlar bu yapıların gelişiminden sonra şekillenecektir.
Döllenmenin hemen sonrasında bebeğiniz tek hücreli bir zigottur ve mikroskopik boyuttadır. Gebeliğinizin 5 haftasında (döllenmeden 3 hafta sonra) bebeğiniz bir kalem ucu büyüklüğündedir(yaklaşık 1.5 mm)
 
OP
elma şekeri

elma şekeri

Daimi Üye
Katılım
17 Eylül 2008
Mesajlar
1.700
Tepki
1.278
Puan
113
Konum
İZMİR
6. HAFTA: 6. haftada gelişme hızla devam eder. Bebeğinizin boyutları yaklaşık üç kat artar. Temel yüz yapılarını göstermeye başlar. Daha sonra gözlere dönüşecek olan optik kesecikler oluşmaya başlar. Aynı zamanda iç kulağın öncüleri olan yapılar da oluşur. Yüzün üst ve yan tarafındaki dokuların oluşturduğu açıklıktan dudaklar oluşacaktır. Dudak açıklığının altındaki katlantılardan bebeğinizin boynu ve alt çenesi gelişecektir.
6. haftada bebeğinizin sırt bölümünde yerleşen nöral tüp tamamen kapanır. Beyin hızla büyür ve yeni oluşan başı doldurur. Aynı zamanda beynin özel bölümleri de gelişir ve bazı özel sinir yapıları görünür hale gelir (kranial sinirler).
Bebeğin orta hattında 40 küçük doku bloğu gelişir ki bunlar bebeğinizin bağ doku, omurlar ve kaslarını oluşturur. Artık bebeğinizin kol ve bacaklarındaki küçük kemikler görülebilmektedir.
Gebeliğinizin 6. haftasında(döllenmeden 4 hafta sonra) bebeğiniz yaklaşık 3 mm dir.

7. HAFTA: Bu haftada bebeğinizle plasenta (eş) arasındaki hayat bağı olan göbek kordonu bebeğin tutunduğu rahim bölgesinde açıkça görülebilir. Göbek kordonu iki atardamar ve geniş bir toplardamar içerir. Besinlerden ve oksijenden zengin kan plasentadan bebeğinize tek olan toplardamar ile geçer ve atardamarlarla plasentaya geri döner. Tek bir kan hücresi için bu dolaşım yaklaşık 30 saniye sürer.
Ek olarak bebeğinizin beyni daha karmaşık bir hal alır. Beyin omurilik sıvısının dolaşımı için beyin boşluklarının ve yollarının oluşumu önemlidir. Bu dönemde gelişmekte olan kafatası şeffaftır ve büyüteç ile bakıldığında beynin düzgün yüzeyi görülebilir.
Bu haftada bebeğinizin yüzü daha çok ayırntı içerir. Ağız açıklığı, küçük burun delikleri, kulak yapıları ve göz rengi artık görülebilmektedir. Gözün lens yapısı ouşur. İç kulak orta ve dış kulakla birleşerek dış dünyaya açılır.
Bu haftada bebeğinizin kol, bacak, el ve ayakları şekillenirken el ve ayak parmakları yaklaşık bir hafta sonra oluşacaktır. Kol tomurcuğu, el ve ön kol bölümlerine ayrılır. Bu haliyle kol küçük bir pençeye benzer.
Gebeliğinizin 7 haftasında bebeğiniz yaklaşık 8.5 mm dir.

8. HAFTA: Bebeğinizin el ve ayak parmakları, birbirlerine yapışık olsalar da, şekillenmeye başlarlar. Kol ve bacaklar daha uzun ve tanınabilir görünümdedir. Pençe şeklindeki el ve ayaklar belirginleşir. Dizler, dirsekler ve bilekler açıkça görülebilir. Hatta diz ve dirseklerini bükebilir.
Bu haftada göz kapakları da oluşmaya başlar. Göz kapakları oluşuncaya kadar bebeğinizin gözleri açıktır. Ek olarak, bu haftada üst dudak, burun ve kulaklar belirginleşir.
Sindirim kanalı, özellikle barsaklar, gelişimini sürdürür. Kalp fonksiyonları ve dolaşım artık tam gelişim göstermektedir. Bu dönemde bebeğinizin kalbi dakikada 150 kez atar(bir yetişkinin yaklaşık iki katı).
Gebeliğin 8. haftasında bebeğiniz yaklaşık 12.5 mm dir.


BU ERKEN HAFTALARDAKİ TEHDİTLER
Gelişmekte olan bebeğiniz döllenmeden sonraki 3-8 haftalarda dış etkenlere karşı oldukça hassastır. Bu dönem gebeliğinizin 5-10. haftalarına denk gelir. Tüm organlar bu dönemde oluşmaktadır ve embriyoda olaşan bir hasar spina bifida gibi ciddi doğum defektlerine yol açabilir.
Bu dönemde bebeğinize şunlar zarar verebilir:
TERATOJENLER: Gelişmekte olan bebekte fiziksel zararlara neden olabilen maddelerdir. Alkol, belirli ilaçlar, uyuşturucu ilaçlar gibi. Bunlardan uzak durulmalıdır.
İNFEKSİYONLAR: Erken gebelikte virüsler ve bakteriler bebeğinize ciddi zararlar verebilir. Kendinizi hasta hissetmeseniz de geçirmekte olduğunuz bazı enfeksiyonlar bebeğinize ciddi zararlar verebilir. Kızamık, kızamıkçık, sitomegalovirüs, toksoplazma bu hastalıklardan bazılarıdır. Bu hastalıkları geçirmiş olmak doğal bağışıklık kazanmanızı sağlar.
RADYASYON: Yüksek doz iyonize radyasyon (kanser tedavisinde kullanılır) bebeğinize ciddi zararlar verebilir. Ancak tanısal amaçlı kullanılan düşük doz radyasyon(X ışınları) ciddi tehlike oluşturmaz. Yine de gerekli olmadıkça X ışınlarına maruz kalmamak en iyisidir. Gebeliğinizi öğrenmeden hemen önce X ışınlarına maruz kaldıysanız panik yapmayın. Doktorunuza danışın.
YETERSİZ BESLENME: İleri derecede yetersiz beslenme bebeğinize ciddi zararlar verebilir. Bu durumda hücre gelişimi beklenen düzeyde olmayacaktır. Buna rağmen erken dönemlerde embriyo, bulantı ve kusma nedeniyle az kalori alımından etkilenmemektedir.
Günlük 400 mikrogram folik asit alımı spina bifida ve diğer nöral tüp defektleri riskini azaltır.


5-8. HAFTALARDA ANNEDE MEYDANA GELEN DEĞİŞİKLİKLER
Gebeliğin ikinci ayı vücudunuzda bazı değişiklikleri de beraberinde getirir. Bulantı, kusma, mide yanması, halsizlik, uykusuzluk, sık idrara çıkma gibi yakınmalar bu ayda sık görülür. Bulantı-kusma gebeliklerin %70’ini etkiler. Bu rahatsızlık verici problem tipik olarak 5-8. haftalarda başlar ve 14. haftaya kadar devam edebilir. Bu yakınmalar aynı zamanda normal bir gebeliğin işaretidir. Çalışmalar bu yakınmaları olan gebelerin daha az düşükle karşılaştığını göstermektedir. Bu yakınmaların vücutta artan hormon düzeyleri ile ilgili olduğu bilinmektedir.
Vücudunuz, bebeğinize kan ve oksijen taşımak için daha fazla kan üretir. Aynı zamanda kan damarları genişler ve kalp daha hızlı ve kuvvetli çalışır. Bu değişim halsizlik, yorgunluk ve baş ağrısına yol açabilir.
Artan ös****** ve progesteronla göğüsler büyür ve süt üreten bezler genişler. Göğüs uçları genişler, rengi koyulaşır. Sonuçta göğüslerde gerginlik, hassasiyet, dolgunluk hissedilebilir.
İlk gebeliğiniz ise bu haftalarda rahim bir armut büyüklüğündedir. Zamanla rahim bebeği taşımak üzere büyüyecek, normal boyutunun yaklaşık 100 katına ulaşacaktır. Büyüyen uterus idrar torbasına baskı yapar ve bu da sık idrara çıkmanıza sebep olabilir.
Gebelik süresince rahim ağzı gittikçe yumuşar. Bu, rahim ağzını doğumda meydana gelecek olan incelme ve açılma için hazırlar.
İlk 12 hafta boyunca vajinal kanama ile karşılaşabilirsiniz. İstatistikler tüm gebeliklerin %40’ında vajinal kanama olduğunu göstermektedir. Yine istatistiklere göre vajinal kanaması olan gebelerin yarısından daha azında düşük görülmektedir.
İlk iki ayda, gebeliğinizi öğrendiğiniz anda, gebe olduğunuzu bilmeden geçirdiğiniz iki ay boyunca kullandığınız ilaçlarla, beslenmenizle ve maruz kaldığınız diğer faktörlerle bebeğinize zarar verdiğiniz düşüncesiyle korku ve endişeye kapılabilirsiniz. Aynı zamanda iyi bir anne olup olamayacağınız ve doğum ağrılarına dayanıp dayanamayacağınıza dair şüpheleriniz olabilir. Tüm bu endişelerinizi doktorunuzla paylaşınız.


HORMONLAR: Hormonlar, gebelikle ilgili pek çok düzenlemeyi yapan kimyasal habercilerdir. Progesteron hormonu ilk önce yumurtalıklarda daha sonra plasentada üretilir. Progesteron rahim kasımalarını önler. Aynı zamanda bebeğin gelişmesini sağlayacak olan rahim duvarındaki damarları olgunlaştırır.Yumurtalıklar ve plasenta ös****** de üretir. Ös****** rahim, rahim ağzı, vajina ve meme gelişiminde rol oynar. Plasentanın ürettiği diğer önemli hormonlar ise HCG (insan koryonik gonadotropini) ve HPL (insan plasental laktojeni) dir. HCG ‘nin bir formu olan ß-HCG gebeliğin varlığını kanda göstermek için kullanılır.


GEBELİKTE DOKTORA İLK BAŞVURU
İlk başvuruda tıbbi geçmişinize yönelik bazı sorular sorulacaktır. Bunlar:
-Daha önceki gebeliklerle ilgili bilgiler
-Adet düzeni
-Son adetin ilk günü (gebelik yaşı son adetin ilk günü ile hesaplanmaktadır.)
-Kullandığınız korunma yöntemi
-Kullandığınız ilaçlar
-Hastalıklar(şeker, yüksek tansiyon, guatr, astım, alerji vb.)
-Geçirilmiş ameliyatlar
-İş çevreniz ve hayat tarzı(diyet, sigara, alkol vb.)
-Ailelerde doğumsal anomali öyküsü
Ayrıca bazı laboratuar testleri yapılacaktır(tam kan sayımı, kan grubu, tam idrar tahlili, hepatit B, hepatit C, AIDS, karaciğer, böbrek, tiroid (guatr) ve doğumsal anomalilere yol açabilecek bazı hastalıklara yönelik testler)
Kontroller gebeliğin 9. ayına kadar ayda bir kez yapılmaktadır.

Aşağıda belirtilen durumlarda doktorunuza ya da en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz:
-Lekelenme şeklinde vajinal kanama
-Parça düşürme
-Karında sık olmayan çekilme , kasılma, kramp
-Ağrı kesici (asetaminofen=parol) ile geçmeyen baş ağrısı
-Bulantı, kusma, görme bozukluğu ile birlikte sürekli ve şiddetli baş ağrısı
-Orta ya da şiddetli kasık ağrısı
-Beslenmeyi engelleyen günde üçten fazla kusma
-Yüksek ateş
-İdrar yaparken yanma
-İdrara çıkamama
-Şiddetli kabızlık
 
OP
elma şekeri

elma şekeri

Daimi Üye
Katılım
17 Eylül 2008
Mesajlar
1.700
Tepki
1.278
Puan
113
Konum
İZMİR
GEBELİĞİNİZİN 3. AYI

(9.-12. HAFTALAR ARASI DÖNEM)

m1.jpg


BEBEKTE DEĞİŞİKLİKLER
9.Hafta: Bu haftada bebeğin vücudu şekil almaya başlar. Bebeğin baş kısmı USG de vücudun geri kalan kısmına göre daha büyük olup el, ayak parmak ve tırnakları, sindirim sistemi ve iç genital organları gelişmeye başlar. Dış genital organlar henüz gelişmemiştir. Bebek bazı küçük hareketleri yapmaya başlasa da anne adayı bunları hissedemez.

10.Hafta: Bu haftada bebeğin vital organları gelişir. Parmak ayrımı ve tırnakların gelişimi sürer. İskelet gelişimi ile birlikte dişler gelişmeye başlar. Göz çukurları oluşur fakat gözleri henüz kapalıdır. Beyin gelişimi hızla devam etmektedir. Bebek erkek ise bu hafta itibariyle testisler testosteron üretmeye başlar bu da dış genital organ gelişimini sağlar.

11.Hafta: Bu haftanın sonu ile birlikte bebek son halini alır. Organ sistemlerin büyümesi çok hızlı olup 20. haftaya kadar 3 kat büyüklüğe ulaşır. Başın her iki yanında kulaklar gelişir ve dış genital organlarda penis clitoris farklılaşması olur.

12.Hafta: Bebeğin yüzünde çene ve burun gelişimine bağlı değişiklik olur. El ve ayak tırnakları gelişimi tamamlanır ve 12. hafta sonu ile 1. trimester biter.

ANNEDE DEĞİŞİKLİKLER
Gebeliğin 3.ayı 1.trimesterın son ayıdır. Annede gebelikte artan hormonlara (ös******,progesteron) bağlı olarak bulantı, kusma, göğüs sıkışması, başağrısı, yorgunluk, idrar artışı, uykusuzluk ve kabus görme gibi farklılıklar olur. Bulantı ve kusma özellikle sabahları olur ki genelde 3. ayın sonunda geçer fakat nadiren inatçı vakalarda damar yolunda tedavi gerekebilir. Annenin kan hacminin artması ve HCG (gebelik hormonu-human koryonik gonadotropin) artışına bağlı olarak ciltte ağrısız kızarıklıklar olur.

Annede kan yapımının ve kalbin pompalama gücünün artmasına bağlı olarak baş dönmesi, çarpıntı hissi ve başağrısı olabilir. Kan hacminin artmasıyla gözde korneada tipik olarak 10.haftada genişleme olur ve bebeğin doğumundan sonraki 6.haftaya kadar devam eder. Göz basıncı azalır. Tüm bunlara bağlı olarak gözde küçük önemsiz lekelenme olur. Kontakt lens kullananlarda değiştirmeye gerek olmasa da sıkıntı yapabilir. Doğumdan sonra normale döner.

Annede ös****** ve progesteron hormonların artışına bağlı meme ve süt bezlerinde büyüme olur ve meme ucu renginde koyulaşma olur. Memelerde hassiyet veya ağrı olabilir. Memeler daha ağır ve dolgun hissedilir.

Uterus (rahim) 12. haftaya kadar pelvik kemik yapı içinde kalır ve boyut artışına bağlı idrar torbasına baskı yapar sık idrara çıkmaya neden olur. 3.ayın sonunda uterusun pelvis dışına çıkmasıyla bu bası azalır ve idrar sıklığı normale döner.

Alt karın bölgesinde kramplar ve seyirmeler hissedilmeye başlanır. Uterusun bağlarının gerilmesine bağlı olarak özellikle ani hareketlerde keskin ağrı olabilir. Bu ağrılar rahatsız edici olmakla birlikte genellikle zararsızdır.

Bebeğin kilosu, plasenta dokusu, amnion sıvısı, annenin kan hacminin artışı, vücut dokularında sıvı birikimi, uterus ve meme büyümesine bağlı olarak 12. haftaya kadar anne yaklaşık 1 kg alır. Asıl kilo alımı gebeliğin 2. yarısında olur.

Annenin fiziksel değişimine eşlik edecek şekilde ruhsal değişiklikler de olur. Duygusallaşma, yalnızlık hissetme, kendini eşine karşı yetersiz hissteme gibi duygular olur. Bu aşamada eşinin anneye destek olması gerekir. Çoğu anne bu hislerin sürekli olacağını düşünse de kısa zamanda azalır.

GEBELİK TAKİBİ
3. ayda 2. prenatal takip yapılır. Hastanın kilosu ve tansiyonu ölçülür. 1.takipte yapılmamışsa pelvik muayene yapılır. Eğer hastanın ilk gelişi ise tam kan sayımı, tam idrar tetkiki, kan grubu, hepatit (sarılık) markerları, TORCH markerları, tiroid fonksiyon testleri, Biyokimya (Açlık kan şekeri, karaciğer ve böbrek fonksiyonları), kan uyuşmazlığı varsa IDC (indirekt coombs), USG istenir. İlk kez 12. haftada Doppler USG de bebeğin kalp atımları duyulabilir.

ÖNERİLER:
- Anne kanama, parça düşürme veya ağrı, kramp, ateş , aşırı bulantı kusma, lekelenme gibi durumlar olursa hemen doktora başvurmalıdır.
- Özellikle baş dönmesi, bulantı ve kusma veya görme bulanıklığının eşlik ettiği şiddetli ve devamlı baş ağrısında, şiddetli kasık ağısında, ateşin eşlik ettiği ağrıda, ilaç almaya rağmen (asetaminofen..) geçmeyen orta şiddetli baş ağrısında aynı gün içinde doktora başvurmalıdır.
- Ağrılı idrara çıkma, idrar yapamama, şiddteli kabızlıkta anne doktora başvurmalıdır.
 
OP
elma şekeri

elma şekeri

Daimi Üye
Katılım
17 Eylül 2008
Mesajlar
1.700
Tepki
1.278
Puan
113
Konum
İZMİR
GEBELİĞİNİZİN 4. AYI

(12.-16. HAFTALAR ARASI DÖNEM)
m4.jpg


Annenin gebelikte sağlıklı olması sağlıklı bebek doğurması antenatal takiple sağlanır. Bu kontrollerde olabilecek sağlık sorunları erkenden belirlenebilir, gerekli önlemler zamanında alınabilir, doğumun doğru zamanda ve en iyi koşullarda yapılması sağlanır.

* Gebelikte sağlık bakımı ilk 3 ay içinde başlamalı ,başlangıçta aylık kontroller yapılırken son trimesterda kontrol araları duruma göre sıklaştırılmalıdır.
*Her gebelik ayı kontrolünde ağırlık ölçümü, abdominal muayene, bebeğin büyümesinin takibi, gebenin varsa mevcut şikayetleri değerlendirilmelidir.

GEBELİĞİN 4. AYI DETAYLI İNCELENDİĞİNDE;

12.HAFTA
* Mesane üzerindeki rahimin baskısı ortadan kalkar ve sık idrara çıkma şikayetleriniz hafifler.
*Bebeğiniz bu haftadan itibaren artık parmağını da emmeye başlar
* Bebeğin tüm organları artık oluşmuştur. Bu haftadan itibaren yapısı ve işlevleri belirlenmiş olan organlar artık hacim olarak büyümeye başlarlar. Parmaklarda tırnaklar ortaya çıkmıştır ve saç ve tırnaklar uzamaya başlar. Barsakta peristaltik sindirim hareketleri başlamıştır
* Bu haftadan itibaren bebeğinizin kalp atışları 120-140/dk. arasındadır ve doğuma kadar da bu hızda atmaya devam eder.
*Bulantılar bu haftadan itibaren artık azalmaya başlarlar ve yorgunluk şikayeti de azalır.

13.HAFTA
*Bu dönemde karnınızda ve özellikle de sağ kasığınızda ağrılar ortaya çıkabilir. Bu ağrılar büyümekte olan rahmin, rahimi yerinde tutan bağları ve özellikle de ligamentum rotundum ("yuvarlak bağ") adlı yapıyı germesinden kaynaklanan ağrılardır. Uterusun yuvarlak bağa göre daha hızlı büyümesinden kaynaklanan bu ağrılar çok uzun süreli olmazlar ve ligamentlerin uyum sağlamasıyla ortadan kaybolurlar.
* Bu dönemde özellikle erkek bebeklerin ultrasonda cinsiyetleri belli olabilir ancak bebeklerin cinsiyetleri sıklıkla 16. hafta ve sonrasında görülür (11-14 testi esnasında çözünürlüğü yüksek bir ultrasonda cinsiyet daha erken de belirlenebilir).
* Barsaklar karın içine olan göçlerini tamamlamak üzereler. Karaciğer safra üretimine, pankreas da insülin üretimine bu gebelik haftasında başlar.

14.HAFTA
* Gebeliğin erken dönemlerinde ortaya çıkan şikayetlerin önemli bir kısmı kaybolur ve vücut gebeliğe uyum sağlamıştır. Yorgunluğunuz devam ediyorsa istirahat etmeye devam etmelisiniz. * Gebelik hormonlarınızın en yüksek seviyeye ulaşması ile bulantı ve yorgunluk hissi azalır.
* Kabızlık şikayeti ortaya çıkabilir. Lifli besinlerden zengin beslenmeli, tuvalet ihtiyacınızı ertelememelisiniz. Kabızlık şikayetiniz sizi çok rahatsız ederse doktorunuzun önerisine göre çeşitli ilaçları kullanabilirsiniz.
* Bu gebelik haftasından itibaren göğüslerinizde ve karnınızdaki toplardamarların daha da genişlemiş olduğunu fark edebilirsiniz. Meme uçlarınız büyür ve rengi koyulaşmaya başlar. Meme dokusu emzirme için yapmaya başladığı hazırlıkları hızlandırmaktadır.
* Bebeğiniz bu haftadan itibaren solunum yapma çalışmalarına hız verir. Gözler ve kulaklar gelişimini sürdürmekte, boyun uzamaktadır. Bebeğin başı daha da hareketlenmiş ve çenesine yaslanmış sabit pozisyonundan kurtulmuştur. Bebeğiniz artık ellerini ve ayaklarını kendi isteğine göre serbestçe hareket ettirmektedir.
*Bebeğinizin kalp atışları bu dönemde doppler cihazı yardımıyla duyulabilir.

15.HAFTA
* Elinizi karnınıza koyduğunuzda elinize top gibi, yumuşak bir kitle gelecektir. İşte bebeğiniz buradadır.
* Bebeğinizin kemik ve kas dokusu bu gebelik haftasından itibaren biraz daha hızlı gelişmeye başlar. Cildi bu haftada çok ince ve şeffaftır, ve cilt yüzeyinde belirgin damar yapıları izlenir. Lanugo adı verilen ipeksi cilt tüyleri de bu haftadan itibaren gelişmeye başlar. Bu tüyler 26. haftaya kadar varlığını sürdürür.
* Bu gebelik haftasında yapılan bir ultrasonda erkek bebeklerin testis ve penislerinin görülmesiyle %100 doğrulukla cinsiyet belirlenebilir ancak elbette gebeliğin daha ileri haftalarına kadar ve hatta bebek doğana kadar cinsiyeti belirlenemeyen bebekler de olabilir. Bu bir yandan bebeğin pozisyonuyla, öte yandan cinsiyetiyle (kız bebekler daha geç tanınır) ilgilidir.

16.HAFTA
* Bu haftalardan itibaren yüzünüzde ve vücudunuzun güneşe maruz kalan bölgelerinde lekelenmeler oluşmaya başlayabilir. Ancak cildin derin tabakalarında oluşmuşlarsa doğum sonrası giderilmeleri için ileri teknikler kullanılması gerekebilir.
*Bu haftadan itibaren özellikle daha önceden doğum yapmış anne adayları bebeklerinin hareketlerini hissetmeye başlayabilirler
*Güneşe çıktığınızda koruyuculuğu yüksek güneş kremleri kullanarak bu lekelerin oluşumunu büyük oranda engelleyebilirsiniz. Bu lekeleri makyajla kapatmanızda bir sakınca yoktur.
*Damarlarınızdaki toplam kan miktarı tüm gebelik boyunca, gebelik öncesine göre %40-50 oranında artar. Bu artış gebeliğin en erken dönemlerinde başlar ve 16. haftada hızlanır. Kan miktarının bu kadar artmış olması burun tıkanıklığı ve burun kanaması gibi belirtilere neden olabilir.
*Artan kan hacmi büyüyen bebeğinizin ihtiyaçlarının karşılanması açısından önemlidir. Bu nedenle kalbiniz daha çok çalışır. Kalbi "sağlam" olan anne adaylarında kalbin daha fazla çalışması bir problem yaratmaz.
*Bebeğinizde nöral tüp defekti ve Down sendromu risk belirlemesi yapan Üçlü test, ideal olarak 16-18. gebelik haftaları arasında uygulanır.
 
OP
elma şekeri

elma şekeri

Daimi Üye
Katılım
17 Eylül 2008
Mesajlar
1.700
Tepki
1.278
Puan
113
Konum
İZMİR
GEBELİĞİNİZİN 5. AYI
(25.-28. HAFTALAR ARASI DÖNEM)

m5.jpg


17. HAFTA: Bu haftada bebeğin saç ve kaşları gelişir, hıçkırmaya başlar. Siz bunları duymasanızda hissetmeye başlarsınız özellikle ikinci gebeliğiniz ise. Bu haftada bebek doğduktan sonra ısı değişikliğine karşı vücüt ısısını dengeleyen kahverengi yağ dokusu oluşmaya başlar.

18. HAFTA: Bebeğin kemik yapıları güçlenmeye başlar, bacak ve iç kulak kemikleri ilk kemikleşmeye başlayan yapılardır. İç kulak kemiklerinin gelişimi ile birlikte bebeğin işitme sinirleride gelişir ve bebek sesleri duymaya başlar. Bebeğiniz sizin kalp atışınızı, mide seslerinizi ve göbek bağındaki kan akışını duyabilir. Bebeğin yutma fonksiyonuda gelişr ve rahim içinde hergün bir miktar rahim içi sıvısını (amnion sıvısı) yutabilir

19. HAFTA: Bu haftada bebeğin derisi çatlaklardan çizilmelerden koruyan verniks denilen yağlı beyaz bir madde ile kaplanır.
Bebeğin böbrekleri gelişmesine devam eder ve idrar yapmaya başlar
Bebeğin işitme duyusu iyice galişir, çok sayıda farklı sesleri duyabilir, hatta diyaloglarınızı bile. Bebeğinize şarkı söyler yada onunla konuşursanız , sizin sesinizi farketmesi mümkündür.
Bebeğiniz bu haftada kasları hareket ettiren sinirlerin gelişmesi ve beyin ile olan iletişiminin gelişmesi üzerine istemli olarak kas hareketlerini yapabilir, örnek olarak baş parmağını emmesi, başını haraket ettirmesi.

20. HAFTA: Bebeğin derisi iyice kalınlaşır ve derinin tabakaları oluşur. Bebeğin saçları ve tırnakları büyümeye devam eder. Bebek hareketleri anne adayı tarafından 20. haftada hissedilmeye başlanır.


BU HAFTALARDA ANNEDEKİ DEĞİŞİKLİKLER
- Gebeliğinizin yarısına geldiniz ve rahminiz göbek çevresinde hissedilir.
- Bebeğin ilk hareketlerini hissetmeye başlarsınız, bu hareketler mide guruldaması veya mide içerisinde kelebek hareketleri gibi hissedilir, bu hareketler ilk olarak tedirgin eder. İlerleyen gebelik haftalerında bu hareketler düzenli olarak gelir.
- Bu ayda bebeğin büyümesini ve organların gelişmesini etkileyen hormonların artışı devam eder.
- Kan dolaşım sisteminiz genişlemeye devam eder. Kan basıncınız (tansiyonunuz) normalden düşük seviyededir bu yüzden yatar pozisyondan oturur duruma geçtiğinizde baş dönmesi, bulantı, bayılma hissi hissedersiniz.
- Vücudun kan yapımı artmaya devam eder. Bu artış daha çok plasma dediğimiz kan serumundadır. Kırmızı kan hücrelerinin artışı seruma göre daha az olduğu için demir ihtiyacı artar. Bundan dolayı yeterli kan yapımı için günlük 30 mg demir ihtiyacı vardır. Yeterli miktarda demir alınmazsa demir eksikliğine bağlı olarak kansızlık gelişir, bunun sonucunda da yorgunluk, halsizlik ve hastalıklara karşı dirençsizlik görülür.
- Bu aylarda gebeliğe bağlı rahatsız edici yan etkiler görülebilir; burun tıkanması, burun ve diş eti kanaması gibi. Bu değişiklikler buruna ve diş etine kan akımının artmasına bağlı oluşur.
- Solunum sisteminde progesteron dediğimiz gebelik hormonunun etkisine bağlı olarak akciğer kapasitesi genişler daha hızlı nefes alınıp verilir ve bazı bayanlar nefes darlığı hisseder.
- Sindirim sistemi gebelik hormonuna bağlı olarak tembelleşir, buna ve rahmin büyümesine bağlı olarak mide yanması ve kabızlık gelişebilir. Bunlar gebelikte sık karşılşılan durumlardır.
- Meme kan akımının artması ve süt bezlerinin gelişmesine bağlı olarak büyüklüğü yaklaşık olarak iki kat artar damarlar daha görünür hale gelir.
- Rahminizin büyümesi ağırlık merkezinizi etkilediğnden dolayı ayağa kalkma, oturma ve yürümede zorluklara neden olur. Özellikle sırt ve alt karın bölgesinde ağrılar olabilir. Özellikle ani hareketlerden sonra rahminizi yerinde tutan birçok bağlardaki gerilmeye bağlı olarak kasık ağrısı veya kramp tarzı ağrılar hissedersiniz. Bu durum çok ağrı verici olmasına rağmen
zarar verici değildir
- Rahminizin büyümesine ve idrar yolları kaslarının gevşemesine bağlı olarak idrar akımı yavaşlar ve idrar yolu enfeksiyon riski artar. İdrar yolu enfeksiyon belirtileri; idrar yaparken yanma, karın ağrısı, ateş, sırt ağrısıdır. Bu gibi durumlarda doktorunuza başvurun bu tür enfeksiyonlar erken doğum riskini artırır.
- Bu aylarda vajinal akıntı daha da artar, hormonlara bağlı olarak ince beyaz renkli akıntı normaldir. Eğer akıntı yeşil veya sarı renkli kötü kokulu ve kaşıntıya bağlı olarak kırmızımsı ise bunlar enfeksiyona bağlı olabilir, tedavi edilmelidir.
- Ciltte değişiklikler başlar özellikle 4. ayla birlikte meme ucu, göbek, koltukaltı, dış cinsel organ renklerinde koyulaşmalar olur. Endişelenmeye gerek yoktur. Doğumdan sonra kaybolur. Fakat benlerde değişiklikler oluşmuşuyorsa veya yeni oluşan benler varsa böyle durumlarda doktorunuza başvurun.
- 20 haftadaya ulaşıldığında yaklaşık olarak 4-5 kilogram alınmalıdır.


AŞAĞIDA BELİRTİLEN DURUMLARDA MUTLAKA DOKTORUNUZA BAŞVURUN
- Lekelenme şaklinde kanama, birgünden uzun süren kanama, şiddetli kanama, ağrı kramp ve ateşin eşlik ettiği herhangi bir kanamada, parça düşürmede hemen doktora başvurulmalıdır.
- Şiddetli ve geçmeyen baş ağrısı, bulantı, kusma, baş dönmesi, görme bulanıklığı, şiddetli kasık ağrısı, bacaklarda şişme ve kızarıklıkla görülen ağrı, ateş veya kanamanın eşlik ettiği ağrılarda hasta hemen doktora başvurmalıdır.
- Ağrı ve ateşin eşlik ettiği kusma
- Günde 3 ten fazla kusma veya kusma atakları arasında yeme içme durumunun bozulmasında aynı gün içinde doktora başvurmalıdır.
- Soğuk algınlığı, ateş, vajinadan bol miktarda sulu akıntı gelmesi durumunda hemen
- Ağrılı idrar yapmada aynı gün içerisinde doktora başvurmalıdır.
 
OP
elma şekeri

elma şekeri

Daimi Üye
Katılım
17 Eylül 2008
Mesajlar
1.700
Tepki
1.278
Puan
113
Konum
İZMİR
GEBELİĞİNİZİN 6.AYI

(21.-24. HAFTALAR ARASI DÖNEM)

m6.jpg


BU AYDA BEBEKTE GÖRÜLEN DEĞİŞİKLİKLER
21. HAFTA: Bebeğiniz içinde yüzdüğü sıvının bir kısmını yutmaya başlar ve böylece sindirim sisteminin gelişimine yardımcı olur. Ayrıca bu haftada bebeğinizin kan hücreleri kemik iğlinde yapılmaya başlar.

22. HAFTA: Bebeğinizin dokunma ve tat alma duyusu gelişmeye başlar. Bunları kendi üzerinde test etmeye başladığını ultrasonda parmak emmesi ya da vücudun değişik yerlerine dokunması şeklinde görebilirsiniz. Erkek bebeklerin testisleri karın içinden aşağıya doğru inmeye başlar. Kız bebeklerde rahim ve yumurtalıkları yerindedir ve vajinası gelişmiştir.

23. HAFTA: Bebeğinizin akciğerleri dışarıdaki hayata yönelik hazırlanmaya başlar. Eğer bu haftadan önce doğması durumunda akciğerlerin çalışma şansı yoktur. Aynı zamanda solunum hareketine de başlamıştır. Bu haftada doğan bebekler uygun yoğun bakım koşullarında bazen yaşatılabilmektedir, ancak çoğunlukla ciddi sakatlıklar görülmektedir (körlük, zeka geriliği…)

24. HAFTA: Genellikle bebek baş aşağı durma eğilimindedir. İç kulaktaki denge yapıları gelişmiştir. Bu haftada doğan bebeklerin %50 yaşama şansı vardır.



BU AYDA ANNEDE GÖRÜLEN DEĞİŞİKLİKLER
-Kan basıncı (tansiyon) normalden düşük seviyededir.
-Kan yapımı artmıştır. Bu sebeple vücutta demir ihtiyacı gebe olmayan kadına göre oldukça yüksektir.
-Diş etlerinizde gebeliğe bağlı kanamalar olabilir.
-Göğüs kafesi artmış solunuma bağlı genişler.
-Göğüs uçlarınızdan sarımsı ufak damlalar gelebilir. Bu doğumdan hemen sonra bebek için oldukça değerli maddeleri içeren ağız sütüdür.
-Rahimde tepe noktasına yakın bir yerde ağrısız kasılmalar ara sıra oluşabilir. Ancak bu gerçek doğumdaki düzenli, gittikçe şiddetlenen, karın ve bel bölgesindeki ağrılı kasılmalar ile karıştırılmamalıdır. Eğer kasılmalarınız sizi endişelendiriyorsa, özellikle ağrılı hale gelmesi ya da saatte altıdan fazla olması durumunda doktorunuza başvurunuz, zira erken doğum işareti olabilir!
 
OP
elma şekeri

elma şekeri

Daimi Üye
Katılım
17 Eylül 2008
Mesajlar
1.700
Tepki
1.278
Puan
113
Konum
İZMİR
GEBELİĞİNİZİN 7. AYI
(25.-28. HAFTALAR ARASI DÖNEM)

m7.jpg



Bebeğiniz bu dönemde de gelişmeye devam edecektir. Özellikle elleri büyüyecek, tırnakları gelişecek ve yumruk yapabilecektir ve ellerini vücudunun farklı bölgelerini fark etmek için kullanabilir. Kaşı ve kirpikleri oluşmaya başlayacak, saçları uzayacak ve sıklaşacaktır. Bebek hala kırmızı görünümdedir, ama her geçen gün yağ dokusu artar. Bebek doğuma kadar kilo almaya devam eder. Yavaş yavaş el ve ayak izleri oluşmaya başlar. 26. haftada bebeğin kilosu 500 gr ile 2 kg arasındadır. 27. haftada bebek doğacak bebeğin minyatür halidir. Küçük, ince ve daha kırmızıdır. Akciğerleri, bağışıklık sistemi ve karaciğerleri henüz tam gelişmemiştir. Eğer bebek bu ayın sonunda doğarsa yaşama şansı % 85 dir.

28. haftada gözlerini açıp kapamaya başlar ve bu dönemde düzenli bir şekilde uyur ve kalkar. Yalnız bu yetişkin veya yeni doğmuş bir bebek şeklinde değildir. 20-30 dk uyur ve tekrar uyanır. Anne çocuğun hareketlerini özellikle bu dönemin sonunda iyice fark eder. Özellikle otururken ve yatarken daha rahat hisseder. 28. haftanın bitiminde bebeğin boyu yaklaşık 24 cm, ağırlığı yaklaşık 2 kilodur.
28. haftanın bitiminde annenin gebeliğinin % 70 i bitmiştir. Annenin rahmi göbek ile göğüs kafesi arasına kadar büyümüştür, kan basıncı gebelik öncesine göre artmıştır. Bu dönemde anne çarpıntı hissedebilir. Bu his genellikle gebeliğin ilerleyen haftalarında geçer. Anne bebek hareketlerini özellikle en aktif olarak 27-32 haftalar arasında hisseder. Bu dönemde artan aktivite doğum ağrılarıyla karıştırılabilir. Yalancı doğum ağrıları düzensiz, uzun veya kısa sürelidir ve genellikle anne tarafından sayılamaz. Gerçek doğum ağrıları daha güçlüdür, uzun sürelidir ve düzenlidir. Bu ağrılar erken doğumun işareti olabilir. 1 saatte altıdan fazla düzenli gelen ağrılar doktorunuza haber vermenizi gerektirebilir. Anne yaklaşık bu dönemde her haftaya 1 kg alır.

7. ayda yapılacak önemli testler vardır: Glikoz tolerans testi annede gebelikte oluşabilecek diabet hastalığını göstermek için uygulanır. Bu test 24-28 haftalar arasında uygulanır. Bu testle ilgili ayrıntılı bilgileri glikoz yükleme testi (şekerli su testi konusunda bulabilirsiniz.) Yine bu dönemde önemli bir test kan uyuşmazlığı testidir. Eğer anne Rh(-) baba Rh(+) ise bu test uygulanır ve annede bu ayın sonuna doğru Rh antikoruna bakılır. Eğer anne henüz antikor üretmemişse anneye Rh immünglobülün enjeksiyonu yapılır.
 
OP
elma şekeri

elma şekeri

Daimi Üye
Katılım
17 Eylül 2008
Mesajlar
1.700
Tepki
1.278
Puan
113
Konum
İZMİR
GEBELİĞİNİZİN 8. AYI

(29.-32. HAFTALAR ARASI DÖNEM)


m8.jpg


BU AYDA BEBEĞİNİZDEKİ DEĞİŞİMLER
Gebeliğin 37. haftasına kadar (30-37hf) her hafta bebek yaklaşık 250 gram alır, 30.hf da bebek 1500 gram ağırlığında, 25 cm uzunluğundadır.
30.hf da bebek diafragma kaslarını kullanarak solunum egzersizleri yapmaya başlar.
31.hf da erkek bebekte testisler böbreklerin yanından skrotuma iner, kız bebeklerde ise hala klitorisi labiumlar kapatamaz.Bu haftada bebek doğarsa hala akciğer gelişimi tamamlanmadığından sonrasında bebek yoğun bakımda uzun bir süre kalması gerekebilir ve ventilatör ihtiyacı olabilir.
32.hf da bebek hareketlerinde eskiye nazaran göreceli bir azalma hissedilebilir,eğer bu sizde endişe uyandırıyorsa sol tarafınıza uzanıp bebek hareketlerini takip edin. 2 saat içerisinde 10 hareketten daha az hareket hissederseniz doktorunuza başvurun, bebek hareketlerinde ani yokluk hali tehlikeli bir durumdur böyle bir durumda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Şunu da belirtmek gerekirki 32.hf da doğan bebeklerin hemen hepsi hayatta kalır ve normal bir yaşam sürerler.

8. AYDA ANNEDEKİ DEĞİŞİMLER
Gebelikten öncekine göre kalp hızı %20 artar, giderek büyüyen bebeğinizin karın içindeki büyük damarlara olan basısı nedeni ile varisler, spider venler dediğimiz damarsal pembe renkli ışınsal uzantıları olan görünümler, hemoroidler oluşabilir. Bu saydıklarımızın hepsi doğumdan birkaç hafta sonra ya tamamen azalır ya da kaybolur.
Bunlara ek olarak kan akışındaki artış nedeni ile gebelerin yarısında sabahları göz kapaklarında ve yüzde şişlik görülebilir. Gebelik hormonu olarak bilinen progesterondaki artış nedeni ile solunum hızı ve derinliği artar ki, bu da artan oksijen ihtiyacını karşılamanızı sağlar.
Gene hormonal nedenler,kan akışındaki artış ve süt bezlerindeki artış nedeni ile memelerde büyüme olur.
Rahim(uterus) kaslarıda doğum eylemine hazırlanmak için bu haftalarda yalancı doğum sancılarının hissedilmesine neden olur. Bu kasılmaları gerçek doğum ağrısından ayırmak için gerçek doğum sancılarının dinlenerek geçmemesi, giderek sıklığının ve şiddetinin artması, bununla beraber vajenden koyu kıvamlı bir akıntı, kanama ya da su gelmesinin eşlik edebileceğinin bilinmesi çok önemlidir, çünkü 37.hf dan önce ağrılı ve regüler kontraksiyonlar preterm eylem (erken doğum) işareti olabilir.
Gene uterusun idrar yolları ve kesesine olan basısı nedeni ile özellikle gülme-öksürme gibi karın içi basıncını artıran durumlarda idrar kaçırma olabilir, artan idrar yolu enfeksiyonu riskine karşı tüm gebelerin dikkatli olması gerekmektedir. Normalden daha sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma, alt karın bölgesi veya sırt ağrısı olan gebeler hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. İdrar yolu enfeksiyonu fark edilmezse böbreklerinize zarar verebileceği gibi, preterm eylemi de provake edebilir.
Bu dönemde olan ani vajinal kanama plasenta previa denen tıbbi acillerden birinin işareti olabilir, böyle bir kanama durumunda hemen doktorunuza başvurunuz.
Gebelerin çoğunda görülen karın derisi, üst kollar-bacaklarda, kalçada oluşabilen pembe renkli kalın çizgiler oluşabilir. Bu çizgiler derinin gerilmesi, gebelikte artan kortisol adlı hormonun derideki elastik lifleri zayıflatması nedeni ile oluşurlar ve dışarıdan uygulanan krem ve yağların faydası yoktur. Bebelikten sonra renkleri açılır ancak tamamen kaybolmazlar.


TAKİP
Gebeliğin 8.ayı gebenin son aylık kontrolere gideceği ayıdır. Bu kontrollerde kan basıncı ölçümü, bebek kalp atışlarının doppler ile dinlenmesi, pubis-uterus arasının ölçümü ki bu 29-32. haftalarda gebelik haftası ile eşittir, kilo ölçümü , her vizitte istenmesi gereken idrar tahlilini de içermelidir.


BU AYDA OLUŞABİLECEK ACİLLER
Vajinal kanama
Uterin kontraksiyonlar(saatte altıdan fazla)
Şiddetli ya da sürekli başağrısı(beraberinde bulantı-kusma, bulanık görmenin olması)
Şiddetli abdominal ağrı
Bacakta kırmızılık ve şişlik ile beraber ağrı
Kanama ya da ateş ile beraber ağrı
Ağrı ya da ateş ile beraber kusma
Yüksek ateş
Vajenden sulu bol miktarda akıntı gelmesi
Görmede değişiklikler
Bu durumlar yaşandığında vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurun!
 
OP
elma şekeri

elma şekeri

Daimi Üye
Katılım
17 Eylül 2008
Mesajlar
1.700
Tepki
1.278
Puan
113
Konum
İZMİR
GEBELİĞİNİZİN 9. AYI

(36.-40. HAFTALAR ARASI DÖNEM)

m9.jpg


Gebeliğin 9. ayında (36-40. haftalarda) haftalık kontroller başlar.
Gebeliğin 36. haftasında bebek doğsa bile erken doğuma bağlı bir problem yaşama şansı çok düşüktür.
Bu ayda bebek doğum kanalına girmeye başlar. Bu nedenle karnınız aşağı iner. Bu da mide yanması, sırt ağrısı gibi şikayetlerinizin azalmasını sağlar.
Bu ayda bebeğin yağ dokusu giderek artar.
Bu ayda doğum sancıları her an başlayabilir. Gerçek doğum eyleminin en önemli özelliği kasılmaların düzenli aralıklarla gelmesidir. Önceleri daha az ancak daha sonra giderek artan sıklıkta gelen doğum ağrıları belli bir süre sonra 10 dakikada 3 kez ve en az 50 saniye süreyle devam eden kasılmalar şeklinde başlar. Gerçek doğum eylemi ağrıları istirahat etmekle geçmez. Eğer kasılmalar belli bir düzene girdiyse ve istirahat etmekle geçmiyorsa hastaneye gitmeniz gerekir.

Nişan denen hafif kanlı sümüksü akıntı serviksteki bebeği koruyucu tıkacın atılmasıdır. Genelde nişandan sonraki 2 günde doğum başlar.

Kanamanız olduğunda, sularınız geldiğinde bebek hareketlerinde azalma hissettiğinizde veya kendinizde anormal olan herhangi bir durum fark ettiğinizde mutlaka hastaneye başvurunuz.
 
OP
elma şekeri

elma şekeri

Daimi Üye
Katılım
17 Eylül 2008
Mesajlar
1.700
Tepki
1.278
Puan
113
Konum
İZMİR
GEBELİĞİNİZİN 10. AYI
(40. HAFTADAN SONRAKİ DÖNEM)



Normal bir gebelik 38 ile 42. haftalar arasında bebeğin doğumu ile sonuçlanır. Gebelik haftasının 40 haftayı tamamlamasına rağmen doğumun olmaması durumunda gebeliğin onuncu ayına girilmiş olunur.

Gebelik haftasının belirlenmesinde en güvenli yöntem anne adayının son adet tarihinin doğru hatırlanması ve ilk 12 haftada yapılan ultrason ölçümünde bu tarihin doğrulanmasıdır.
Gerçek bir gün geçmesi hem doğum öncesi dönemde hem doğum esnasında hem de doğum sonrası dönemde çocuk için çeşitli tehlikeleri olan bir durumdur. Bu yüzden gün geçmesi hem anne adayı hemde doktoru tarafından dikkatle üzerinde durulması gereken bir durumdur.

Gün geçmesi olan gebeliklerde karşılaşılabilecek sorunlar şunlardır:
- Bebeği besleyen yani bebeğin eşinin yaşlanmasına bağlı bebeğe giden besin maddeleri ve oksijen azaldığında bebekte doğum öncesi dönmede ve doğum esnasında bebeğin oksijenlenmesi ve dolayısı ile kalp atımlarında bozulmalar olabilir.
- Günü geçen hastaların suyu giderek azalarak bebeğin kordonuna baskı yapmasına neden olabilir buda bebeğin beslenmesini ve oksijen almasını bozabilir.
- Gün geçmesi durumlarında bebek dışkısını doğumdan önce yada doğum esnasında yapabilir ve bu ilk dışkı bebek doğmadan önce yada daha sıklıkla bebek doğduktan sonra ilk nefesini aldığında bebeğin akciğerine kaçarak solunum sıkıntısı yaratabilir.
- Günü geçen gebeliklerde bebekler daha iri olabilir ve buna bağlı doğumla ilgili sorunlar yaşanabilir.


Gün geçmesi olan gebelikler yukarıda belirtilen sorunlar nedeniyle daha yakından takip gerektirirler.
Gün geçmesi gebelerinin takibi aşağıdaki şekilde yapılmalıdır:
1. Gün aşırı NST (bebek kalp atımlarının kaydedilmesi) kaydı yapılarak bebek kalp atımlarının değerlendirilmesi
2. Anne tarafından bebek hareketlerinin dikkatli olarak sayılması; azalması veya yokluğu durumunda doktora başvurulması
3. Gün aşırı ultrason ile bebeğin suyunun ve hareketlerinin değerlendirilmesi
4. Su gelmesi, kanama ve ağrıların başlaması gibi durumlarda hastaneye başvurulmalıdır.

Gün geçmesi gebeliklerinde yukarıda saydığımız kontrollerde sıkıntı olmaz ve doğum 41. haftaya kadar hala gerçekleşmez ise gebe hastaneye yatırılır. Doğum; eğer ek bir sorun yoksa suni sancı ile normal yolla yaptırılmaya çalışılır. Eğer herhangi bir sıkıntı varlığında veya suni sancıya rağmen doğum gerçekleşmezse sezaryen ile doğum diğer bir seçenektir.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst