Güneş kozmetiklerini nasıl seçmeli?

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Güneş kozmetiklerini seçerken cildinizin özelliklerini göz önüne alın. Cildiniz yağlı ise, yağlı güneş kremlerinden kaçının. Jel veya hafif emülsiyonlar yağlı ciltler için daha uygundur. Kuru ve rüzgarlı bir ortamda güneşlenecekseniz cildin kurumasını önlemek için yağlı kozmetikleri seçmek daha doğru olur.

attachment.php


Cildi bol miktarda melanin üreten koyu tenli kişilerin kalıcı bir bronzlaşma sağladıktan sonra cildin kurumasını önleyen kremler kullanması yeterlidir. Açık tenli kişilerde melanin yeterli olmadığından bunlar bronzlaştıktan sonra da koruyucu kremler kullanmalıdır.

Bazı güneş kozmetiklerinde bulunan maddeler duyarlı ciltlerde kaşınma ve döküntü gibi alerjik olaylara yol açabilir. Güneş sütlerinde bulunan PHB esterleri, alerjik maddelerden biridir. Alerjik kişiler genelde daha basit bir bileşime sahip olan güneş yağlarını seçmelidir. Ancak bunların koruyucu faktörü en fazla 3'tür. Yeni ürünlerden "tropikal yağlarda" ise, hiç koruyucu filtre bulunmaz. Yağların dezavantajı, deriyi iyi kaplamamaları ve deri gözeneklerini tıkamalarıdır. Ayrıca yağların koruyucu etkisini sürdürmeleri için daha sık sürülmeleri gerekir. Güneş sütü ve kremleri daha güçlü bir korunma sağlarlar. Bu çözeltilerde bileşimin cinsine göre koruma faktörleri 20'ye kadar çıkabilir. Ancak süt ve kremlerin bileşimlerinde çok sayıda madde bulunduğundan bunların güneş alerjilerine yol açma riski yağlardan daha yüksektir. Suya girildiğinde ciltte kalan suya dayanıklı yeni güneş kozmetikleri de, deride alerji riski taşır.

Bazı besinler bronzlaşmayı etkiler mi?
Bronzlaşmayı hızlandıran bir besin maddesi yoktur. Turunçgillerde ve havuçta bulunan beta karoten maddesi bol miktarda alındığında deriye sarı bir renk verir, ama bronzlaştırmaz. Ancak beta karoten güneş ışınlarının zararlı etkilerin önler. Beta karoten koruyucu etkisi için ilk güneş banyosundan 10-15 gün önce alınmalıdır. Güneşlenenler genelde bol vitaminli sebze ve meyveleri tercih etmeli, ağır ve yağlı yemeklerden kaçınmalıdır. Alkollü iken ve tok karnına güneşe çıkılmamalıdır. Güneşte kalanlar terlemeyle kaybettikleri ekstra su ve tuz miktarını tuzlu ayran, maden suyu gibi içeceklerle dengeleyebilirler.

Hangi ilaçlar güneşlenirken kullanılmaz?
Bazı ilaçlar güneşe çıkıldığında vücutta toksik ve alerjik olaylara yol açabilir. Özellikle tetrasiklin ve kinolonlar gibi bazı antibiyotikler, sülfamidler, fenotiyazin, idrar yolu rahatsızlıklarında kullanılan bazı ilaçlar, şeker hastalığında kullanılan bazı bileşikler güneşle bağdaşmıyor. Şayet sürekli kullandığınız bir ilaç varsa güneşe çıkmadan önce hekiminize danışın. Güneşlenmeden önce ilaç kullanacaksanız ilacın prospektüsünü dikkatle okuyun.

Alıntıdır!
 

Ekli dosyalar

  • 530836714149.jpg
    530836714149.jpg
    10,3 KB · Görüntüleme: 50

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst