Gün gün - Ay ay Bebeğiniz ve Gelişimi

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
1.GÜN
Bugün büyük gün.
Bebeğinizi sık sık emziriniz. Su dahil, ilave bir besin vermeyiniz.
Sütünüzün gelip gelmediğini kontrol etmeyiniz, sadece emziriniz. Çünkü anne sütünü getiren en iyi şey bebeğin emmesidir. Merak etmeyiniz sütünüz mutlaka gelecek. Sütün gelme süresi bazı annelerde 24 saat bazı annelerde 48 saattir.

Göbek kordonunu günde bir kez baticon solüsyon ile pansuman yapıp üzerine kuru gazlı bez koyunuz. Göbek kordonunun düşmesi 7-14 gün sürer, telaşlanmayınız. 2. gün bilgilerinde göbek bakımı ile ilgili geniş bilgi var. Oradan bakabilirsiniz.
Bebeğiniz, ilk günlerde sık ve düzensiz ağlayabilir. Ağladıkça emziriniz.
Bebeğiniz bugün sık kaka ve çiş yapabilir. Bezini sık sık kontrol ediniz kakalı veya çişli ise değiştiriniz.
ggaa1-1.jpg
Bu günler de uyku düzensizliği normaldir. Telaş yok. Korku yok. Birkaç gün içerisinde bebeğinizle uyuşacaksınız. Endişelenmeyin, bebeğiniz size, ona ne zaman meme vermeniz gerektiğini öğretecektir.
Bebeğinizin tüm organlarını tek tek kontrol ediniz. El ve ayak parmaklarına özellikle bakınız. Parmakların tam olduğunu görünüz.

Minik dokunuşlarla böyle sağlıklı bir bebeğe sahip olmanın tadını çıkarınız. Bebeğinizin çıplak kalan kısımlarına uzun uzun bakınız, işte size annelik keyfi. Bu gün mutlu gün. Endişeler bitti. Siz de çok iyi bir anne olacaksınız. Böyle güzel ve sağlıklı bir bebek verdiği için Allah’a teşekkür ediniz. Bebeğinizin her bir organı dünyalar değerindedir.
ggaa1-2.jpg


Bebeğinizi bugünden başlayarak hiç kundaklamayınız. Alt üst pijama veya tulum giydiriniz. Kundaklama vücut yapısı kalça çıkığına uygun olan bebeklerde kalça çıkığının ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Bebeğinize hastanede K vitamini ve hepatit B aşısı yapıldı. Bir sonraki aşısı 1 ay sonra.

Doğum anında bebeğin derisi, genellikle gri-beyaz renkli, peynirimsi bir madde (vernix kazeoza) ile örtülüdür. Bu madde yenidoğanın derisini zedelemeden korur, ayrıca ısı kaybını önler.
Normal yenidoğanın derisi pembedir doğumu izleyen birkaç saat içinde deri rengi daha koyudur.
El ayak uçlarında ve ağız çevresinde morarma ilk 48 saat içinde normal bir bulgudur.
Yenidoğan bebeğin göz kapaklarında el, yüz, el ve ayak sırtında hafif şişlik olabilir. Göz kapaklarında ve boynunda gül denilen damar benleri olabilir bunlar genellikle 1 yaşına doğru kaybolur. Kalça ve sırtta kurşuni mavi renkte alanlar görülebilir (mongol lekeleri) 2 yıl içinde kaybolur, hastalık belirtisi değildir. Deri alacalı görünümde (mermer görünümlü deri-cutis marmoratus) olabilir. Çevre ısısının değişimine bağlıdır bebek üşütülmemelidir, normaldir. Yüz ve gövde de toplu iğne başı görünümünde içi su dolu kızarıklıklar olabilir . Ter kanallarının tıkanması sonucudur, hastalık olarak düşünülmez, ılık tülbentle günde 3-4 kez siliniz.
Deride belirgin morarma, solukluk, sarılık, kan toplanması önemlidir. Doktora gidilmesini gerektiren hastalık bulgularıdır.
ggaa1-3.jpg
Yeni doğan bebeğin başı: bebeklerde baş vücuda göre daha gelişmiştir. Beynin diğer organlara göre daha hızlı gelişimine bağlıdır. İlk doğumlarda daha sık olmak üzere baş doğun kanalından geçerken uzun bir şekil alabilir kemikler birbiri üzerine biner normaldir. Baş kemikleri arasında 6 tane boşluk vardır.
Bunlar beynin büyürken sıkışmaması içindir.
Doğum zor olmuşsa saçlı deri altında sıvı toplanması görülebilir (caput sukcadeneum) tedavi gerektirmez kendiliğinden emilir.
Bebekler ilk idrarını doğumda, doğumdan sonra veya ilk 24 saat içinde yaparlar. Kakalarını da genellikle 24 saat içinde yaparlar. Eğer 48 saat içinde hala yapmamışsa çocuk doktorunuzu arayınız.
Yenidoğan bebek kendi vücut ısısını iyi koruyamaz. Onun için ilk saatlerden itibaren iyi giydirilmelidir.

Normal yeni doğan bir bebekte doğumu izleyen ilk saatlerde, fizyolojik değişimler oluşur.Bunlar üç dönemde değerlendirilebilen fizyolojik değişimlerdir:

1.Dönem (doğumu izleyen 30 dakika) : yenidoğan aktif gözleri açık ve kas tonusu artmış durumdadır. Bağırsak sesleri alınmaz. Genellikle vücut ısısında değişme olur.

2.dönem (30 dakika-2 saat arası): Motor aktivite azalarak yenidoğan uykuya dalar.Onun için bebek ilk 30 dakikada uyanıkken memeye tutulmalıdır.

3.Dönem (2. saatten sonraki dönem) : yenidoğanda yeni bir canlanma dönemidir. Kalp atım sayısı ve motor aktivite artar. İstirahat döneminde zaman zaman düzensiz solunum saptanır. Ağızda mukus vardır. Kaka yapabilir.

İlk değerlendirmede önemli bir hastalık bulunmayan ve yakın izlem gerektirmeyen yenidoğan bebeklerin ayrıntılı fizik muayenesi bebek odasında, doğumdan 4-24 saat sonra yapılır.

Mutlaka her yeni doğan bebek, tecrübeli bir çocuk hekimi tarafından muayene edilmelidir.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
2.GÜN

Bebeğiniz dünyaya geldi ve evinize döndünüz. Bugün ikinci gün. Büyük olasılıkla ilk günlerde yakın bir akrabanız ya da arkadaşınız size yardımcı olacaktır.Fakat kendinizi iyi hissetmeye başlamanızla beraber artık bebeğinizle baş başa ve ona siz bakacaksınız.

ggaa2-1.jpg
Her ne kadar hamileliğinizde bebek bakımı ile ilgili bol bol okumuş olsanız da ilk kez anne olduysanız bu ilk günleri biraz telaşlı ve gergin geçirmeniz son derece normaldir. Bebeğiniz yeterince iyi emse de sütünüzün yetmediği endişesine kapılabilirsiniz. Bugün bebeğinizi her ağlayışında emzirmeye devam ediniz. Günde 10-12 kez emzirmeniz doğaldır. Bebeğiniz kakasını ve çişini yapmış olmalıdır, yapmadıysa çocuk doktorunuzu arayınız. Sıcak bir odada ılık suya batırılmış tülbentle bütün vücudunu siliniz.

ggaa2-2.jpg
Bebeklerin oda ısısı 23-25 derece olmalı, bebek prematüre ise oda sıcaklığı 27 derece olmalıdır. Bebeğinizin altını iki saatte bir kontrol ediniz çişli ve kakalı ise kontrol ediniz.



Şu ana kadar çocuğunuzu bir çocuk doktoru muayyene etmemişse mutlak bir çocuk doktoruna muayyene ettiriniz.
Bu gün bir kez daha bebeğinizin göbeğini Batticon solüsyon ile siliniz ve kuru gazlı bez koyunuz. Anneler bu gün bol sıvı almalıdırlar. Mümkün olduğunca panik yapmayın stress almamaya çalışın. Unutmayınız bu günler hayatınızın en güzel günleridir.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
3.VE 7.GÜNLER

Aynı şekilde emzirmeye devam ediniz. Bu günlerde bebeğinizin gözlerinde ve yüzünde hafif sararma olabilir.her 100 bebeğin 50-60’ında yenidoğan sarılığının görülmesi normaldir.
Eğer bebeğinizdeki sarılığın göğüs ve karın kısmında olduğunu görüyorsanız doktorunuza haber veriniz.
Bebeğinizin memeleri şiş olabilir. Ovalamayınız. Anneden geçen hormonlara bağlıdır. 15-20 gün sonra normale döner.
Bebeğiniz, dünya güzeli kızlardansa, yine anneden geçen hormonlara bağlı vajinal akıntısı hatta vajinal kanaması olabilir.Üzülmeyiniz. Normaldir.
Bebeğin ağzında diş olabilir, bu dişlerin bağlantısı zayıftır akciğerlerine kaçmasın diye çekilmesi uygundur.
Bebeğin damağında küçük beyaz inci gibi kistler görülebilir( ebstin incileri), doğumdan birkaç hafta sonra kaybolur.
Yenidoğanda tükürük salgılaması yoktur dil oransal olarak büyük gözükür.
ggaa3-1.jpg
Bu günlerde bebeğinizin gövdesinde, sırtında, yüzünde, kol ve bacaklarında, 2-3 cm çapında, içinde 1-4 mm’ lik su veya irin toplanmış olan deri lezyonları görülebilir (eritema toksikum). Her bir lezyon 4-5 günde iyileşir, doğumdan 10. güne kadar yeni lezyon çıkabilir, 2 hafta civarında tüm lezyonlar geriler.
Süt verirken sigara içmeyiniz ve bebeğinizin yanında sigara içirtmeyiniz.

ggaa3-2.jpg
İlk bir hafta içinde bebeğinizde kilo kaybı olur, doğaldır. Ancak %10’un üzerindeki kilo kayıpları normalin dışındadır. Çocuk doktorunuzun değerlendirmesi gerekir.
Bebeğinizin ilk ayında dışkılama günde 6-8 kereyi bulabilir. Anne sütüyle beslenen bebeklerin dışkıları cıvık olur. Dışkı ilk günler yeşilimsi, daha sonra altın sarısı renk alıyor. Mama ile beslenen bebeklerin dışkıları ise daha kıvamlı olduğu gibi sıklığı daha az olur. Bu bebeklerde kabızlık da olabilir. Bebeğin en az 6-8 kez idrar yapması gerekir. Günde 6 kez idrar yaparsa, beslenme yeterli demektir.

Erkek yenidoğanların sünnet derisi yapışıktır. İlk günlerde bunu açmaya çalışmayınız. İdrar yolu açıklığının penisin tam ucunda olması gerekir, altında veya üstünde olursa doktorunuza haber veriniz.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
8. VE 30.GÜNLER



Emzirmeye devam.
7. günden sonra , 15. güne kadar bebeğinizin topuğundan fenilketonüri taraması için kan aldırınız. Doktorunuz gerekli görürse tiroid hormonları için kan tetkiki de isteyebilir.
Bebeğinizin sarılığına bu günlerde de dikkat ediniz. Eğer yüz ve göğüs kısımlarındaki sarılığı azalacağına artıyorsa, bacak derisi sarı görünüyorsa hemen çocuk doktorunuza başvurunuz. Eğer sarılığı 3 haftadan fazla uzarsa, bu bebeklerde rutin idrar tahlili, tiroid hormonu araştırması gerekebilir. Çocuk doktorunuz size bu konuda yol gösterir.
Doktorunuz bebeğiniz 15 günlük olunca D vitamini başlayabilir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde genellikle ilk 6 ayda anne sütündeki D vitamini yeterlidir. Onun için ilk aylarda ben D vitamini eklemiyorum. Ancak, aylık muayenelerde raşitizm ile ilgili bulgu görürsem ekliyorum. Raşitizm için tıklayınız…
Bebeğiniz ilk 1 ayda neler yapar;

  • ggaa8-30-1.jpg
    Bebeğiniz ilk 1 ayda henüz başını tutamaz, avuç içlerine parmağınızı koyarsanız yakalar, elleri genellikle yumruk şeklinde sıkılıdır.
  • Kol ve bacaklarını uzattığınızda el parmaklarını açar.
  • Sırtüstü konumda başını yana çevirebilir. Dizleri birbirinden ayrık, ayak tabanları birbirine dönük şekilde yatar. Kol ve bacaklarını hareket ettirir.

  • Yüzüstü dururken başını hafifçe kaldırabilir olduğu yerde emekleme hareketleri yapabilir . ancak yinede bebeğinizi yüz üstü yatırmayınız. Bebeğinizin battaniyesini yüzüne örtmeyiniz. Battaniye memeler hizasından yukarıda olmamalıdır.
  • Bu günlerde sese tepki gösterebilir bilhassa annesinin sesine göz kırpma, hareket ve sıçrama ile cevap verir.

  • ggaa8-30-2.jpg
    Annenin ve babanın yüzüne bakabilir. Bebeğiniz gözleri 25 cm’ ye kadar odaklanabilir. Ötesini flu olarak görür. Başının 20 cm üstünde yarım daire şeklinde hareket ettirilen bir nesneyi gözleriyle takip eder. Siyah beyaz geometrik desenler onun ilgisini çeker. Işık kaynağını farkeder ve başını ışığa çevirebilir. Sarı ve kırmızıyı görebilirken mavi ve yeşili birbirinden ayırt edemez.

  • Dünyayı tanımak için görme duyusundan çok dokunma duyusunu kullanır.
  • Doyurulduğunda uyur, aç kaldığında ağlar. Bu ayda anne memesi emerek, parmak emerek veya emzikle rahatlar ve uyur.
  • Yanağına ve ağzının kenarına bir şey değdiğinde başını o o tarafa çevirip, ağzını açar ve meme arar.
  • Ayakta tutulup yere bastırılırsa yürüme hareketi yapar.
  • Başını dik tutamaz.
  • Yüzükoyun yatarken başını bir miktar yukarıya kaldırabilir.
  • Ağlama dışında da bazı sesler çıkarabilir.

 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
2.AY

Bebeğiniz 30 günü doldurduktan sonra çocuk doktorunuz tarafından muayene edilmelidir. Bu muayenede; bebeğinizin boyu, ağırlığı, baş çevresi ölçümleri yapılır. Ortalama olarak ağırlığı 800 gr, boyu 3cm, baş çevresi 1.7 cm artmış olmalıdır.
Doktorunuz bebeğinizin kalp muayenesini tekrar yapar ve bir üfürüm duyulup duyulmadığını tesbit eder. Kalça çıkıklığı muayenesi bu ayda ve sonraki aylarda çok önemlidir.
Bu muayene esnasında bebeğinize ikinci hepatit B aşısı yapılır.
Bebeğiniz neler yapar ;

  • ggaa2a-1.jpg
    Bebeğiniz artık başını 90 derece dik tutabilir.
  • Elleri yumruk şeklinde değildir.
  • Konuşulunca veya ilgilenilince gülümser. Etrafı ilgiyle seyretmeye başlar.
  • Kulak seviyesinde ses uyarımı verildiğinde Sesin geldiği yöne başını çevirip bakabilir. Ani ve yüksek seslere tepki vermeye başlar.
  • Başının üzerinde sallanan bir nesneyi gözleriyle takip edebilir.
  • Bebeğinizin beynindeki görmeyi ve elleri kontrol eden bölümler arasındaki bağlantı henüz çok zayıftır. Ancak yakalama refleksleri sayesinde avuçlarına yerleştirilen cisimleri kavrarlar.

  • Acıkınca veya herhangi bir rahatsızlığında ağlar, Ağlama farklılaşmıştır
  • Bu ayda zamanın çoğunu uyuyarak geçirir.
  • ggaa2a-2.jpg
    Yüz üstü yatırıldığında başını 45derece kaldırabilir.
  • Ağlama dışında da sesler çıkarmaya başlar.
    Gülücükler verebilir.
  • Bir şeye doğru uzanma hareketi yapabilir.
  • Bir tarafa doğru yuvarlanabilir.
  • Elini ağzına götürmeye başlar.
Not: Her bebeğin gelişimi kendine özeldir. Çocuğunuzun yukarıdaki sayılanların hepsini yapması gerekmez. Yukarıda bahsedilen beceriler çocuğunuz hakkında size genel bilgi verme amaçlıdır. Bu süreçteki ufak tefek sapmalar ve gecikmeler sizi tedirgin etmemelidir. Ancak çoğunluğunu yapamıyorsa çocuk doktorunuza danışınız.
Şunları yapınız:

  • Anne sütünü emzirmeye devam ediniz.
  • Kendiniz süt ve süt ürünlerini bolca tüketiniz, sütünüzün artmasına yardımcı olur.
  • Bebeğinizi sevin, evdeki gürültü düzeyini aza indirin.
  • Oynadığı objeler ve oyuncaklar renkli ve parlak seçilmelidir.
  • Odası parlak resim ve aynalarla süslenebilir.
  • Ev dışında sesli uyaranlar verilmesi önemlidir.
  • Araçla gezinti yapabilirsiniz.
  • Çok parlak ışıklardan kaçının.
  • Bebeğiniz karnı tok olduğu halde yatırdığınızda ağlıyorsa, hemen kucağınıza almadan önce, yatma pozisyonunu değiştirin, sağdan sola çevirin. Başını okşayıp, yumuşak sakin bir sesle sevdiğinizi belli edin.
  • Bebeğinizle ilişki kurmaya çalışın, ne dediğinizi anlamasa da sesinizdeki yumuşaklığı hissedecektir.
  • Beslenmelerde mutlaka gazını çıkarın.
  • Bebeğinize masaj yapın, günde 10-15 dakika yumuşak hareketlerle yapacağınız masaj onu rahatlatacak ve gelişimine katkı sağlayacaktır.
  • Bebeğinizi değişik pozisyonlarda yatırın, üstüne ağır kalın şeyler örtmeyin. Yanında olduğunuzda karnının üstüne yatırın, karın üstü yatma onun baş kontrolünü kazanmasına yardım eder.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
3.AY

Doktorunuz aylık kontrollerde, mutlaka bebeğinizin boyunu, kilosunu ve baş çevresini ölçer ve değerlendirir. Sistemik muayenesini yapar. Bu muayene esnasında bebeğinize 5’li karma (difteri+ tetanoz+boğmaca+çocuk felci+menenjit) ve BCG aşılarını yapar.
3.ayın sonunda bebeğiniz şunları yapar:
ggaa8-30-1.jpg
Yüz üstü ve sırt üstü yatarken bacaklarını büküp açabilir.
Ellerini açıp çırpar.Elini ağzına götürür.
Eline oyuncak verilirse kısa bir süre tutar.
Ellerini birbirine kavuşturabilir.
Nesneleri elleriyle ağzına götürür.
Oyuncakları kaldırıp sallayabilir.
İnsan yüzlerini takip eder. Belli bir mesafeden tanıdık objeleri ve insan yüzlerini fark eder.
Eşyayı hemen görür ve iyi takip eder, eşyalara uzanır ancak yakalayamaz. Etrafında hareket eden nesneleri hem yatay hem de dikey pozisyonda rahatlıkla izler. Emzirme veya beslenme anında dikkatle gözlerinize bakar.
Sırt üstü yatarken ellerini hareket ettirerek seyreder.
El ve göz koordinasyon gelişimi başlar.

ggaa3a-2.jpg
Tanıdık seslere gülümser.
"Agu" benzeri sesler çıkarır.
Bazı sesleri takip eder.
Başını sesin geldiği yöne doğru çevirir.
Gülümsemeye başlar.
Diğer insanlarla oynamaktan hoşlanır.
Oyuna ara verildiğinde ağlamaya başlar.

Yüzüstü pozisyonda kollarına dayanarak baş ve kollarını kaldırabilir.
Oturtulursa başını bir süre tutar ve sonra baş sallanmaya başlar.
Ayağına dokunulursa ayağını çeker.
Müzikten hoşlanır.
Anne, babaya uzanır.
Tek bacağıyla veya her ikisi ile kuvvetli tekmeler.
Bir tarafa doğru yuvarlanabilir.

Yüksek sesle güler.
Mutluluktan çığlıklar atabilir.
Korku ve yakalama refleksleri bu ayda kaybolur.
Bu ayda bebeğinizde tükürük bezleri çalışmaya başlar. Bebekler tükürüklerini yutamazlar. Ağızlarından salya akmaya başlar. Aileler bunu diş çıkarmaya yorumlarlar. Ağızdan salya akmasının diş çıkarma ile ilgisi yoktur.
Not: Her bebeğin gelişimi kendine özeldir. Çocuğunuzun yukarıdaki sayılanların hepsini yapması gerekmez. Yukarıda bahsedilen beceriler çocuğunuz hakkında size genel bilgi verme amaçlıdır.Bu süreçteki ufak tefek sapmalar ve gecikmeler sizi tedirgin etmemelidir.Ancak çoğunluğunu yapamıyorsa çocuk doktorunuza danışınız.
Şunları yapınız;
Yatmadan önce emme zamanını veya mama miktarını biraz artırırsanız daha seyrek uyanabilir.
Bebeğiniz kaka yaptığında silmek yerine onu ılık suda ama sabunsuz yıkamak bebeği rahatlatır.
Bebeğinizi havaya fırlatmaktan kaçının. Bunun ona çok ciddi zararları olabilir.
İlgisini çekecek oyuncaklar bulun. Sesli çoraplar gibi
Bebeğinizle bol bol konuşun, kucağınıza alıp, çeşitli çıngıraklar, oyuncaklar gösterin sallayın. Oyuncakları yukarı aşağı hareket ettirerek 180 derece izleyip izlemediğine dikkat edin.
Bazı bebeklerde sarılık 2 ay kadar sürebilir. eğer 60. günden sonra vücut sarılığı devam ediyorsa mutlaka doktorunuza ileri tetkik için danışın.
3. ayın sonunda, aşağıda belirtilen uyarı işaretlerinden birkaçını gözlerseniz çocuk hekiminize başvurunuz:
Çocuğun yüksek seslere tepkisiz olması
2-3 aylıkken hareketli objeleri kavrayıp tutamaması ve insanlara tebessüm edememesi
3-4 aylıkken oyuncaklara uzanıp alamaması
4 aylıkken objeleri ağzına götürememesi
4 aylıkken bacaklarıyla ve ayaklarıyla itme hareketini yapamaması
Gözlerini her yöne hareket ettirememesi
Yeni yüzlere dikkat etmemesi
Bebek sırt üstü yatarken, her iki kolunu eşit şekilde hareket ettiremiyorsa veya sürekli tek kolu veya bacağını hareket ettiriyorsa
Çocuğunuz ağlamanın yanında ‘agu’ ‘gaga’ gibi sesler çıkaramıyorsa
Sesinize tepki vermiyorsa (gülümsememesi)
Çocuğunuzun elleri genelde açıksa
Çocuğu kaldırdığınızda başını bir süre dik tutamıyorsa
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
4.AY

Doktorunuz bu aydaki rutin muayenesinde bebeğinizin gelişimini değerlendirir (boy, kilo,baş çevresi).
Sistemik muayenesini yapar(kalça çıkığı, kalbin değerlendirilmesi, karaciğer ve dalak büyüklüğünün değerlendirilmesi, kansızlık ve kemik gelişiminin değerlendirilmesi vb.)
Doktorunuz eğer karma aşılarını 1 ‘er aylık aralarla yapıyorsa, 2. beşli karma aşısını bu kontrolde yapar.
Bebeğiniz şunları yapar;

  • ggaa4a-1.jpg
    Günde 20 gram olmak üzere yavaş kilo almaya başlar.
  • Yüz üstü yattığında başını 90 derece kaldırabilir.
  • Yüzü koyun yatarken, başını ve göğsünü yukarı kaldırır.
  • Bu ayda destekle oturmaya başlar.
  • Eşyayı almak için iki kolunu birden kullanır.
  • İlginç eşyalara dokunmayı sever.
  • Sırt üstü yatırıldığında yana dönebilir.
  • Elleriyle objelere uzanabilir
  • Çıngırak türü oyuncaklarla oynar,iki eliyle kavrayabilir.
  • Yakın görüşü oldukça ilerlemiştir.
  • El ve göz koordinasyonu gelişmeye başlar.
  • N K P G B seslerini çıkarabilir.
  • Yüksek sesle güler.
  • ggaa4a-2.jpg
    Biberonu gördüğünde besleneceğini anlar.
  • Hafızası gelişmeye başlar.
  • Övülmeye ilgi gösterir.
  • Etrafı seyretmekten zevk alır.
  • Agu-agu seslerini çıkarır.
  • Anneyi iyice tanımaya başlamıştır, annesinin sesine döner. Sizin sesinizi duyduğunda coşku gösterebilir.
    Yuvarlanabilir.
  • Yüksek sesle gülebilir.
  • Ellerinde tutup oturttuğunuzda başını ve sırtını dik tutabilir.
  • Elinden oyuncağını aldığınızda itiraz edebilir.
  • Eline verdiğiniz şeyi ağzına götürebilir.
Not: Her bebeğin gelişimi kendine özeldir. Çocuğunuzun yukarıdaki sayılanların hepsini yapması gerekmez.
Yukarıda bahsedilen beceriler çocuğunuz hakkında size genel bilgi verme amaçlıdır.Bu süreçteki ufak tefek sapmalar ve gecikmeler sizi tedirgin etmemelidir.Ancak çoğunluğunu yapamıyorsa çocuk doktorunuza danışınız.
Şunları yapınız;

  • Çıngıraklı ve parlak renkli oyuncaklar alın. Bebeğinizle oynarken sakin ve rahat olun, bebekler annenin her halini hissederler.Bebeği ayna karşısında oturtabilirsiniz. Bebeğin çıkardığı sesleri tekrarlayın.Bebeğinizi hafifce yuvarlayın.Çok keyif alır.
  • Bebeğiniz mutsuz görünüyorsa emzirmenin yanında, onunla oyunlar oynayın, ninni söyleyin.
  • Çok erken katı gıdalara, ek besinlere başlamayın.
  • Bu aylarda müzik çalan oyuncaklardan çok hoşlanırlar.
  • Kollarını ve bacaklarını sıvazlayarak rahatlatıcı masajlar yapın.
  • Yerde döndürmece oynayın.
  • Onunla oynarken mutlu ve rahat olun, bebeğiniz bunu hissedecektir.
  • Hafif mırıltılı ninniler, bebekleri çok mutlu eder.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
5.AY

Çocuk doktorunuz rutin kontrollerini yapar. Üçüncü 5’li karma aşılarını yapar.
Bebeğiniz şunları yapar :

  • 5. ayda bebeğiniz, sırt üstü yatarken yüzükoyun dönebilir. Yüksek divanda yalnız bırakmaya gelmez. Arkanızı döndüğünüzde yerde bulabilirsiniz. Aman dikkat!
  • Bebeğiniz bu ayda sizi tanımaya başlar ve sizi görünce güler, sesinizi ayırt eder, size kendini duyurmaya çalışabilir.
  • ggaa5a-1.jpg
    Bir nesneye doğru uzanabilir.
  • Kendi kendine gülümser.
  • Yattığı yerde kollarını ve bacaklarını ritmik olarak hareket ettirir.
  • Bu ayda bebeğinizin alt kesici dişlerinden biri çıkabilir. Çıkmazsa da üzülmeyiniz genetik yapıya bağlı olarak bazı bebekler ilk dişlerini 14. ayda bile çıkarabilirler.
  • Yüzükoyun yatarken kollarından destek alarak göğsünü tamamen yerden kaldırabilir.
  • Desteksiz oturabilse de öne doğru eğilir.
  • Eline uzatılan bir şeyi alır.
  • Bir elinden öbür eline bir şey geçirebilir.
  • Gündüz uykuları azalır.
Not: Her bebeğin gelişimi kendine özeldir. Çocuğunuzun yukarıdaki sayılanların hepsini yapması gerekmez. Yukarıda bahsedilen beceriler çocuğunuz hakkında size genel bilgi verme amaçlıdır.Bu süreçteki ufak tefek sapmalar ve gecikmeler sizi tedirgin etmemelidir.Ancak çoğunluğunu yapamıyorsa çocuk doktorunuza danışınız.
Şunları yapınız;

  • Diş çıkarma esnasında aşırı huzursuzluk , yüksek ateş, diş çıkarma bölgesinde kanama olursa diş eti jellerinden kullanabilirsiniz. Ağrı kesici şuruplardan verebilirsiniz.
  • Kakayı silmek yerine ılık suyla yıkayabilirsiniz
  • Havaya fırlatmaktan kaçınınız. Bir kez düşürürseniz, size ömür boyu vicdan azabı çektirebilir.
  • Çocuğunuz eline verdiğiniz herşeyi ağzına sokacaktır. Dikkatli olun. Eline vereceğiniz şeylerin, ağzına sığmayacak kadar büyük, keskin sivri kenarları olmayan şeyler olmasına dikkat edin.
    Bebeğinizle bol bol konuşun, kucağınıza alıp, çeşitli çıngıraklar, oyuncaklar gösterin sallayın.
  • Fiziksel hareketler yaptırın, ellerini ayaklarını ritmik olarak hareket ettirip, dizlerini dirseklerine doğru itip çekebilirsiniz.
    Yere serebileceğiniz bir battaniye üzerinde serbestçe oynayabilmesine fırsat verin.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
6.AY

İlk 6 ay için yapılan rutin kontrolleri çocuk doktorunuz bu ay içinde yapar.
Bu aylarda kansızlık başlayabilir. Doktorunuz gerek görürse demir ilacına başlar.
Bebeğiniz şunları yapar ;

  • ggaa6a-1.jpg
    Destekle oturmaya başlar.
  • Ellerini kullanmaya başlar.
  • Güçlü olarak ağlayabilir.
  • Sırtüstü yatarken başını yastıktan kaldırabilir.
  • Ayaklarını elleriyle tutabilir.
  • Sırtını dayadığında rahatlıkla ve uzun süre oturabilir.
  • Çevreye ilgisi gelişir. Gürültüyü, ışığı dikkatle izler.
  • Kucağa alınmak için iki koluyla birlikte size uzanır.
  • Ellerinde tutuğunuzda kendini kaldırmaya çalışır.
  • Çok güçlü tekmeler atar.
  • Bu ayda rahatlıkla yüzükoyun ve sırtüstü döner.
  • Yüzüstü yatarken ellerinin üstünde başını ve göğsünü yukarı kaldırır.
  • Birisine veya bir eşyaya tutunabilir.
  • Dik tuttuğunuzda ayakları üstüne ağırlık verse de dizleri bükülür, gevşek basar.
  • Elindeki oyuncakları yere atmayı ve çıkan sesi duymayı sever.
  • Ulaşamayacağı bir yerdeki oyuncağı almak için yuvarlanma veya sürünme hareketleri yapabilir.
  • Bir elinden diğer eline oyuncakları rahatlıkla geçirir.
  • Çevresindeki insanları ilgi ile izler.
  • Sizi daha iyi tanır. Anneyi görünce gülücükler atabilir. Yalnızca anneyi değil, diğer aile bireylerini tanımaya, seslerini ayırt edebilmeye başlamıştır.
  • Artık göz koordinasyonu sağlanmıştır. Daha önceki aylarda görülen şaşılığın artık bu ayda görünmemesi gerekir.
  • Uyumlu, şarkıya benzer tonda sesler çıkarmaya başlar.
  • Anlamını bilmese de bu ayda ba-ba, ma-ma gibi kelimeleri söylemeye başlayabilir.
  • ggaa6a-2.jpg
    Herşeyi ağzına götürebilir.
  • İkinci alt kesici dişi çıkabilir.
  • Biberonunu tutabilir.
  • Oyuncaklarını hızlı hızlı sallar.
  • Bu ay içinde yüz üstü yatarken oturma pozisyonuna geçmeye başlayabilir.
  • Parmaklarını kullanarak küçük nesneleri alabilir.
  • Bisküviyi kendi kendine yiyebilir.
Not: Her bebeğin gelişimi kendine özeldir. Çocuğunuzun yukarıdaki sayılanların hepsini yapması gerekmez. Yukarıda bahsedilen beceriler çocuğunuz hakkında size genel bilgi verme amaçlıdır.Bu süreçteki ufak tefek sapmalar ve gecikmeler sizi tedirgin etmemelidir.Ancak çoğunluğunu yapamıyorsa çocuk doktorunuza danışınız.
Şunları yapınız;

  • Bebeğinizi oturturken yalnız bırakmayın
  • Arkasını yastıkla destekleyerek dik oturmasına yardım ediniz.
  • Basit oyuncaklar alın, bu aydaki çocuklar çıngıraklı ve renkli oyuncaklardan çok hoşlanırlar.
  • Bebeğinizle sık sık konuşun. Basit kelimeleri yüzlerce kere söyleyin, bebekler sık duydukları kelimeler gelince gülümserler.
6. ayın sonunda şunları yapamıyorsa doktorunuza görününüz:

  • Ellerini birbirleriyle çırparak oyun oynadığını görmüyorsanız,
  • Başını sesin geldiği yöne başını çevirip sesi aramıyorsa,
  • Sırt üstü yatarken yüz üstüne dönemiyorsa, (ya da tersi)
  • Koltuk altından ve kollardan desteklenirse bacaklarına ağırlık verip kendi yükünü taşıyamıyorsa,
  • Küçük cisimleri göremiyorsa,
  • Bunlarla ilgili sorun varsa çocuk doktorunuzu bilgilendirin. Bazı problemler erken fark edilebilirse, kolaylıkla kontrol altına alınıp başarıyla tedavisi yapılabilir.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
7.AY

Çocuk doktorunuz bu ay rutin kontrollerin yanında üçüncü hepatit B aşısını yapar.
Bebeğiniz şunları yapar;

  • ggaa7a-1.jpg
    Başını rahatça tutar.
  • Eşyalara uzanır yakalar ve ağzına götürür.
  • Ayakta tutulunca basmaya çalışır.
  • Aile fertlerini ve yabancıları ayırmaya başlar.
  • Yüksek sesle güler elleriyle ve elbisesiyle oynar.
  • İki elini birleştirebilir. El çırpıp alkış yapabilir. El sallayabilir.
  • Sizin sesinizi iyi tanır, başka bir odadan seslendiğinizde size cevap verir, keyifli çığlıklar artar.
  • Tutunarak ayağa kalkabilir.
  • Yatarken ayağını ağzına götürebilir.
  • Eşyayı bir elinden diğerine geçirebilir.
  • ggaa7a-2.jpg
    Emeklemeye başlar. Gövdesini öne doğru eğerek yardımsız oturabilir
  • Oyuncağının elinden alınmasına kızar.
  • Oyuncaklarını yere atabilir. Oyuncaklarını sallar veya tekrar tekrar yere vurur.
  • Parmaklarını kullanarak küçük bir nesneyi yakalayıp inceleyebilir.
  • Mama, baba, anne kelimelerini tekrarlayabilir.
Not: Her bebeğin gelişimi kendine özeldir. Çocuğunuzun yukarıdaki sayılanların hepsini yapması gerekmez. Yukarıda bahsedilen beceriler çocuğunuz hakkında size genel bilgi verme amaçlıdır.Bu süreçteki ufak tefek sapmalar ve gecikmeler sizi tedirgin etmemelidir.Ancak çoğunluğunu yapamıyorsa çocuk doktorunuza danışınız.
Şunları yapınız;

  • Bu ayda ek besinleri çeşitlendiriniz.
  • Ek besinleri oturur pozisyonda veriniz.
  • Her zaman bir gözünüz bebeğinizin üstünde olsun. Kendisi oynasın ama sık aralarla kontrol edin.
  • Rahat emekleyebileceği güvenli alanlar oluşturun.
  • Yemeklerden sonra dişlerini ıslak bir tülbentle silin ve bir miktar su içirin.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
8.AY

Bebeğiniz neler yapar :

  • Yabancıları yadırgamaya başlar.
  • El çırpma oyununu anlar yapar.
  • Baş-baş yapabilir. İki elini ayrı ayrı kullanabilir.
  • Ayak üstü bastırılınca zıplama hareketleri yapar.
  • Aynaya bakmaktan hoşlanır. Azarlanınca veya sevilince tepki verir.
  • Öğretilirse bardaktan su içebilir ve katı besinleri çiğnemeye başlar.
  • İstediği yapılmazsa ağlar.
  • ggaa8a-1.jpg
    Ba-ba, de-de-de, gibi sesli tekrarlar yaparlar. Babanın, dedenin gönlünü alırlar. Sesli konuşma bebeğinizin ses tellerini ve kaslarını geliştirmesini ve böylece konuşmaya hazırlanmasını sağlar.
  • Kendi ismini bilebilir, Adını söylediğinizde dönüp size bakar. anne nerede diye sorulduğunda sizi arayabilir. Desteksiz olarak oturabilir. Sıralamaya başlayabilir. İki elinizle arkasından tutuğunuzda adım atabilir. Kısa bir süre için ayakta durabilir.
    Çevreye insanlara karşı çok daha ilgilidir.Yere düşen bir oyuncağı takip eder ve alabilir.
  • Hayır kelimesini anlamaya başlar. Beslenirken biberonunu kendisi tutar. Yeni oyuncaklarını dikkatle izlemeye başlar.
  • Sesin geldiği yönü ayırt eder.
  • Oyuncaklarını sallar veya yere vurur.
  • Bebekler farklı şekillerde emekleyebilir. Ancak 7. ve 12. aylar arasında bebeler bir yerden diğer yere gitmenin kendince bir yolunu bulurlar. Döne döne istediği bir şeye ulaşabilir.
  • ggaa8a-2.jpg
    Mutfak halısına oturttuğunuz bebeğinizi biraz sonra göremeyebilirsiniz. Araştırırsınız, birde bakarsınız ki yan odada bir şeylerle mutlu mutlu oynuyordur.
  • Emekleyen bir bebeği durdurmanın yolu yoktur ve neredeyse korkusuzdurlar.
Not: Her bebeğin gelişimi kendine özeldir. Çocuğunuzun yukarıdaki sayılanların hepsini yapması gerekmez. Yukarıda bahsedilen beceriler çocuğunuz hakkında size genel bilgi verme amaçlıdır. Bu süreçteki ufak tefek sapmalar ve gecikmeler sizi tedirgin etmemelidir. Ancak çoğunluğunu yapamıyorsa çocuk doktorunuza danışınız.
Şunları yapınız;

  • Ek besinlerini artırın ve kaşık mamalarını daha katı vermeye başlayın.
  • Onunla el çırpma oyunları oynayınız.
  • Top yuvarlama oyunları çocukların çok hoşuna gider Onlarla topla oynayın.
  • Kendi organlarını adları ile öğretin. “burun burun, kulak kulak” oyunlarını çok severler.
  • Çocuğunuza ev içinde emekleyebileceği rahat alanlar oluşturun, Ev eşyalarını kaldırınız.Biliyorum, sizin için sehbalar ve biblolar evinizin süsü ve onlarsız yapamazsınız. Ancak şimdi onlardan daha değerli bir varlık var. Sehpaları ve bibloları boşverin. Çocuğunuz için buna değer. Şayet çocuğunuz zarar görürse acıyı en çok siz çekersiniz. Çünkü siz annesiniz.
  • Bebeğinizle bol bol konuşun, sevdiğinizi belli edin.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
9.AY


  • Kilo alması yavaşlar. (ortalama günde 15 gram)
  • Tuvalet alışkanlıkları düzene girer.
  • Kendini düşmeden korumak için paraşüt refleksi gösterir.
  • Emeklemeye başlar.
  • Uzun süre oturur halde kalabilir.
  • Baskın elini daha sık kullanır.
  • Birinci ve ikinci parmakla kavrama yapabilir.
  • Derinlik algılaması gelişir.
  • Objeler saklansa bile onların var olduğunu kavrar.
  • Basit önerilere uymaya başlar .
  • ’Hayır‘ kelimesini anlar.
  • Sözcükleri tekrarlar.
  • Yalnız bırakıldığında korkabilir.
Not: Her bebeğin gelişimi kendine özeldir. Çocuğunuzun yukarıdaki sayılanların hepsini yapması gerekmez. Yukarıda bahsedilen beceriler çocuğunuz hakkında size genel bilgi verme amaçlıdır. Bu süreçteki ufak tefek sapmalar ve gecikmeler sizi tedirgin etmemelidir.Ancak çoğunluğunu yapamıyorsa çocuk doktorunuza danışınız.
Şunları yapınız;

  • ggaa9a-1.jpg
    Bebeğinize renkli kitaplar alınız. Karalasın. El becerileri gelişsin.
  • Çeşitli uyarıları sağlamak için halk içine çıkarınız.
  • Hayvanları tanıması için hayvanat bahçesine götürünüz.
  • Top ile oyunlar oynatınız.
  • Çevredeki eşyaların ve insanların isimlerini vurgulayarak öğretiniz.
  • Sıcak-soğuk gibi kavramları öğretiniz.
  • Yürümeyi teşvik edici büyük itmeli oyuncaklarla oynatınız.
  • Çocuğunuzun yemek listesini çeşitlendirin. Pütürlü gıdaları kaşıkla yemeyi öğretiniz.
  • Çocuğunuza ev içinde emekleyebileceği rahat alanlar oluşturun, Ev eşyalarını kaldırınız.Biliyorum, sizin için sehbalar ve biblolar evinizin süsü ve onlarsız yapamazsınız. Ancak şimdi onlardan daha değerli bir varlık var. Sehbaları ve bibloları boşverin. Çocuğunuz için buna değer. Şayet çocuğunuz zarar görürse en çok acıyı siz çekersiniz. Çünkü siz annesiniz.
  • Bebeğinizle bol bol konuşun, sevdiğinizi belli edin,onunla oyunlar oynayın.
Şunları yapamıyorsa doktorunuza danışınız:

  • Çocuğunuz oynarken, arkasından yaklaşınca, sizi fark ederek başını çevirmiyorsa,
  • Desteksiz oturamıyorsa,
  • Emeklemiyorsa,
  • Kendi biberonunu kendisi tutamıyorsa.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
10. VE 11.AYLAR

Bu ayda bebeğinizin kızamık aşısı yapılır. Beslenme ile ilgili sorularınızı rutin muayene esnasında çocuk doktorunuza sorunuz. Beslenme bilgileri için tıklayınız….
Bebeğiniz şunları yapar ;

  • ggaa10a-1.jpg
    Kilo alması yavaşlar.(ortalama günde 15 gram)
  • Tuvalet alışkanlıkları düzene girer.
  • Kendini düşmeden korumak için paraşüt refleksi gösterir.
  • Emeklemeye başlar.
  • Uzun süre oturur halde kalabilir.
  • Dominant eli daha sık kullanır.
  • Birinci ve ikinci parmakla kavrama yapabilir.
  • Yatar durumda oturur duruma geçebilir.
  • Tutunarak ayağa kalkabilir.
  • Emeklemeye başlayınca önce geri geri emekler, bir iki haftadan sonra ileriye doğru emeklemeye başlar.
    oturur durumda sürünerek hareket edebilir
  • Eşyayı parmağıyla gösterir. Küçük cisimleri yakalayabilir, elindekini isteyerek yere atar. Balkondan eşya atma dönemi başlar.
  • Attıklarını almaya çabalar.
    ggaa10a-2.jpg
  • İsmine tepki verir.
  • Kısa emirleri yerine getirebilir.
  • Bisküviyi eliyle tutarak yiyebilir.
  • Ayakta durmaktan keyif alır.
  • Alkış, bebek okşama, baş hareketlerini anlamaya başlar.
Sesleri taklit eder. Bazı sesleri anlayarak söyler (baba, mama).
Gözünüzü dört açmanız gerekir. Çünkü etrafı karıştırmayı öğrenir.
Oturmak ve emeklemek bebeğiniz için sıkıcı olmaya başlar. Yeni hedefi ayakta durmak ve sonra yürümektir. Bebeğiniz ayakta durduktan sonra etrafındaki cisimlere tutunarak sıralayabilir. Koltuğa tutunup ucuna kadar ilerledikten sonra bir sonraki koltuğa nasıl ulaşacağını düşünür. Bebekler gerçek bir sorun çözücüdür. Tek eliyle koltuğa tutunup öteki eliyle de diğer koltuğa ulaşmaya çalışır. Dengesini kaybettiğini hissederse diğer koltuğa emekleyerek ulaşır.

Artık bir yaşına gelmesine az kaldı, yabancılardan çekinme iyice belirginleşir. Tanımadığı birini görünce yüzünü gizler, tanımadığı birinin kucağında ağlamaya başlayabilir. Muayene etmek zorlaşabilir. Bazen muayenenin başından sonuna kadar ağlarlar,bırakınca gülerler! Anne-babası da, bu çocuk daha önce hiç muayene esnasında ağlamazdı bugün ne oldu da ağlıyor derler. Ben de “bugün yıldızımız barışmadı” diyorum. Hep beraber gülüyoruz. Ee! Çocuk bakmak da, çocuk doktoru olmak da kolay değil.

  • Derinlik algılaması gelişir.
  • Nesneler saklansa bile onların var olduğunu kavrar.
  • Basit önerilere uymaya başlar .
  • “Hayır” kelimesini anlar.
  • Sözcükleri tekrarlar .
  • Yalnız bırakıldığında korkabilir.
Not: Her bebeğin gelişimi kendine özeldir. Çocuğunuzun yukarıdaki sayılanların hepsini yapması gerekmez. Yukarıda bahsedilen beceriler çocuğunuz hakkında size genel bilgi verme amaçlıdır.Bu süreçteki ufak tefek sapmalar ve gecikmeler sizi tedirgin etmemelidir.Ancak çoğunluğunu yapamıyorsa çocuk doktorunuza danışınız.
Şunları yapmanız uygundur;

  • Bir önceki ay yaptıklarınızı aynen yapınız.
  • Bebeğinize renkli kitaplar alınız. Karalasın. El becerileri gelişsin.
  • Çeşitli uyarıları sağlamak için halk içine çıkarınız
  • Hayvanları tanıması için hayvanat bahçesine götürünüz.
  • Top ile oyunlar oynatınız.
  • Çevredeki eşyaların ve insanların isimlerini vurgulayarak öğretiniz.
  • Sıcak-soğuk gibi kavramları öğretiniz.
  • Yürümeyi teşvik edici büyük itmeli oyuncaklarla oynatınız.
  • Çocuğunuzun yemek listesini çeşitlendirin.Pütürlü gıdaları kaşıkla yemeyi öğretiniz.
  • Çocuğunuza ev içinde emekleyebileceği rahat alanlar oluşturun, Ev eşyalarını kaldırınız.Biliyorum, sizin için sehbalar ve biblolar evinizin süsü ve onlarsız yapamazsınız. Ancak şimdi onlardan daha değerli bir varlık var. Sehbalara ve biblolara boşverin. Çocuğunuz için buna değer. Şayet çocuğunuz zarar görürse en çok acıyı siz çekersiniz. Çünkü siz annesiniz.
  • Bebeğinizle bol bol konuşun, sevdiğinizi belli edin,onunla oyunlar oynayın.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
12.AY


  • Kilosu, doğum ağırlığının 3 katına çıkmıştır.
  • Boyu, doğum sırasındaki boyuna göre %50 artmıştır.
  • Baş çevresi göğüs çevresiyle eşittir.
  • En az 6-8 dişi vardır.
  • Başının önündeki bıngıldak kapanmak üzeredir.
  • ggaa12a-1.jpg
    Desteksiz veya tek el yardımsız oturur.
  • 2 bloğu üst üste koyarak kule yapmaya çalışır.
  • Verilen resimli bir kitabın sayfalarını çevirebilir.
  • Anne ve babadan ayrı kaldığında ağlar.
  • Oyun sırasında taklitten hoşlanır.
  • Bazı kişilere ve oyuncaklarına özel ilgi gösterir.
  • Beslenme sırasında hareketleriyle karşısındakinin tepkisini test eder.
  • Bazı durumlarda endişeli tutum sergileyebilir.
  • Anne veya babayı diğerlerine tercih eder.
  • Parmağını emer.
  • ggaa12a-2.jpg
    Giyinirken kollarını yardım amacıyla açar.
  • Desteksiz oturur pozisyona geçebilir.
  • İleriye doğru emekler.
  • El ve dizlerinin pozisyonlarını algılar.
  • Oturur pozisyondan yatma veya emekleme pozisyonuna geçebilir.
  • Kendisi tutunarak oturduğun yerden kalkmaya çalışır.
  • Sıralar.
  • Kısa bir an ayakta durabilir.
  • Düşmeden desteksiz birkaç adım atabilir.
  • Konuşmaya artan şekilde dikkat eder.
  • Hızlı hareket edebilen bir objeyi takip edebilir.
  • Birçok kelimeyi telaffuz edebilir. Anne ,baba ve en az 2 kelime daha söyleyebilir.
  • Bazı basit komutlara uyar.
  • Bazı hayvan seslerini taklit eder.
  • Objelerle isimleri arasında ilişki kurabilir.
  • Saklanan objeleri arar.
  • Anne baba haricinde aile içindeki küçük gezintiler yapar.
  • Birtakım sorulara basit cevaplar verebilir.
  • ’Hayır’ kelimesine uyar.
  • Basit jest ve mimikleri anlayabilir.
  • Kelimeleri tekrar etmeye çalışır.
  • Objeleri farklı yollarla keşfetmeye çalışır.
  • gizlenmiş objeleri bulur.
  • Öğretilmiş bir resmi bulabilir.
  • Bazı mimikleri tekrar eder.
  • Bardak,tarak , telefon gibi bazı ev eşyalarını doğru kullanmaya başlar.
Not: Her bebeğin gelişimi kendine özeldir. Çocuğunuzun yukarıdaki sayılanların hepsini yapması gerekmez. Yukarıda bahsedilen beceriler çocuğunuz hakkında size genel bilgi verme amaçlıdır.Bu süreçteki ufak tefek sapmalar ve gecikmeler sizi tedirgin etmemelidir.Ancak çoğunluğunu yapamıyorsa çocuk doktorunuza danışınız.
Şunları yapınız;

  • Çocuğunuza resimli kitaplar verin, bırakın onları karalasın.
  • Çocuğunuzu hayvanat bahçesine gezdirmeye götürün, minik maymunlara bayılır.
  • Çocuğunuzla top oyunları oynayın.Anneler pek maçtan hoşlanmasa da top oyunları çocuğun el ve ayak becerilerini geliştirir.
  • İtmeli oyuncaklarla oynatınız.Bacak ve kol kaslarını güçlendirir.
  • Oyun sırasında sıcak soğuk kavramını öğretiniz.
  • Çevresindeki kişilerin ve eşyaların isimlerini tekrarlayınız. Onun bilgi bankasına kaydolur, zamanı gelince oradan öyle bir çıkarır ki, şaşar kalırsınız.
8-12 aylık dönemde aşağıdaki durumlarda çocuğunuzun hekiminize görünmesi gerekir:

  • Emeklememesi halinde,
  • Emeklerken vücudunun bir tarafa doğru aksaması,
  • Destekli ayakta duramaması,
  • Gözü önünde saklanan objeleri arayıp bulmakta güçlük çekmesi,
  • “Anne” ve ‘baba’ gibi kelimeleri söyleyememesi,
  • Kafa sallamanın ‘HAYIR’ kelimesine geldiği gibi bazı vücut kelimelerini anlayamaması,
  • Bir şeyin arkasında saklandığınızda ve ortaya çıktığınızda sizi beklemiyor, ilgisiz davranıyorsa (cee-cee oyunu oynayamıyorsa,
  • Tutunup ayağa kalkamıyorsa,
  • En az bir kelime söyleyemiyorsa,
  • Evdeki eşyalara tutunarak yürüyemiyorsa,
  • Başını sesin geldiği yöne çeviremiyorsa.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
13 - 14 VE 15.AYLAR


Doğum gününüz kutlu olsun. Allah size nice mutlu günlerini de göstersin. Bu ayda suçiçeği aşısı yapılır. Çocuk doktorunuz 1 yaşa göre gelişimini değerlendirir.
Bebeğiniz şunları yapar ;
Kendi kendine veya eşyalara tutunarak yürüyebilir. Uzun süre devrilmeden oturabilir. Her iki elini veya tek elini tuttuğunuzda güzelce yürüyebilir. Oturduğu yerde dönebilir.
Tutunarak ayağa kalkabilir.
Emekleyerek merdiven çıkabilir. (dikkatli olun, geri doğru düşebilir)
Basit emirleri yapmaya başlar.
2-4 kelimeyi anlayarak söyler. Anne, baba dışında bir kaç kelime daha söyleyebilir.
Kendi adı söylendiğinde o yöne döner ve sesle tepki verir.
Anlamsızda olsa konuşmaya benzer bir sürü ses çıkarır.
Top ile oynar. Bardaktan kendi kendine bir şey içebilir.
İstediklerini ağlamadan eliyle gösterebilir.

ggaa13a.jpg
Resimli kitaplara, televizyona bakmaya başlar. Çevresini, hayvanları, insanları, arabaları izlemekten hoşlanır.
Tanıdığı sevdiği müziklere tepki vermeye başlar.
gözünün önünde sakladığınız bir şeyi tekrar bulabilir.

Oyuncaklarını fırlatır ve gittikleri yeri izler.
Giydirirken hareketleriyle annesine yardım eder.
Yabancıları yadırgar. Başkalarının hareketlerini taklit etmeye başlar.
İşaretle veya tek kelimelik emirlere uyabilir.
Kendi kendine yemek yeme denemelerine başlayabilir.
Not: Her bebeğin gelişimi kendine özeldir. Çocuğunuzun yukarıdaki sayılanların hepsini yapması gerekmez. Yukarıda bahsedilen beceriler çocuğunuz hakkında size genel bilgi verme amaçlıdır.Bu süreçteki ufak tefek sapmalar ve gecikmeler sizi tedirgin etmemelidir.Ancak çoğunluğunu yapamıyorsa çocuk doktorunuza danışınız.
Şunları yapınız;
Ellerinden tutarak, yürüyüşe çıkarın, yoracağınızdan korkmayın, yorulursa zaten bırakır.
Evde çorapla veya çok yumuşak altlıklı patiklerle dolaştırın. Bacakları güçlensin.
Bebeğinizin uykusu için belli saatler oluşturun. Her gece aynı saatte yatırın, yatırmadan önce ılık bir banyo, uyku müziği, ışığın azaltılması uykuya dalmasını kolaylaştırabilir.
Oyuncak seçimlerinizi onu hem eğlendirecek hem de eğitecek şekilde yapın. Oyuncak seçimi için tıklayınız...
Hem evin içinde hem de evin dışında yürüyeceği yerleri emniyetli hale getirin.
Hareketlerini engellemeyin, gözleyin.
Bebeğiniz yeni bir şey yapabildiğinde, söylediğinde onu alkışlayın.
Bebeğinize hikaye okumanın zamanı geldi. İlk aylarda itibaren anne babaların kitap okuduğu çocuklar, yazılı ve sözlü dil becerilerini daha iyi geliştirebiliyorlar.
Kitap okunması bebeğinizin dikkatini yoğunlaştırmasına ve daha iyi dinleyici olmasına yardım eder.

Bu aylarda bebeğiniz kendisini kanıtlamak ister. Bir örnek: Yemek saati, siz kaşığı dolduruyorsunuz, bebeğiniz kaşığı elinizden alıyor masanın üzerine döküyor. Kaşığı zorla alıp dolduruyorsunuz ama bebeğiniz sinirle başını yana doğru çeviriyor, avazı çıktığı kadar ağlamaya başlıyor. Onu avutmak için kucağınıza alacak oluyorsunuz ama, o daha fazla ağlamaya başlıyor. Bu sahne her annenin başına gelebilir. Bu tür krizler, genellikle bazı şeyleri kendi başına düzgün yapamamasından veya derdini size anlatamamasından kaynaklanır. Böyle durumlarda sakin olmalı, istediğini yapabilmesi için ona destek olmalısınız. Biraz durup onu tekrar denemesi için teşvik edebilirsiniz.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
16 - 17 VE 18.AYLAR

Bu ayda çocuk doktorumuz rutin kontrollerinin yanında kızamık + kızamıkçık + kabakulak aşılarını yapar.
Bebeğiniz şunları yapar;

  • Yardımsız kalkar ve yürür.
  • Yürüyüşü paytak ve adımları düzensizdir. Merdivenleri emekleyerek çıkar.
  • Koşarken koordinasyon eksiği görülebilir, sık düşebilir.
  • Yerinde zıplayabilir.
  • Yardımsız sandalyeye oturabilir.
  • Yardımla merdiven çıkabilir.
  • Ön fontanel kapanmıştır.
  • Önceki aylara göre iştahında azalma görülür.
  • Fiziksel olarak popo kaslarını kontrol edebilse de tuvalet eğitimine psikolojik olarak hazır değildir
  • 3,4 adet bloğu üst üste koyup kule yapabilir.
  • Verilen bir kitabın 2- 3 sayfasını çevirebilir
  • Kalem ile çizgi çizebilir.
  • İki küpü birbiri üzerine koyabilir.
  • Düğmeyi şişenin içine koyar.
  • 4-6 kelimeyi anlayarak söyler.
  • Bildiği eşyaları isimleriyle söyler diğer söyledikleri anlaşılmaz.
  • İsteklerini işaretlerle belirtir.
  • Vücudun bütün bölümlerini tanıyabilir.
  • Birbirine benzeyen objeleri algılayıp belirleyebilir.
  • ggaa16a.jpg
    Taklit etmekten hoşlanır.
  • Kendi kendine beslenebilir.
  • Ayakkabı, çorap, eldiven gibi elbiselerini kendisi çıkarabilir.
  • Eşyalar ve kişiler üzerinde sahiplik iddia eder.
  • Altını ıslattığı zaman annesine gösterir.
  • Eşyayı yere atmaktan hoşlanır.
  • Kumandalara dikkat. Televizyon kumandası ile VCD kumandasını ayırır. Kumandalara bayılır. Dikkat etmezseniz kumandalarınızı bozar.
Not: Her bebeğin gelişimi kendine özeldir. Çocuğunuzun yukarıdaki sayılanların hepsini yapması gerekmez. Yukarıda bahsedilen beceriler çocuğunuz hakkında size genel bilgi verme amaçlıdır.Bu süreçteki ufak tefek sapmalar ve gecikmeler sizi tedirgin etmemelidir.Ancak çoğunluğunu yapamıyorsa çocuk doktorunuza danışınız.
Şunları yapınız;

  • Çocuğunuzun fiziksel aktiviteleri için gerekli ve güvenli ortam ve alan oluşturunuz. Evin içindeki kesici ve yaralayıcı eşyaları kaldırınız.Çocuğunuzun hatırı için. Eğer çocuk sizin süs eşyalarınızla yaralanırsa en fazla siz üzülürsünüz. Siz annesiniz. Artık anneliğin gereğini yerine getiriniz. Bırakın 1 yıl eviniz sade dursun.
  • Evinizdeki güvenli ev gereçleri ve aletleri oyun aracılığıyla çocuğunuza öğretiniz.(Elektrik süpürgesi, duvar saati v.b).
  • Ev içinde gündelik işlere katılım için bazı basit sorumluluklar veriniz.
  • Yapıcı oyunlara teşfik ediniz.
  • Çocuğunuza bol bol kitap okuyunuz.
  • Televizyon izleme ve oyun süresi ve kalitesi kontrol altında tutulmalı, çocuğunuza vurdulu kırdılı filmleri mümkün olduğunca izletmeyiniz.
18. ayın sonunda, çocuğunuz şunları yapamıyorsa çocuk doktorunuza danışınız:

  • Bir bardak veya fincanı tutarak dökmeden içemiyorsa,
  • Sendelemeden oda boyunca yürüyemiyorsa,
  • Desteksiz yürüyemiyorsa,
  • İki kelime söylemiyorsa,
  • Kendi başına ayakkabılarını çıkaramıyorsa,
  • Kendi kendine beslenemiyorsa.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
19.VE 14 AYLAR

18. ayını doldurduktan sonra doktorunuz 5’li karma aşısını yapar (Rapel).
Doktorunuz tarafından rutin kontrolü yapılır.
Çocuğunuz şunları yapar:

  • Acemice koşar.
  • Alçak iskemleye oturur.
  • Divanlara kendisi çıkar.
  • Bir elinden tutulunca merdiven çıkabilir.
  • ggaa19a.jpg
    Çekmece ve dolapları karıştırabilir.
  • 3 küpü üst üste koyabilir.
  • Düğmeyi şişeden çıkarabilir.
  • Topu kısa mesafeye atabilir.
  • 10 kelimeyi anlayarak söyler.
  • Resimleri tanır ve adlandırır.
  • Yemeği kendisi yemeye başlar.
  • Tepinme gibi kızgınlık reaksiyonları göstermeye başlar.
  • Ayakta iken düşmeden oyuncağını fırlatabilir.
  • Kitap yapraklarını ikişer üçer çevirebilir.
  • Kaşığını doldurarak kendisi yemek yiyebilir.
  • Vücudundan 3-5 yeri bilir. Eliyle gösterir (burun burun- göz göz yapar.
  • Bardaktan kendi kendine içebilir.
  • Yemek ve tuvalete gitme isteklerini işaret veya sözcükle anlatabilir.
  • Anne babasını taklit eder (elektrik süpürgesini kullanır.)
  • Diğer çocuklarla oyun oynayabilir.
  • Kavgacı ise dikkat ediniz. Diğer bebelerin yüzünü tırmalayabilir.
  • Bu yaş grubu için emniyet tedbirleri çok önemlidir.
Not: Her bebeğin gelişimi kendine özeldir. Çocuğunuzun yukarıdaki sayılanların hepsini yapması gerekmez. Yukarıda bahsedilen beceriler çocuğunuz hakkında size genel bilgi verme amaçlıdır.Bu süreçteki ufak tefek sapmalar ve gecikmeler sizi tedirgin etmemelidir.Ancak çoğunluğunu yapamıyorsa çocuk doktorunuza danışınız.
Şunlara dikkat ediniz:
Bu yaş gruplarında emniyet tedbirleri çok önemlidir. Çocuğunuza bir zarar gelmemesi için aşağıdaki önerilere dikkatle uyunuz.

1- Bu yaş grubunda çocuklar yürür, koşar, tırmanıp, atlar ve çevreyi keşfetmeye çalışır. Anne-babaların bunu anlaması gerekir ve bu yeni dönemde pencere, kapıların ve tuvalet girişlerinin kilitli tutulması, piriz ve elektrik çıkışları gibi evde emniyet gerektiren durumlara dikkat edilmesi önemlidir.
2- Çocuğun araba içindeki güvenliğine özel çocuk güvenlik koltukları kullanarak önem gösterilmelidir.
3- Bu yaş grubundaki çocuklar yalnız bırakılmamalıdır.Çünkü bir çok kaza bu dönemde gerçekleşmektedir.Sokak ve caddelerde oynamaması gerektiği, yalnız karşıdan karşıya geçmemesi gerektiği anlatılıp benimsetilmesi gereklidir.
4- Köşeli mobilya kullanımından kaçınılmalıdır.
5- Yeni yerler keşfetmeye meraklı olan çocuk her yere tırmanır. Bunun için sandalye ve merdivenlerin, kapı pencere yanlarında tutulmamasına özen gösterilmelidir.
6- Bu yaş grubunda zehirlenmelerde sık olur. İlaçlar bir dolap içinde kilit altında tutulmalıdır. İlaçlar, temizlik ürünleri ve kimyasallar bir dolap içinde kilitli tutulmalıdır.
7- Mutfakta kesici alet ve ateş tehlikesine karşı ve sıcak su ve yiyeceklerin devrilmesine karşı önlemler alınmalıdır.
8- Bu yaş grubu çocuklar suda oynamayı severler, asla yalnız bırakılmamalıdırlar ve daima gözetim altında tutulmalıdırlar.
Çocukta aşağıdaki aksamalar ve gecikmeler gözlenirse çocuk hekiminize başvurunuz;

  • 18 aylık olduğu halde yürüyememe,
  • Parmak ucunda veya topuk üzerine basarak yürüme,
  • İçe veya dışa basma,
  • 18 aylıkken en az 10-15 kelime söylemiyorsa,
  • 2 yaşında iken 2 kelimelik cümle kuramıyorsa,
  • 15 aylıkken evdeki bazı basit eşyaların fonksiyonlarını hala kavrayamamışsa,
  • 2 yaşında iken, tekerlekli bir oyuncağı itemiyorsa.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
2 VE 2,5 YAŞLAR


  • Sıçrayabilir, ayak parmakları üzerinde durabilir.
  • Merdivenleri iki ayakla rahatça çıkabilir.
  • 3 tekerlekli bisiklete binebilir.
  • Tek ayak üzerinde bir süre durabilir.
  • ggaa3y.jpg
    İsmini bilir.
  • Ev işlerinde annesine yardımcı olmaktan hoşlanır.
  • Genital organları ile ilgilenmeye başlar.
  • Kendisi tuvalete gidebilir.
  • Renkleri ayırt atmaya başlar.
  • Kalemi güzel tutar. Daire çizebilir.
  • Yaşını ve cinsini bilir.
  • 3 sayıyı ve altı hecelik cümleyi tekrarlayabilir.
  • 10’a kadar sayabilir.
  • Ağlaması ve yabancıları yadırgaması azalmıştır.
  • Düzeni sever.
  • Kıskançlık belirtileri fazladır.
  • Karanlıktan, hayvanlardan korkar.
  • Söylenince gidip ellerini yıkayabilir.
  • Olayları anlatmaya başlar.
  • Kelime haznesi 350 kelimeye ulaşmıştır.
  • 2–3 kelimelik cümleler kurabilir.
  • Konuşması daha gelişmiştir.
  • ggaa3y-2.jpg
    Dikkati daha da gelişmiştir.
  • Basit şekilde giyinebilir.
  • Bilinçli oyun oynar.
  • Erişkin ve daha büyük yaştaki çocukları taklit eder.
  • Ayrı birey olduğunun farkına varır.
  • Toplu oyunlardan keyif alır.
  • Özgürlüğünü kısıtlamak istemez.
Not: Her bebeğin gelişimi kendine özeldir. Çocuğunuzun yukarıdaki sayılanların hepsini yapması gerekmez. Yukarıda bahsedilen beceriler çocuğunuz hakkında size genel bilgi verme amaçlıdır.Bu süreçteki ufak tefek sapmalar ve gecikmeler sizi tedirgin etmemelidir.Ancak çoğunluğunu yapamıyorsa çocuk doktorunuza danışınız.
Şunlara dikkat ediniz;
Bu yaş gruplarında emniyet tedbirleri çok önemlidir. Onun için bunları tekrar hatırlatalım:

1- Bu yaş grubunda çocuklar yürür,koşar ,tırmanıp, atlar ve çevreyi keşfetmeye çalışır.Anne-babaların bunu anlaması gerekir ve bu yeni dönemde pencere, kapıların ve tuvalet girişlerinin kilitli tutulması, piriz ve elektrik çıkışları gibi evde emniyet gerektiren durumlara dikkat edilmesi önemlidir.
2- Çocuğun araba içindeki güvenliğine özel çocuk güvenlik koltukları kullanarak önem gösterilmelidir.
3- Bu yaş grubundaki çocuklar yalnız bırakılmamalıdır.Çünkü bir çok kaza bu dönemde gerçekleşmektedir.Sokak ve caddelerde oynamaması gerektiği, yalnız karşıdan karşıya geçmemesi gerektiği anlatılıp benimsetilmesi gereklidir.
4- Köşeli mobilya kullanımından kaçınılmalıdır.
5- Yeni yerler keşfetmeye meraklı olan çocuk her yere tırmanır. Bunun için sandalye ve merdivenlerin ,kapı pencere yanlarında tutulmamasına özen gösterilmelidir.
6- Bu yaş grubunda zehirlenmelerde sık olur. İlaçlar bir dolap içinde kilit altında tutulmalıdır. İlaçlar,temizlik ürünleri ve kimyasallar bir dolap içinde kilitli tutulmalıdır.
7- Mutfakta kesici alet ve ateş tehlikesine karşı ve sıcak su ve yiyeceklerin devrilmesine karşı önlemler alınmalıdır.
8- Bu yaş grubu çocuklar suda oynamayı severler, asla yalnız bırakılmamalıdırlar ve daima gözetim altında tutulmalıdırlar.
Şunları yapınız;
1- Bu yaş grubundaki çocuklar değer yargılarını sorgular, kabul edilen davranışları anlamaya çalışıp neden sonuç ilişkisi kurmaya başlar.
Bu dönemde aileler olumsuz davranışları anlatmakta net olmalılar ve davranış modeli teşkil eder durumdadırlar. Pozitif davranışlar ödüllendirilmelidir.
2- Oyun çocuğunun en sık kullandığı kelime ‘Hayır’dır. Çocuğunuza karşı negatif bir davranış içine girmeyiniz, inatlaşmayınız ve çocuğunuza karşı tehditkar bir tutum içinde bulunmayınız.
3- Bu yaşta vücudun bölümleri çocuğa öğretilmelidir.
4- ‘Lütfen, teşekkür ederim’ gibi ifade kalıpları çocuğa benimsetilmeli ve paylaşma duygusu aşılanmalıdır.
5- Çocuğunuza düzenli kitap okuyunuz. Bu çocuğun konuşma yeteneğini geliştirir.
6- Onunla kendiniz de oynayınız.
7- Her fırsatta onu sevdiğinizi söyleyiniz ve küçük hediyeler alınız.
8- Temizlik eğitimi veriniz.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
2,5 VE 3.YAŞLAR


  • Rahat olarak koşar.
  • Tek ayağını kullanarak yardımsız merdiven inip çıkabilir.
  • Dengesini kaybetmeden topa vurabilir.
  • Parmak uçlarında durabilir.
  • Koltuklara yardımsız çıkıp inebilir.
  • Yalnız yürüyebilir.
  • Mesafe yeterli olursa yüksek koordinasyonla koşabilir.
  • Kitap sayfası çevirir. Bir kabı ters çevirip içindekileri döker.
  • Pabuç ve çoraplarını giyip çıkarabilir.
  • Ben, sen, o gibi kavramları anlar.
  • Burun, ağız ve yüz kısımlarını tanır ve gösterir.
  • ggaa25y.jpg
    Çatal kaşığı iyi tutar.
  • Masal dinlemekten hoşlanır.
  • Tuvalet ihtiyacını haber verir. Psikolojik olarak tuvalet eğitimine hazırdır.
  • Ani seslerden korkar.
  • Ayakkabılarını ve pantolonunu çevirebilir.
  • Resimdeki eşyaların hepsini söyleyebilir.
  • Yürürken oyuncakları arkasından çeker.
  • Dominant elini diğerine göre daha baskın kullanır.
  • Bir nesnenin adı öğretildiğinde onu belirleyebilir.
  • Tanıdık kişileri, nesneleri ve vücut bölümlerini bilir, tanır ve söyler.
  • 15-18 aylıktan sonra birçok kelimeyi söyleyebilir.
  • 2-4 kelimelik cümleler kurar.
  • Sohbet sırasındadaki bazı kelimeleri tekrar eder.
  • Birkaç kat örtü altına saklanan bir objeyi bulabilir.
  • Şekil ve renklere ilgi duyar.
  • ggaa25y-2.jpg
    Bilinçli oyun oynar.
  • Erişkin ve daha büyük yaştaki çocukları taklit eder.
  • Kendini diğerlerinden farklı olduğunu anlayıp kavrar.
  • Diğer çocuklarla toplu oyunlardan keyif alır.
  • Özgürlüğüne çok düşkün olur.
  • Farklı davranışlar sergileyebilir.
  • Ayrı kalma endişesi olabilir.
  • İlk 16 dişini çıkarır.
  • Boyu, erişkinken olacağı boyun ortalama yarısı kadardır.
  • 6-7 küpü üst üste koyarak kule yapar.
  • Kapı kolunu kullanarak kapıyı açabilir.
  • Aman dikkat, haberiniz olmadan diğer odalara dolaşmaya gider.
  • Ayaktayken, yerden eşyaları dengesini kaybetmeden alabilir.
  • Görme tam gelişmiştir.
  • Kelime haznesi 300 kelimeye ulaşmıştır.
  • 2–3 kelimelik cümleler kurabilir.
  • Susuzluk, açlık gibi ihtiyaçlarını ifade edecek kadar sözel iletişim kurar.
  • Dikkati gelişmiştir
  • Basit şekilde giyinebilir.
Not: Her bebeğin gelişimi kendine özeldir. Çocuğunuzun yukarıdaki sayılanların hepsini yapması gerekmez. Yukarıda bahsedilen beceriler çocuğunuz hakkında size genel bilgi verme amaçlıdır.Bu süreçteki ufak tefek sapmalar ve gecikmeler sizi tedirgin etmemelidir. Ancak çoğunluğunu yapamıyorsa çocuk doktorunuza danışınız.
Şunlara dikkat ediniz;
Bu yaş gruplarında emniyet tedbirleri çok önemlidir. Onun için bunları tekrar hatırlatalım:

1- Bu yaş grubunda çocuklar yürür,koşar ,tırmanıp, atlar ve çevreyi keşfetmeye çalışır.Anne-babaların bunu anlaması gerekir ve bu yeni dönemde pencere, kapıların ve tuvalet girişlerinin kilitli tutulması, piriz ve elektrik çıkışları gibi evde emniyet gerektiren durumlara dikkat edilmesi önemlidir.
2- Çocuğun araba içindeki güvenliğine özel çocuk güvenlik koltukları kullanarak önem gösterilmelidir.
3- Bu yaş grubundaki çocuklar yalnız bırakılmamalıdır.Çünkü bir çok kaza bu dönemde gerçekleşmektedir.Sokak ve caddelerde oynamaması gerektiği, yalnız karşıdan karşıya geçmemesi gerektiği anlatılıp benimsetilmesi gereklidir.
4- Köşeli mobilya kullanımından kaçınılmalıdır.
5- Yeni yerler keşfetmeye meraklı olan çocuk her yere tırmanır. Bunun için sandalye ve merdivenlerin ,kapı pencere yanlarında tutulmamasına özen gösterilmelidir.
6- Bu yaş grubunda zehirlenmelerde sık olur. İlaçlar bir dolap içinde kilit altında tutulmalıdır. İlaçlar,temizlik ürünleri ve kimyasallar bir dolap içinde kilitli tutulmalıdır.
7- Mutfakta kesici alet ve ateş tehlikesine karşı ve sıcak su ve yiyeceklerin devrilmesine karşı önlemler alınmalıdır.
8- Bu yaş grubu çocuklar suda oynamayı severler, asla yalnız bırakılmamalıdırlar ve daima gözetim altında tutulmalıdırlar.
Şunları yapınız:
1- Bu yaş grubundaki çocuklar değer yargılarını sorgular ,kabul edilen davranışları anlamaya çalışıp neden sonuç ilişkisi kurmaya başlar. Bu dönemde aileler olumsuz davranışları anlatmakta net olmalıdırlar ve anne-babaların örnek alındığını unutmamalıdırlar. Pozitif davranışlar ödüllendirilmelidir.
2- Oyun çocuğunun en sık kullandığı kelime ‘Hayır’dır. Çocuğunuza karşı negatif bir davranış içine girmeyiniz, inatlaşmayınız ve çocuğunuza karşı tehditkar bir tutum içinde bulunmayınız.
3- Bu yaşta vücudun bölümleri çocuğa öğretilmelidir.
4- ‘Lütfen, teşekkür ederim’ gibi ifade kalıpları çocuğa benimsetilmeli ve paylaşma duygusu aşılanmalıdır.
5- Çocuğunuza düzenli kitap okuyunuz. Bu çocuğun konuşma yeteneğini geliştirir.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
3 YAŞ


  • 3 yaşında, yılda 2 kilo alır ve 4.5 -5 cm uzar.
  • Tırmanmaya başlar.
  • Tek ayak üzerinde rahatça durabilir.
  • Merdiven iner çıkar.
  • Topa vurabilir.
  • Kolayca koşar.
  • Üç tekerlekli bisiklet pedalı çevirir.
  • Dengesi oldukça gelişmiştir.
  • Görmesi oldukça gelişmiştir.
  • Gün içinde büyük küçük tuvaletini rahatça kontrol edebilir.
  • 9 küpten oluşan kule yapabilir.
  • ggaa33y-2.jpg
    Küçük bir delikten küçük eşyaları koyabilir.
  • Kalemle dik, yan çizgiler ve daireler çizebilir.
  • Kitap sayfalarını çevirebilir.
  • Kalem tutabilir.
  • Kavanoz veya şişe kapağını çevirebilir.
  • 2- 3 adet bileşik komuta uyabilir.
  • Benzer veya farklı obje ve resimleri tanır, ayırt eder.
  • Birçok cümleyi anlar.
  • İçinde, yanında, altında gibi yer ilişkilerini kavrar.
  • 4- 5 kelimelik cümle kurar.
  • Adını, soyadını, yaşını ve cinsini söyler.
  • Zamirleri başarıyla kullanabilir.
  • Kelime haznesi, yüzlerce kelimeyi kapsar.
  • 3-4 kelimelik cümleler kurar.
  • Sıkça soru sorar.
  • Düğmeler ve detaylar dışında kendisi giyinebilir.
  • Dikkat süresi uzamıştır.
  • Kolayca kendisi beslenebilir.
  • oyun aktivitelerinde sosyal katılımı iyidir.
  • Ayrı kalma endişesi azalmıştır
  • 3 yaş grubu çocuğun konuşması nispeten anlaşılabilir.
  • Hislerini açıklar, dışa vurur.
  • Geniş dünyalı bir ruh hali vardır.
  • Aileden rahatça ayrılabilir.
  • Rutine aykırı değişiklikleri reddetmeye meyillidir.
Not: Her bebeğin gelişimi kendine özeldir. Çocuğunuzun yukarıdaki sayılanların hepsini yapması gerekmez. Yukarıda bahsedilen beceriler çocuğunuz hakkında size genel bilgi verme amaçlıdır.Bu süreçteki ufak tefek sapmalar ve gecikmeler sizi tedirgin etmemelidir.Ancak çoğunluğunu yapamıyorsa çocuk doktorunuza danışınız.
Şunları yapınız:

  • Gözlem altında olabileceği güvenli oyun alanları sağlayınız
  • Fiziksel aktiviteleri için alan sağlayınız.
  • Spor aktivitelerinde kurallar ve uygulama tekniklerini öğretiniz.
  • Sosyal becerilerini artırmak için diğer çocuklarla oynamasını teşvik ediniz,
  • Zeka geliştirici oyunlar oynatınız.
  • Birlikte bolca kitap okuyunuz.
  • Televizyon izlemesi belli bir sınır dahilinde olmalıdır.
  • İlgi duyduğu yerlere geziler düzenlenebilir.
  • Soru cevaplar şeklinde ilgi alanları belirlenip bolca konuşulmalıdır.
3 yaşın sonunda aşağıdakiler gözlendiğinde, gelişimde bir gecikme işareti olabileceğinden çocuk doktorunuza danışınız:

  • Sık sık düşme ve merdiven çıkmakta zorlanma,
  • Konuşmada gecikme ve söylediklerin hala anlaşılmaması,
  • 4 bloktan fazla küpleri dizememesi,
  • Küçük eşyaları yerli yerine koymakta güçlük çekmesi,
  • 3 yaşında bir çember (daire) çizememesi,
  • Kısa cümlelerle iletişim kuramaması,
  • Diğer çokçuklarla iletişiminin zayıf olması,
  • Anneden ayrılırken ciddi problem yaşaması
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst