Güçlü Ruh - Phil Borges Objektifinden

ELDA

Daimi Üye
Katılım
13 Temmuz 2008
Mesajlar
3.785
Tepki
4.389
Puan
113
Yaş
48
Konum
izmir
Güçlü Ruh - Phil Borges Objektifinden




1227992696agino-scan.jpg


Agino 27,
Marsi Hills, Ethiopia


Agino, kendi polaroidini inatla çektirmek isteyen bir Mursi savaşçısıydı. Yine de kamerayı ona yönlendirdiğimde hemen yere baktı. Sonradan öğrendim ki Mursiler objektife doğrudan bakmanın körlüğe sebep olacağına inanıyorlarmış. Mursi kabilesinde izinsiz savaş bir tabu olmasına rağmen bir düşmanı öldüren savaşçılara büyük itibar gösterilir. Agino’nun kolundaki her eğri iz, onun öldürdüğü düşmanları temsil eder. Mursi Kabilesi.




1227992781kalime.jpg


Kalime 22
Algo 8
Marila, Ethiopia


Kalime ve oğlu mısır tarlasındaki işlerini henüz bitirmişler. Bu yılki kuraklık hem ekinlerinin büyümesini hem de tüm Karo kabilesinin yaşamını tehdit etti. Bugün, Karo kabilesi halkından 500’den daha az insan kalmıştır. Kalime, bu yıllık yeteri kadar yiyecekleri olduğunu ama eğer yağmur yağmazsa gelecek yıl ne olacağını kimsenin bilmediğini söylüyor. Karo Kabilesi.




1227993152mimi.jpg


Mimi 9
Yavello, Ethiopia

Beş çocuktan biri olan Mimi, günün çoğunu yakacak odun ve su toplamayla geçirir. Ailesi yakında hangi çocuklarını okula yollayacaklarını seçecek. Mimi okula gitmeyi çok istediğini ama hem ailesinin yaşamını sağlaması için onun yardımının çok önemli oluşundan hem de geleneklere göre ailelerin eğitim için öncelikle erkekleri seçmelerinden ötürü gidebileceğine inanmadığını söylüyor. Borana Kabilesi.




1227993225rudy-scan.jpg


Rudi 7
Tana Toraja, Indonasia


Rudi’nin küçük köyü, Sulawesi dağlarındaki en yakın yola bir günlük yürüyüş uzaklığında. Beni, köylülerin çoğunluğundan oluşan bir kalabalığın, Mike Tyson- Evander Holyfield dövüşünü izlemek için ufak bir televizyonun başında toplandığı tek odalık evine götürdü. Oraya vardıktan sonra tüm gözler benim ile televizyon arasında sabitlendi. Tyson rakibini ısırdığı için yardım edemedim ama bu insanların benim ve kültürüm hakkında ne düşündüklerini merak ettim. Toraja.




1227992760irma.jpg


Irma 9
Tana Toraja, Indonesia


Irma had just arrived home from school when I saw her. She set down her BOOKS, picked up a scythe and waded into this large rice field. Within minutes she was joined
Onu gördüğümde Irma okuldan henüz eve gelmişti. Kitaplarını bıraktı ve bir tırpan alarak hemen bu geniş pirinç tarlası için çalışmaya girişti. Birkaç dakika içinde ona köyünden kırk kadar adam, kadın ve çocuk katıldı. Tarlanın kenarından başladılar ve ortaya kadar çalıştılar. Bir saatten kısa sürede tüm ekinleri kesmiş ve yığmışlardı. Tana’da işlerin çoğu ortaklaşa yapılır. Toraja.


 
OP
ELDA

ELDA

Daimi Üye
Katılım
13 Temmuz 2008
Mesajlar
3.785
Tepki
4.389
Puan
113
Yaş
48
Konum
izmir

1227993106miliqueyasmina.jpg



Milique 69
Yasmina 8
Noragara, Irian Jaya


Yasmina Milique’nin 12. torunu. Geçen yıl Yasmina zamanının çoğunu, büyükannesi ile birlikte teraslı bahçelerinde tatlı patates, sarımsak ve soğanla ilgilenerek geçirdi. 14 saatlik gündüzler anormal değildir. Pek çok kabilede gençlerle çok yaşlıların bir arada olması doğaldır. Yaşamın bu iki sahnesindeki kişilerin birlikte olmalarına, birinin ruh dünyasından henüz çıkmış olmasından diğerinin de yakında tekrar girecek oluşundan ötürü sıkça rastlanır. Loni Kabilesi.




1227992750echukaeragai.jpg



Echuka 24
Eragai 21
Baragoi, Kenya

Echuka ve Eragai tüm günlerini, develeri ve keçilerine tuz almak için 110 derece sıcaklıkta Baragoi’deki pazara yürüyerek geçiren iki iyi arkadaştır. Çok su içtiğim için bana “balık“ adını taktılar. Onlar bu kadar susamış görünmüyorlardı. Eragi’nin başında, onun çocuk düşürdüğünü simgeleyen dört deniz kabuğu vardı. Bundan sonraki hayatı süresince bunları taşıyacaktı. Turkana Kabilesi.




1227992856kinesi.jpg



Kinesi 6
Mt. Nyria, Kenya

Kinesi ailenin keçilerinin bakımı için büyük ağabeyine yardım eder. O, ailesinin, okuması için seçtiği 7 çocuktan sadece teki. Samburu ailesi yarı göçebe olduğundan bazen babunlar ve leoparlarla dolu bölgeden geçerek tek başına 4 saat bölgedeki tek okula gitmek için yürümesi gerekir. Annesi Kenei’nin, yırtıcıların korkusundan değil de okulun heyecanından ötürü yolun büyük kısmını koştuğunu söylüyor. Samburu Kabilesi.




1227993284sukulen.jpg


Sukulen 57
Mt. Nyria, Kenya


Genç bir kız olan Sukulen başdönmesi nöbetleri geçirmeye ve sesler duymaya başladı. Çok korktuğunu ve hastalanacağını düşündüğünü söyledi. Büyükannesi onu, sağlıklı olduğuna ve aslında bunun doğuştan bir yetenek olduğuna ikna etti. Sukulen şimdi kabilesinde çok saygı gösterilen bir kahin. Ben oraya gitmeden iki ay önce benim oraya gideceğimi köyündeki pek çok insana söylemiş ve benim görünüşümü, kullandığım ekipmanı detayı ile anlatmış. Samburu Kabilesi.

 
OP
ELDA

ELDA

Daimi Üye
Katılım
13 Temmuz 2008
Mesajlar
3.785
Tepki
4.389
Puan
113
Yaş
48
Konum
izmir


1227992734dimicia.jpg



Dimicia 69
Sinchi 14 mos.
Santa Teresa, Mexico


Sinchi Dimicia’nın en büyük kız torunu. Birkaç gün sonra Sinchi ve ailesi hikuri adlı, içinde narkotik madde bulunan bir cins kaktüs aramak için, sarp Sierra Madre dağlarındaki kutsal bir bölgeye, 75 millik uzun ve zorlu bir yolculuğa çıkacaklar. Sinchi’nin ailesi hikuri aramak için gittiklerinde Dimicia evde kalacak olmasına rağmen üçü de uyuşturucu alacak-sezgisel bir telepati kullanarak- ve uzun yolculukta ve törenlerde paylaşacaklar. Huichol.




1227992709alanslickpoo.jpg


Alan Slickpoo III 19 mos.
Lawiston, Idaho


Alan’ı yaklaşık bir saattir yorulmaksızın yetişkin dansçılar gibi dans etmeye çalışırken izledim. Annesi “Yürümeye başladığından beri dans ediyor. Dışarda dans ederken gürültüyle vuran davulları hissediyor. Bu harika! Eski yöntemler hatırlanıyor ve gençlere öğretiliyor. Geri dönüyoruz. “ diyor. Nez Perce-Yakima.




1227993208roypete.jpg



Roy Pete 44
Crow agency, Montana


Roy Pete küçük bir çocukken “insanlarımın eve gelirkenki görüşlerine” sahipti. Şu anda 20 yıldır toplantılara katılmış biri olarak tören çemberinde dans ederken pek çok duygunun geldiğini söylüyor. “çok daha büyük bir sürecin parçası olduğunuzu ve ona çok bağlı olduğunuzu anlıyorsunuz. Bu bir geri dönük hissi.” diyor. Roy Wyoming’de yazılım mühendisi olarak çalışmakta. Navajo Kabilesi.




1227993093lucille.jpg


Lucille Windy-Boy 71
Rock-Boy, Montana


Lucille yeni dul kalmış ve Rocky Boy civarında, diktiği kaliteli çadırları ile tanınan biridir. Kocası bölgede çok tanınmış ruhani bir liderdi. Lucille ile karşılaştığımda 42 torunu ve 32 torun çocuğu ile etrafı sarılmıştı. Onlar bana Lucille ve kocasının 5 yıl evvel fakülteye başladığını ve birlikte mezun olduklarını gururla anlattılar. Chippewa—Cree.




1227992717botoktsangpatri.jpg


Botok 76
Tsangpa 79,
Settlement Camp #1
Ladakh, India


Botok ve Tsangpa, 1000 kadar koyun ve keçiye sahip olduklarından ötürü 1962’de komünist otoritelerce zengin olarak sınıflandırıldılar. Hapisle tehdit edildiklerinden 3 çocukları ve Tsangpa’nın diğer kocasıyla birlikte sınırın öteki tarafına, Ladakh Hint eyaleti’ne kaçtılar. Tibet kadınları arasında birden fazla kocaya sahip olmak olağan bir durumdur. Tibet.
 
OP
ELDA

ELDA

Daimi Üye
Katılım
13 Temmuz 2008
Mesajlar
3.785
Tepki
4.389
Puan
113
Yaş
48
Konum
izmir



1227993592yama.jpg


Yama 9
Lhasa, Tibet


Yama, ailesi ve 3 kız kardeşi ile birlikte Kham’dan Jokhang Tapınağı’na 6 haftalık uzun ve zorlu bir yoldan gelmişti. Babası “Yama yolun çoğunda 10 aylık kızımızı taşıyarak yardım etti” dedi. “Onun diğer insanlara yardım etmek isteyen gerçek ruh ile doğduğunu çok erken farkettik.”





1227993563tseten.jpg


Tseten 91
Choglamsar, Ladaka


Tseten büyük keçi ve yak sürüsünü bırakmaya zorlandığında ve Tibet’ten kaçtığında hemen hemen 50 yaşındaydı. O şimdi Choglamsar, Ladakh yakınındaki mülteci kampında yaşayan 2000 Tibetliden biridir ve sadece bir keçisi ile biraz sebze yetiştirebildiği küçük bir arsası var. “Budist eğitimim nedeniyle herhangi bir yerde yaşamaktan mutluyum” diyor.





1227993579yadira.jpg


Yadira 5
Amazon Basin, Ecuador

Yadira, Ekvator’un kuzey Amazon’undaki Aquarico nehri boyunda yaşayan 320 Secoya Hintlisinden biridir. 1972’de petrol bulunmasından beri bu bölgeye, Alaska’daki Exxon Valdez kazasındakinden daha fazla petrol dökülmüştür. Aguarico nehri pek çok defa bir adımdan fazla petrolle kaplanmıştır. Bu zamanda Secoyalılar hayvanlarının çoğunun kaybolduğunu görmüşlerdir. Bugün bir petrol şirketi Secoya bölgesinde yeniden sismik araştırma başlatmaya çalışıyor. (Secoya)


1227993164naigiblhha.jpg


Naigiblhha 30
Karakoram Highway
Pakistan

Naiginlhha, Afganistanlı ekonomik bir mülteci. Kabul’deki evinden bir yıl evvel, Pakistan Karakoram otoyolunda işçisi olarak çalışmak için sınırı geçmiş. Günde 1.25 dolar olan ücreti Afganistan’dakine oranla daha iyi. Karakoram otoyolu, 1000 yıldır Çinli seyyahlar tarafından kullanılan eski İpek yolu karavan rotaları boyunca inşa edildi. Çin-Pakistan ortak yapımı olan inşaat, 1966’dan 1982’ye kadar sürdü ve bitene değin her kilometrede bir cana mal oldu.

1227993266shasha.jpg


Shasha 9
Daarga, Etiberia


Shasha, neredeyse yılın 9 ayı donmuş halde bulunan Amur nehri kıyılarındaki uzak bir köyde yaşıyor. Büyükannesi çalıştırmasına rağmen ana dili olan Nanai’yi çok az anlıyor. Büyükannesi onun baygınlık nöbetleri geçirdiğini ve sesler duyduğunu söylüyor (Potansiyel Şamanik yeteneklerin tipik özellikleri- Sasha geleneklerine daha az ilgi duyuyor ve en iyi arkadaşı Lena ile matematik çalışıp televizyon izlemeyi tercih ediyor. (Nanai)
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst